Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Atentie, avem nevoie de servicii publice de sanatate!

In saptamanile din urma a aparut in dezbaterea publica din Romania si din judetul nostru o tema cu adevarat importanta si necesara pentru dezvoltarea tarii - anume ca starea actuala a sistemului public si a celui privat de sanatate este precara. Raspunsul sistemului este pe masura finantarii. In spitalele din Romania primejdia de a muri, aceea de a fi victima unui malpraxis si de a fi "brutalizat" de indiferenta, nepasarea, nestiinta angajatilor din spitale devine din ce in ce mai mare.

Ne intrebam in acest context, cum reactioneaza autoritatea guvernamentala dar si autoritatile locale pentru a indrepta aceste contraperformante si pentru a se pune in slujba sanatatii cetatenilor (???). Arbitrariul managementului guvernamental  este evident! Zilele trecute domnul ministru Eugen Nicolaescu il destituie prin intermediul presei pe prof.dr. Benedek Istvan pe motiv ca acesta semnalizeaza absenta citostaticelor din clinica  pe care o conduce la Tg. Mures. Desi aceasta nu pare o problema locala pentru judetul nostru, ea este una reala - stim cu totii ca in Bistrita nu exista o clinica de transplant medular si hematologie, noi apeland mereu la cele din Mures sau Cluj in acest sens. De asemenea este frapanta lipsa de reactie efectiva la constatarea mortii unui copil de patru ani care venise in spital sa ceara asistenta pentru o entorsa care nu putea fi letala, doar  datorita nepriceperii si a unui management deficient care este ascuns in interiorul sistemului.

In acest sens fiecare dintre cei care vor lua la cunostinta starea de fapt a asistentei medicale din Romania are propria sa opinie si propriile sale concluzii. Datoria noastra este insa, sa, atragem atentia autoritatilor asupra managementului dezastruos si asupra practicii superficiale a actului medical in defavoarea pacientului, a cetateanului care are nevoie de servicii medicale.

Decizia unei finantari mediocre a serviciilor medicale pune in pericol atat sanatatea pacientilor cat si viabilitatea sistemului medical public si privat.

In aceasta logica este evident ca vor creste costurile medicale pe care trebuie sa le suporte bolnavul. Serviciile medicale private s-au dezvoltat pe fondul calitatii reduse a serviciilor medicale publice, a absentei aparaturii medicale dar mai ales din prisma modului in care este tratat pacientul care trebuie sa se descurce intr-un sistem unde conteaza, din pacate, de cele mai multe ori relatiile si resursele financiare mai mult decat viata pacientului.

Pentru a putea reanima si reorganiza de pe alte baze sistemul , este necesar ca decidentii din sistemul medical local si guvernamental sa se miste rapid si sa caute sa schimbe din temelii si rapid mentalitatea din sistemul medical public pentru ca acesta sa se puna mai degraba in slujba bolnavului decat a intereselor "oculte" ale unor administratori  si manageri care nu au onestitatea necesara statutului pe care il indeplinesc.

Pentru ca sistemul public sa poata raspunde nevoilor populatiei , a cetatenilor de orice fel, acesta trebuie sa se reorganizeze si sa se reformeze. Totul ar trebui sa inceapa cu o cuprinzatoare dezbatere publica privind "starea" sistemului medical din Romania. Abia dupa ce forurile civice si cele profesionale isi spun cuvantul trebuie adoptate masurile legislative urgente care sa reuseasca  -de fapt-  reforma sistemului. Apoi masurile trebuie sa fie explicate.  Fara un pact national si intelegerea clara a fenomenului reforma sistemului medical nu va avea succes. De la serviciile minime garantate pana la activitatea medicala de cea mai mare performanta, totul trebuie sa intre in atentia celor care guverneaza, a celor care si-au asumat responsabilitatea sanatatii publice, a bucuriei cetatenilor de a trai sanatosi.

Abia dupa ce hotararea politica de a lua in discutie sanatatea populatiei va deveni  efectiva putem fi linistiti ca in Romania se intampla mult asteptata imbunatatire a vietii.

Partidul Forta Civica le cere cetatenilor sa ni se alature in acest demers de ai obliga pe guvernanti sa devina constienti de urgentele Romaniei anului 2013, deci, sa guverneze.

Le solicitam consilierilor judeteni sa includa aceasta atentionare in agenda de urgenta  pe care cetateanul roman le solicita si le impune in spiritul civilitatii lumii in care traim.

 

Gavrila Urs

Presedinte Forta Civica Bistrita-Nasaud

0 comentarii2366 vizualizări19 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0