Tineretul Democrat Liberal invita organizatiile de tineret ale PSD, PNL, UDMR, UNPR si PPDD la dezbaterea comuna "Somajul in randul tinerilor. Cauze si solutii"
Tineretul Democrat Liberal trage un semnal de alarma asupra unei probleme majore cu care se confrunta atat societatea romaneasca, cat si statele europene. Rata somajului in randul tinerilor in Romania este de 22.7%, aproape de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte.
Avand in vedere dimensiunea acestei probleme in Romania, tinerii democrat-liberali considera ca este nevoie de un efort comun din partea tuturor partidelor parlamentare pentru a putea gasi si implementa solutii optime pentru reducerea ratei somajului. Astfel, Tineretul Democrat Liberal a lansat o invitatie publica organizatiilor de tineret ale partidelor parlamentare prin care le propune sa se alature TDL pentru a gasi solutii reale la aceasta problema.
Presedintele TDL, Sorin Moldovan, a transmis astazi, 30 mai a.c., o scrisoare deschisa catre presedintii organizatiilor de tineret ale PSD, PNL, UDMR, UNPR si PPDD prin care ii invita la o dezbatere comuna, intitulata "Somajul in randul tinerilor. Cauze si solutii", iar concluziile acestei dezbateri sa fie inaintate Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Romaniei.
"Cred ca este nevoie sa participam in mod real la problemele generatiei noastre. Crearea de noi locuri de munca nu reprezinta doar garantia unui viitor prosper pentru tineri, ci pentru intreaga societate romaneasca", considera presedintele TDL, Sorin Moldovan.
Departamentul de comunicare al
Partidului Democrat Liberal
Scrisoare deschisa
"Domnului Nicolae BANICIOIU, Presedinte TSD
Domnului Florin ALEXE, Presedinte TNL,
Domnului Szabó József, Presedinte MIERT,
Doamnei Florentina GHERGHICEANU, Presedintele Organizatiei de Tineret a PP DD,
Domnului Cezar STANCU, Presedintele Organizatiei de Tineret a UNPR,
Doamnei Alina CAZANACLI , Presedinte TC
Stimati colegi,
Somajul in randul tinerilor a devenit o problema reala si intens dezbatuta de statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat, somajul afecteaza 24% din tinerii cu varste de pana in 25 de ani din zona euro. In Romania rata somajului, potrivit INS, este de 22.7%, aproape de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte, care a fost, in aceeasi perioada, in jur de 6% .
Tineretul Democrat Liberal a tras un semnal de alarma asupra acestei probleme, prin adoptarea, la data de 18.05.2013, a rezolutiei "Somajul in randul tinerilor". Acest document propune o serie de solutii, pe termen mediu si lung, pe care statul le poate implementa, astfel incat rata somajului sa fie diminuata, oferind tinerilor oportunitatea de a se integra mai usor pe piata muncii din Romania.
In ultima perioada somajul in randul tinerilor a devenit un subiect prioritar pe agenda Uniunii Europene. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut saptamana trecuta un apel sefilor de state si de guverne din Uniunea Europeana sa isi concentreze eforturile asupra luptei impotriva somajului in randul tinerilor, subliniind ca intentioneaza ca aceasta problema sa fie una dintre temele prioritare ale urmatorului Summit European, care va avea loc in perioada 27 - 28 iunie.
Cancelarul german, Angela Merkel, avertiza acum cateva zile ca aceasta problema a atins cote inimaginabile si se impun actiuni urgente, printre care cheltuirea eficienta a fondurilor UE pentru crearea de locuri de munca. Luand in considerare aceste argumente, cred ca este nevoie sa participam in mod real la problemele generatiei noastre. Crearea de noi locuri de munca nu reprezinta doar garantia unui viitor prosper pentru tineri, ci pentru intreaga societate romaneasca.
Pe aceasta cale va invit sa realizam o dezbatere comuna, intitulata "Somajul in randul tinerilor. Cauze si solutii ", unde fiecare organizatie de tineret politica sa isi prezinte viziunea si solutiile identificate, iar in final concluziile acestei dezbateri sa fie inaintate Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Romaniei.
Astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra, iar in functie de agenda fiecaruia, va propun sa stabilim data si locatia unde se va desfasura dezbaterea.
30.05.2013 Bucuresti
Cu stima, Sorin MOLDOVAN
Presedinte Tineretul Democrat Liberal"
.
Dezbatere privind conservarea resurselor marine
Comisia pentru pescuit a Parlamentului European a dezbatut astazi raportul referitor la propunerea de regulament pentru conservarea resurselor de pescuit prin masuri tehnice de protectie a puietului de organisme marine, raport redactat de deputatul european Rares Niculescu.
Cu ocazia dezbaterii, raportorul a aratat ca este in general multumit de alegerile Comisiei in privinta modificarilor propuse. Cu toate acestea, raportorul a apreciat ca unele aspecte propuse sub forma de acte de punere in aplicare ar trebui sa se incadreze in categoria actelor delegate. Pe de alta parte, alte aspecte nu ar trebui considerate acte de punere in aplicare.
Contextul general
Tratatul de la Lisabona a introdus o noua ierarhie normativa, care cuprinde trei niveluri. La primul nivel se afla actele legislative care sunt adoptate de legislatori in conformitate cu procedura legislativa ordinara, in cadrul careia Parlamentul European si Consiliul au calitate de colegislatori egali . De asemenea, legislatorul poate delega Comisiei competenta de a adopta acte fara caracter legislativ si cu domeniu de aplicare general, care completeaza sau modifica anumite elemente neesentiale ale actului legislativ (asa-numite "acte delegate"), care reprezinta cel de-al doilea nivel normativ. Actele obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii pot, de asemenea, conferi Comisiei competente de punere in aplicare in cazul in care este nevoie de conditii uniforme de punere in aplicare a actelor respective ale Uniunii. Comisia adopta, pe aceasta baza, asa-numitele "acte de punere in aplicare". Nu este mereu foarte clar ce tip de acte trebuie utilizat. Actele delegate si actele de punere in aplicare, in comparatie cu actele legislative, au avantajul ca ofera posibilitatea de a reactiona rapid la o situatie noua. In timp ce procedura legislativa ordinara si utilizarea actelor delegate garanteaza participarea Parlamentului de pe o pozitie de egalitate cu Consiliul, utilizarea actelor de punere in aplicare presupune excluderea de facto a Parlamentului, deoarece, avand in vedere dreptul sau de control, Comisia nu este obligata sa urmeze pozitia Parlamentului.
Raportul dezbatut astazi are ca obiect realizarea unei clasificari, in masuri delegate si masuri de punere in aplicare, a competentelor conferite Comisiei in domeniul conservarii resurselor de pescuit.
Raportul va fi votat in plen in sesiunea din luna iulie.
0 comentarii | 49 vizualizări | 30 mai 2013 |