Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Declaratiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei Delegatiei Permanente.

Doua decizii foarte importante a luat Delegatia Permanenta astazi. 

Prima: Interesul major catre Legea educatiei. Inca o data, pozitia PNL este ca trebuie sa avem o Lege a educatiei care sa fie adoptata in Parlament. Salutam faptul ca la Senat, Comisia de specialitate a finalizat raportul si in zilele urmatoare conform procedurilor obisnuite, conform deciziilor Biroului Permanent al Senatului. Suntem gata sa trecem la discutia si votarea raportului si legii in sine. Tentativa primului-ministru si a guvernului sau de a eluda Parlamentul, de a pune in paranteze aceasta institutie fundamentala a democratiei, nu poate fi acceptata si in orice caz, in acest moment, o data cu existenta acestui raport si cu indeplinirea tuturor procedurilor suntem in situatia in care, conjugati si cu decizia Curtii Constitutionale nu mai avem de discutat despre vreo asumare de raspundere. Cred ca munca specialistilor, munca parlamentarilor, care sunt multi dintre ei somitati in domeniu, pe aceasta Lege a educatiei nu poate fi ignorata si este , inca o data o spun, o prioritate politica pentru PNL sa avem o Lege a educatiei adoptata democratic, adoptata in Parlament, o lege care sa raspunda intr-adevar nevoilor societatii romanesti, nevoii sistemului romanesc de educatie, si nu ambitiilor de politizare pe care guvernul Boc doreste sa le extinda si in domeniul invatamantului, in special in domeniul invatamantului superior.

A doua decizie este ca Delegatia Permanenta a adoptat pozitia politica a PNL conform careia optiunea noastra pentru legile electorale pentru sistemul electoral este una pentru vot uninominal , vot uninominal in doua tururi pentru primari, pentru presedinti de CJ si pentru Parlament. Clasa politica romaneasca a fost in acesti ani, si opinia publica a urmarit implicat acest lucru, in cautarea celei mai bune, celei mai potrivite formule pentru sistemul electoral. Cunoastem foarte bine dezbaterile de ani de zile in legatura cu superioritatea sau cu oportunitatea unuia sau al altuia dintre aceste sisteme. Noi credem astazi ca una dintre cele doua formule sanatoase si perfect articulate, vot de lista care respecta principiul proportionalitatii, vot uninominal care da practic alegatorului ultimul verdict si legatura directa cu alesul sau. Intre acestea doua, noi optam pentru vot uninominal si consideram ca trebuie facut pasul de la formula intermediara, pe care am consacrat-o la alegerile parlamentare din 2008, la o formula cu uninominal curat, cu uninominal in doua tururi. Sigur ca adoptarea unei asemenea formule va aduce niste modificari, dar noi consideram niste modificari in mecanismele politice, in interiorul clasei politice, in raporturile dintre alegatori si alesi, dar noi consideram categoric ca aceste masuri sunt benefice si sunt necesare si vom face tot ce ne sta in putinta ca o asemenea formula de modificare a legilor electorale sa fie adoptate si sa intre in vigoare. Daca sunt intrebari?

 

 

Intrebari mass-media

 

 

Jurnalist: Premierul a anuntat deja ca Guvernul isi va asuma raspunderea si pe legea salarizarii unitare, ce face PNL in acest caz?

Crin Antonescu: O sa vedem ce a reusit pana la urma mintea guvernului sa formuleze de ultima ora in materie de legea salarizarii, daca tot ceea ce stim pana acum se regaseste in lege, noi credem ca ea va trebui intampinata cu o motiune de cenzura. Sigur ca in aceasta privinta vom discuta si cu ceilalti parteneri din Opozitie. Cred insa ca va fi vorba de o asumare urmata de o motiune de cenzura.

 

Jurnalist: In ceea ce priveste modificarile la legea electorala ati vorbit cu cei din PSD sau aveti semnale si de la cei din PDL ?

Crin Antonescu: Nu, nu stiu care sunt pozitiile celor doua partide in legatura cu acest subiect in acest moment, noi ne-am formulat propria pozitie si sigur ca pe viitor vom vedea si care sunt pozitiile celorlalti si daca le putem armoniza in acest sens. Presupun ca in ceea ce priveste PDL ca au aceeasi optiune ca au exprimat-o demult si au exprimat-o si dansii si presedintele Traian Basescu a adus argumente in favoarea acestui sistem si nu cred ca argumentele pe care le-au adus cu ceva vreme in urma nu mai sunt valabile, dar nu stiu, nu am discutat acest subiect.

 

Jurnalist: Cum comentati declaratiile presedintelui Comisiei de invatamant de la Senat, dl Mihail Hardau, legat de faptul ca activitatea Comisiei din week-end nu poate fi luata in considerare, este neregulamentara?

