Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
CONSTITUTIA MEA - REPERE PENTRU O REVIZUIRE DEMOCRATICA.

In perioada 23-28 Iulie 2013, in statiunea turistica Azuga, Fundatia Konrad Adenauer a desfasurat prima editie a Scolii de vara crestin-democrate cu tema "Constitutia mea: repere pentru o revizuire democratica".  Revizuirea Constitutiei se dovedeste a fi mai degraba un exercitiu de imaginatie decat expresia unei consultari democratice. Lipsa de transparenta a comisiei de revizuire, retragerea de la lucrarile acesteia a partidelor parlamentare din opozitie, absenta expertilor si rapiditatea cu care au fost adoptate amendamentele au generat un text al initiativei de revizuire extrem de controversat si complet nefunctional.           Dezbaterea Constitutiei nu trebuie sa se opreasca acolo unde se inchid usile Parlamentului, ci trebuie sa fie prerogativa tuturor cetatenilor interesati de viitorul lor si al generatiilor viitoare. Tocmai de aceea, pentru a cunoaste cum ar trebui sa arate o Constitutie democratica ce are ca scop asigurarea separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si continutul drepturilor fondamentale, Fundatia Konrad Adenauer a organizat aceasta scoala de vara, unde au participat membrii ai PDL din toata tara, tineri antreprenori, dar si absolventi sau studenti ai facultatilor de studii politice din tara, care nu sunt angrenati politic, dar care impartasesc valorile crestin-democrate si vor sa se implice in consolidarea democratiei in Romania.                                                                                                          

        In urma unor selectii organizate de catre specialistii Fundatiei Konrad Adenauer, bazate pe formularea unor eseuri pe tema "Amendamentul meu la Constitutie", din randurile Organizatiei Municipale de Tineret a PDL Bistrita, au fost selectati sa participe la cursurile Scolii de vara "Constitutia mea: repere pentru o revizuire democratica" - Mihai Sarmasan (Presedinte TDL Bistrita,  Consilier Municipal PDL) si Mihai Tisa (Vicepresedinte TDL Bistrita). 

         Principalele teme abordate la aceasta Scoala de vara au fost:  Separatia si echilibrul puterilor din perspectiva istorica si a experientelor din dreptul comparat; Demnitatea umana, sursa a drepturilor fundamentale si valoarea crestina; Protectia drepturilor fundamentale in conceptia crestin-democrata; Economia social de piata si reglementarea acesteia in textul constitutional.    La fiecare dintre modulele de training, la care au participat, cursantii au dobandit cunostinte cu privire la valorile crestin-democratiei, cu accent pe demnitatea umana, drepturile si libertatile individuale, separatia si echilibrul puterilor in stat.                                         

          Temele au fost dezbatute de invitati si lectori, printre care amintim: Sven-Joachim Irmer - Director, Fundatia Konrad Adenauer pentru Romania si Republica Moldova; Prof. Dr. Radu Carp - Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti; Pr. Nicolae Anusca - Presedinte Caritas Romania; Prof. Dr. Ioan Stanomir - Universitatea Bucuresti; Cvetelina Todorova - Fundatia Konrad Adenauer.                                                                                                                           

           In concluzie, participantii la aceasta Scoala de vara au avut oportunitatea  in primul rand sa exerseze cu ceilalti colegi modul in care valorile si principiile crestin democrate pot fi ancorate in textul constitutional si sa faca schimb de experienta cu alti colegi proveniti din domenii de activitate diverse si cu experiente de viata diferite. 

 

MIHAI  SARMASAN

Consilier Municipal PDL,

Presedinte TDL Bistrita

0 comentarii2758 vizualizări30 iulie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0