Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
PROVOCARE UNGUREASCA LA CLUJ-NAPOCA !

Nu are limite obraznicia ungureasca si ura iredentistilor unguri fata de: Romani, urmasii geto-dacilor, ai Poporului Primordial lasat de Bunul Dumnezeu in Dacia Edenica; Limba Romana, care se trage din limba geto-dacilor, limba primordiala; Pamantul Romanesc, unde a existat prima civilizatie din Europa si cea mai veche scriere din lume; Drapelul Romaniei, de Tricolorul  rosu, galben si albastru.

Se stie ca, in Ungaria si la unguri, urmasii unui popor barbar, crud, viclean, lacom si prefacut, falsificarea istoriei este politica de stat. Dupa ce, in secolul al XVIII-lea, au inventat teoria falsa si absurda a vidului demografic din Ardeal, din  Gradina Domnului, in secolul XX au infiintat mileniul de ...51 de ani (1867-1918) de ocupare ungureasca in Ardeal, acum vor sa ascunda si sa falsifice alte adevaruri istorice la Cluj-Napoca.

In municipiul din inima Ardealului, din parintii romani, Iancu de Hunedoara si Saveta Salajan, al carui nume a fost apoi maghiarizat, s-a nascut Matei Corvin. Romanul Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei, in perioada 1458-1490. In anul 1467, armata Ungariei in frunte cu regele Matei Corvin a vrut sa cucereasca Moldova, dar in batalia de la Baia a iesit invingator domnitorul Stefan cel Mare si Sfant. O sageata a unui razes moldovean l-a lovit pe regele Matei Corvin in barbatie, ca amintire sigura.

In timpul Ungariei Mari, in anul 1902, a fost dezvelit grupul statuar Matei Corvin, amplasat in zona cetatilor Napuca, de pe vremea dacilor si Napoca, din timpul scurtei ocupatii romane. Sculptor a fost Ion Fadrutiu, din Galda,  al carui nume a fost maghiarizat. Autoritatile unguresti de la Budapesta au impus un fals istoric in acest monument, respectiv steagul Moldovei nebiruite sta la picioarele regelui Ungariei. Dupa Marea Unire de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, romanii din inima Ardealului au intentionat sa demoleze statuia regelui Ungariei, sa inlature umilinta si falsul istoric. Monumentul a fost salvat, in anul 1921, prin amplasarea pe soclul statuii lui Matei Corvin a unei placi de bronz cu urmatorul text scris de Nicolae Iorga : "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita."

Dupa Diktatul de la Viena, din 30 august 1940, unguri si alti alogeni,  au inlaturat placa de pe monument. Autoritatile comuniste, formate in principal din unguri, nu au restabilit adevarul despre acest monument. Abia la  1 Decembrie 1992, primarul si presedintele Partidului Unitatii Nationale Romane (P.U.N.R.), cu sprijinul Uniunii Vatra Romaneasca, al Societatii Cultural-Patriotice Avram Iancu, al Astrei, al P.R.M., P.D.S.R., P.S.M., P.N.L., P.N.T.C.D., P.D.A.R, P.E.R., M.E.R., P.D. si al romanilor din Cluj-Napoca, a fost reamplasata pe soclul monumentului o placa de bronz cu acelasi text al lui Nicolae Iorga. Atunci, in Ziua Nationala a Romaniei, au protestat Ungaria si U.D.M.R., inclusiv impotriva celor doua grupuri a cate trei catarge tricolore cu Drapelele Romaniei, care au fost amplasate in spatele grupului statuar Matei Corvin.

In anul 2010, la cererea Ungariei  si a U.D.M.R., beneficiind si de un mare sprijin financiar din partea Guvernului Boc si al Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca, s-a trecut la restaurarea acestui grup statuar, iar la 15 martie 2011 este prevazuta redezvelirea lui in prezenta conducatorilor Ungariei si ai U.D.M.R., cand este programata  o mare adunare ungureasca unde sa fie declarata autonomia Ardealului, dupa modelul Kosovo. De 1 Decembrie 2010, clujenii au vazut in Piata Unirii ca, dupa restaurarea grupului statuar nu au fost amplasate catargele cu drapelele Romaniei, iar pe soclul statuii ecvestre a lui Matei Corvin, nu a fost reamplasata placa cu textul lui Nicolae Iorga. Oficialitatile locale din partea P.D.L. au declarat ca, Ungaria nu admite ca in Piata Unirii  din inima Ardealului sa existe drapele ale  Romaniei, in incinta monumentului, iar pe soclul statuii nu se accepta nici un text in Limba Romana. Roata istoriei se invarteste. In septembrie 1940, in timpul ocupatiei straine, Ungaria a inlaturat placa cu textul lui Nicolae Iorga ( care a fost topita) iar in decembrie 2010, in timp ce Ungaria si Romania fac parte din Uniunea Europeana si NATO, aceiasi Ungarie nu permite ca pe un monument in inima Ardealului sa fie restabilit adevarul istoric in Limba Romana.

In aceasta situatie, dupa  noua provocare ungureasca, fac un apel la primarul si Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca si la romanii din inima Ardealului pentru a organiza, in luna ianuarie 2011, un referendum local pe tema grupului statuar Matei Corvin, pentru a se decide in mod democratic viitorul acestuia, prin raspunsuri date la urmatoarele intrebari:

1.Sunteti de acord ca grupul statuar Matei Corvin sa fie vandut Ungariei si, in Piata Unirii, in locul lui sa fie inaltata o replica in marime naturala a Columnei lui Traian de la Roma si un monument cu tablitele de la Tartaria ?

 2.Sunteti de acord ca grupul statuar Matei Corvin sa fie donat Municipiului Hunedoara si sa fie amplasat la Castelul Corvinestilor ?

3.Sunteti de acord ca pe soclul statuii lui Matei Corvin sa fie reamplasata placa din bronz cu textul lui Nicolae Iorga si sa fie reamplasate cele doua grupuri de catarge  cu drapelele Romaniei ?

In urma acestui referendum, toti cei interesati au sansa sa castige: Ungaria se va imbogati cu statuia celui mai mare rege al ei, romanul Matei Corvin; Municipiul Hunedoara va fi vizitat de mai multi turisti, mai ales unguri de pretutindeni; locuitorii din Municipiul Cluj-Napoca vor constata ca s-a facut o restaurare a grupului statuar si nu o inlaturare a Limbii Romanii si a Tricolorului Romanesc din Piata Unirii, din stravechea piata daco-romana, unde arheologii unguri ( in perioada 1940-1944 ) si cei romani, incepand cu anul 1995, nu au descoperit urme de copite de cal, ci numai vestigii ale stramosilor romanilor.

Romanii din inima Ardealului au datoria ca la trecutul multimilenar sa adauge un mare viitor. Referendumul local la Cluj-Napoca pe tema grupului statuar Matei Corvin constituie un raspuns european si necesar la noua provocare ungureasca !

 

 

 

                                                           Dr. Gheorghe Funar

                                                      Secretar General al P.R.M.

                                                  Presedintele Filialei P.R.M. Cluj

 

 

 

Cluj-Napoca

 3 decembrie 2010

0 comentarii2527 vizualizări04 decembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0