Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Trebuie sa prevenim incalcarea pragului de 25% in stabilirea TVA.

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutas, membru al Comisiei Parlamentului European pentru afaceri economice si monetare (ECON), a declarat, luni, in plenul Parlamentului European, ca Uniunea Europeana trebuie sa elaboreze o noua strategie in materie de TVA, care sa reduca birocratia si obstacolele fiscale care ingradesc dezvoltarea mediului de afaceri, in special a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, Sabin Cutas a atras atentia asupra tendintei unor guverne confruntate cu recesiunea de a majora TVA la 24-25%, asa cum este si cazul Romaniei. Deputatul european considera ca este nevoie de o interdictie imperativa de incalcare a pragului de 25%.

           Interventia acestuia a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind "Sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata si obligatia de respectare a cotei standard minime".

           Potrivit lui Sabin Cutas: "Cota minima a TVA a asigurat functionarea sistemului la un nivel acceptabil. Este o apreciere realista si consider ca e cazul ca, pornind de aici, sa avem in vedere o reglementare comuna, care sa includa concluziile desprinse in urma experientei dezechilibrelor bugetare pe care le-a evidentiat criza financiara. Se impune o noua strategie europeana in materie de TVA, axata pe reducerea birocratiei si a obstacolelor fiscale ce stau in calea mediului de afaceri, mai ales a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, trebuie sa avem in vedere necesitatea prevenirii si combaterii fraudelor. Insa, pana la definitivarea acestei strategii, cred ca prelungirea dispozitiei tranzitorii privind cota minima a TVA pana la 31 decembrie 2015 este o decizie menita sa asigure o certitudine mediului de afaceri, sa previna dezechilibrele structurale in Uniunea Europeana si sa incurajeze armonizarea legislatiei fiscale".

          "In asteptarea Cartii verzi a Comisiei cu privire la revizuirea sistemului taxei pe valoare adaugata, doresc sa atrag atentia asupra tendintei unor guverne confruntate cu recesiunea de a majora TVA la 24-25%, cum s-a intamplat in Romania si in Ungaria. Pana acum a fost respectat angajamentul relativ privind mentinerea cotei maxime de TVA in intervalul de 10 puncte procentuale peste limita de 15%, dar cred ca, pentru a preveni eventuale incalcari ale pragului de 25%, avem nevoie de o interdictie imperativa in acest sens. Sa nu uitam ca dincolo de aceste cifre sunt cetatenii, cu un nivel de trai tot mai afectat de politicile de austeritate si de impozitarea excesiva. Suprafiscalizarea nu este o solutie pentru o economie bolnava, ea nu face decat sa ii prelungeasca agonia", a conchis deputatul european.

 

 

          Biroul de presa

0 comentarii2443 vizualizări23 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0