Au mai ramas doar cateva luni pana cand Romania va trebui sa-si deschida piata terenurilor pentru cetatenii straini, conform obligatiilor asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Apropierea termenului de liberalizare a pietei funciare, odata cu 1 ianuarie 2014, dar si absenta unor mecanisme de protectie sau de reglementare interna impotriva speculatorilor de pe pietele internationale ii nelinisteste atat pe fermierii romani, cat si pe toti cei care au o legatura cu agricultura romaneasca. Oamenii se intreaba, pe buna dreptate, de ce alte state care au aderat inaintea Romaniei la Uniunea Europeana au reusit sa obtina derogari de la termenele asumate prin tratate de aderare si mai au inainte ani buni pana la deschiderea pietelor interne, in timp ce Romania trebuie sa se conformeze peste cateva luni.
Se mai intreaba de ce, in tara noastra, in pofida apropierii termenului limita si a promisiunilor succesive facute de mai multi ministri ai agriculturii nu s-a infiintat niciun organism care sa reglementeze strict modul in care se pot face aceste vanzari. De ce nu se gasesc solutii prin care sa incurajam arendarea si nu vanzarea. De ce n-au fost propuse legi care sa tempereze elanul celor care se gandesc ca terenurile de la noi sunt nu numai printre cele mai fertile din Europa, dar si printre cele mai ieftine.
Pe langa derogari obtinute prin notificarea Comisiei Europene, anumite state au mers chiar mai departe, este cazul Ungariei, care anul trecut a interzis prin Constitutie vanzarea catre straini a terenurilor si a stabilit pedepse cu inchisoarea pentru asemenea tranzactii.
In alte state ale Uniunii Europene desi legislatia pare permisiva tranzactiilor imobiliare catre straini, asemenea achizitii sunt, in practica, aproape imposibil de facut. Un pachet legislativ care se impleteste cu hotarari ale administratiilor locale face ca in Polonia sa nu poti cumpara practic, ca strain, niciun metru patrat de pamant. La fel se intampla in Franta ori in Germania.
Noi insa, n-am liberalizat inca piata noastra pentru straini, dar am ajuns sa ne numaram printre primele tari din Europa la cedarea de pamant agricol catre cetateni straini prin intermediul companiilor.
Deja capitalul strain controleaza mai bine de 700 de mii de hectare de teren in Romania, adica 8,7 % din suprafata arabila. Liberalizarea pietei terenurilor agricole va face din tara noastra un nou El Dorado pentru amatorii de terenuri fertile si mai ales ieftine. Iar preturile vor continua sa scada din cauza ca si mai multi romani speriati de noile impozite vor cauta sa-si vanda terenurile.
Daca nu vrem sa ajungem in situatia unor state africane sau sud-americane care au cedat de la un sfert pana la aproape trei sferturi din terenul lor strainilor ( e cazul Liberiei), atunci acum, in ultimul ceas trebuie sa facem ceva.
Cu stima,
Nechita Stelian Dolha,
Deputat PNL.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii | 14 vizualizări | 08 martie 2013 |