Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 20 Martie 2025 - 14587
Sedinta publica a Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului organizata la UBB.

Miercuri, 17 aprilie a.c., a avut loc sedinta publica a Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului organizata la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Studii Europene, Cluj-Napoca.

Demersul vine ca urmare a invitatiei prestigioasei universitati romanesti dar si a intentiei comisiei parlamentare,  de a promova transparenta in spatiul public, a activitatii comisiei si a problematicilor europene dezbatute in Parlamentul Romaniei.

Prima parte a sedintei Comisiei pentru Afaceri Europene a fost una comuna cu corpul profesoral din cadrul Universitatii Babes-Bolyai dedicata procesului de regionalizare, ca tema actuala de dezbatere in spatiul public romanesc. Fiecare dintre cele doua parti si-au desemnat reprezentanti care sa prezinte numerosului public studentesc viziunile proprii in ce priveste procesul de regionalizare, in incercarea de a se gasi o punte de legatura si colaborare intre mediul politic si cel academic.

Din partea Universitatii Babes-Bolyai au luat cuvantul prof. univ. dr. Nicolae Paun, decan al Facultatii, prof. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Vasile Puscas, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, dr. Bogdan Dumitru, iar din partea Comisiei pentru Afaceri Europene au luat cuvantul senatorii Anca Boagiu, presedintele Comisiei, senatorii Cretu Gabriela, Dorin Dobra si Octavian Motoc.

Concluziile primei parti a sedintei au punctat necesitatea reformei administratiei publice, concretizata intr-o descentralizare administrativa reala, precum si conectarea procesului regionalizarii la politicile publice nationale. Rolul central al acestor masuri este cresterea eligibilitatii regiunilor pentru atragerea fondurilor europene, precum si cresterea competitivitatii si a coeziunii in raport cu celelalte regiuni europene.

La finalul reuniunii pe regionalizare, atat Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului cat si reprezentantii corpului academic al Universitatii Babes-Bolyai si-au luat angajamentul pentru crearea unui grup de lucru comun atat in privinta regionalizarii cat si al legislatiei europene transpuse in legislatia romaneasca, in ce priveste respectarea principiilor subsidiaritatii si al proportionalitatii.

Cea de-a doua parte a sedintei Comisiei pentru Afaceri Europene a avut loc in prezenta studentilor masteranzi cu scopul de a le exemplifica atat procedurile interne cat si tipurile de documente europene supuse analizei si deciziei Comisiei.

In cadrul sedintei au fost examinate trei acte normative europene in vederea stabilirii respectarii principiilor subsidiaritatii si proportionalitatii, acestea facand parte din Pachetul de acte legislative privind "fontierele inteligente":

- propunere de REGULAMENT al Parlamentului European si al Consiliului de instituire a sistemului de intrare/iesire (EES) pentr inregistrarea datelor referitoare la intrarea si iesirea resortisantilor tarilor terte care trec frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene - COM(2013) 95 final;

- propunere de REGULAMENT al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 in ceea ce priveste utilizarea sistemului de intrare/iesire (EES) si a programului de inregistrare a calatorilor (RTP) - COM(2013) 96 final;

- propunere de REGULAMENT al Parlamentului European si al Consiliului de instituire a programului de inregistrare a calatorilor - COM(2013) 97 final;

Raportor asupra documentelor a fost desemnat din partea Comisiei pentru Afaceri Europene, domnul senator Dorin Dobra, totodata si profesor universitar in cadrul aceleasi facultati.

Studentii au putut asista, analiza si interveni in procesul deliberativ, concluzia finala fiind respectarea principiilor subsidiaritatii si proportionalitatii de catre toate documentele europene analizate.

 

        

 

 

0 comentarii91 vizualizări19 aprilie 2013




rss 2.0
rss 2.0