Crin Antonescu: Eu nu sunt membru al acestei Comisii, nu stiu exact nici declaratiile sau argumentele pe care dl senator Hardau le aduce in favoare unei asemenea opinii. Din punctul meu de vedere nu am nici un motiv sa consider ca activitatea acestei Comisii, activitate reclamata, activitate solicitata pe un subiect atat de important a fost nelegala. Eu cred ca e de salutat gestul tuturor colegilor nostri din toate partidele care in acest week-end au finalizat acest raport. Presupun, e doar o presupunere, nici nu am vazut declaratiile dlui Hardau, exista o presiune a Partidului Democrat asupra unuia din senatorii sai, dintre fostii sai ministri pentru ca raportul pe care Comisia in majoritate l-a adoptat nu convine dlui Boc, dar nu ma intereseaza ce nu-i convine dlui Boc. Totusi, tara asta are inca un Parlament pe care dl Boc sau dl Basescu nu l-au dizolvat. Nu traim in afara legii, nu traim in afara Constitutiei si eu cred ca nu poate fi pusa la indoiala activitatea oficiala a unei Comisii parlamentare.

 

Jurnalist: Referitor la oferta PSD-ului, cu premierul, ati mai vorbit?

Crin Antonescu: Eu cred ca termenul de "oferta" nu e nimerit. Este, intr-adevar, un termen de piata drag liberalilor dar nu suntem intr-o situatie comerciala sau de felul acesta. Eu, sigur, multumesc disponibilitatii exprimate de presedintele PSD pentru ca la o adica un candidat al PNL sa fie sustinut la Presedintia Romaniei in 2014. Nu suntem insa in 2014, nu Presedintia Romaniei este subiectul cel mai arzator pe agenda si nu suntem, cele doua partide, in situatia de a discuta, cel putin in acest moment, un asemenea pact politic. Suntem doua partide cu propriile programe, cu propriile intentii, suntem doua partide care, fiecare, dorim ca dupa urmatoarele alegeri sa facem parte din Guvernul Romaniei si sa conducem, in sensul guvernarii, Romania, si sigur ca o astfel de formula eu nici nu o privesc drept o oferta ci drept o ipoteza, sa spunem asa,  pe care intr-un dialog cu colegi ai dumneavoastra, dl Ponta a formulat-o. Nu este o ipoteza de actualitate din punctul nostru de vedere desi, inca o data, ii multumesc dlui Ponta pentru o asemenea formulare.

 

Jurnalist: Legat de solicitarile dlui Ponta, ca PSD sa dea premierul in viitorul guvern, dumneavoastra va mentineti solicitarea ca premierul sa fie independent?

Crin Antonescu: Uitati-va, si Presedintele Romaniei, si, indirect, premierul Romaniei sunt deciti de electorat. Nu sunt decisi de un partid, doua, sau chiar mai multe. Fiecare dintre noi ne dorim sa dam s premierul, sa dam s presedintele, sa guvernam, sa ne impunem programele, asta este ceva normal, dar, repet, nu suntem in situatia in care sa facem asemenea intelegeri in momentul de fata. In momentul de fata, cu fiecare zi care trece, Romania se afunda intr-o criza si mai grava si de asta spun ca 2014 este tinta foarte indepartata. Nu ma intereseaza 2014, ma intereseaza faptul ca a trecut si ziua de ieri fara sa se intample nimic bun in Romania, faptul ca trece si ziua de azi, faptul ca vine o iarna care va afecta ca niciodata milioane si milioane de cetateni romani si cred ca asta este s preocuparea mea si preocuparea celor din PSD si preocuparea celor care intr-adevar simt o anumita responsabilitate. A face acum intelegeri pentru urmatorii 5 ani cred ca nu este potrivit si nici nu cred ca asta a fost sensul vorbelor dlui Ponta. In fond, domnia sa a descris intr-un anumit context faptul ca nu e o lupta de orgolii asa cum a fost prezentata de multe ori si cred ca in privinta asta are dreptate.

 

Jurnalist: Dl. Radu Rusanu spunea zilele trecute ca PNL ar putea decide in privinta unei viitoare colaborari cu PDL dupa ce democrat-liberalii isi vor alege noua conducere, anul viitor. V-ati putea reevalua pozitia fata de PDL dupa ce isi vor alege noua conducere?

Crin Antonescu: Unu la mana este ca dl Radu Rusanu ca si oricare alt membru al PNL si mai ales al conducerii PNL are dreptul la propriile opinii si la exprimarea lor. Eu cred ca atitudinea noastra fata de PDL sau fata de orice alt partid de pe scena politica nu este determinata de cine il conduce ci de ce face acel partid. A discuta cu PDL nu depinde de persoana care il conduce ci de atitudinea acestui partid, de ceea ce face el, mai ales ca este un partid la guvernare. Ori, indiferent ca este condus de dl Boc sau ca este condus de altcineva, in momentul de fata, si de ani buni, PDL este un partid nociv, este un partid care dauneaza Romaniei, este un partid care a dus Romania intr-o criza fara precedent, este un partid cu tendinte si cu veleitati de partid stat intr-un grad nemaiintalnit pana acum si, ca atare, raporturile dintre noi nu pot fi nici de discutie, nici de negociere, cu atat mai putin de colaborare.

 

Multumesc foarte mult!

 

0 comentarii2751 vizualizări23 noiembrie 2010




rss 2.0
rss 2.0