Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 20 Martie 2025 - 14587
Revizuirea legislatiei privind comercializarea semintelor si a materialului saditor.

An de an  soiurile traditionale romanesti dispar pentru a lasa locul celor de import, in conditiile in care din ce in ce mai putini agricultori si gradinari pastreaza si cultiva astfel de soiuri. In aceste conditii insasi diversitatea agricola a Romaniei este pusa in pericol.

Tot mai multe organizatii nonguvernamentale as aminti aici Clubul Ecologic Transilvania, dar si asociatii ale agricultorilor  trag un semnal de alarma in privinta acestei situatii si solicita revizuirea legislatiei astfel incat sa permita refolosirea, schimbul si vanzarea de soiuri vechi si rare.  Toate aceste organizatii arata cu degetul catre Tratatul International privind Resursele Genetice si Vegetale pentru Alimentatie si Agricultura ce a fost adoptat de catre Parlamentul roman in anul 2005.

Daca doriti sa va uitati peste legea de ratificare a tratatului veti observa ca aceasta contine doar un articol si nu stabileste nici un plan de actiune si nicio autoritate competenta responsabila pentru conservarea soiurilor traditionale. In mod normal, tratatul ar trebui sa constituie un instrument global, care reglementeaza accesul si utilizarea resurselor genetice vegetale insa, la ora actuala, implementarea acestuia in Romania este deficitara. Prin legea de aderare nu s-a stabilit un organism responsabil cu implementarea tratatului.

Nu pot solicita modificarea textului Tratatul international privind resursele genetice vegetale pentru alimentatie si agricultura deoarece, in conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, acestea se pot modifica doar cu acordul partilor si in niciun caz unilateral. In schimb, va solicit sa lucram impreuna pentru o varianta mai buna a legii de ratificare a tratatului.

Va solicit sa luam o serie de masuri la nivel national pentru a implementa drepturile agricultorilor cum ar fi :

-         crearea de programe pentru conservarea in ferma a resurselor genetice ale plantelor;

-         infiintarea bancilor locale de seminte si registrele de soiuri;

-         programe de incurajare a comercializarii produselor provenite din resurse genetice ale plantelor;

-         incurajarea participarii agricultorilor in luarea deciziilor la nivel national;

-         sprijinirea organizatiilor implicate in protectia si promovarea drepturilor agricultorilor din tarile in curs de dezvoltare.

Voi incheia aceasta declaratie indemnandu-va sa va ganditi la agricultorii care, timp de generatii au asigurat transmiterea a mii si mii de resurse genetice vegetale diferite, fapt ce a rezultat intr-o varietate foarte mare de culturi ce alimenteaza lumea.

 

 

Dolha Nechita Stelian,

Deputat PNL Bistrita

 

0 comentarii98 vizualizări23 aprilie 2013




rss 2.0
rss 2.0