Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Guvernul incurajeaza Parlamentul sa interzica finantarile straine mascate pentru partidele politice.

Guvernul Romaniei a incurajat Parlamentul sa ia o decizie privind interzicerea finantarilor straine mascate pentru partidele politice din Romania. Avizul dat de Executiv in sedinta de ieri referitor la propunerea legislativa pentru modificarea art. 11 din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale stipuleaza decizia Legislativului in aceasta privinta. Acest lucru inseamna o incurajare de a pune capat finantarilor mascate din strainatate pentru activitatea anumitor formatiuni politice prin intermediul ONG-urilor si fundatiilor.

Efectele anti-romanesti ale finantarilor mascate din afara tarii isi produc deja efectul prin incurajarea si sponsorizarea extremismului maghiar de care beneficiaza anumite formatiuni politice. Cel mai cunoscut caz este al lui Laszlo Tokes despre care s-a descoperit ca a beneficiat prin intermediul fundatiilor sale sau ale apropiatilor sai de finantari de peste 3 milioane de euro de la societati comerciale cu capital de stat din Ungaria. Acesti bani au fost meniti a influenta politica romaneasca, iar efectul lor se poate vedea cu ochiul liber in proliferarea atacurilor la fundamentele statului roman.

Am propus acest proiect de modificare a Legii nr. 334/2006 deoarece prevederile ei lasa portite de scapare pentru finantari mascate din afara tarii, iar anumite ONG-uri sau entitati non-profit au fost folosite ca urmare a scaparii legislative ca paravan pentru aducerea de bani externi in scopul influentarii nocive a politicii romanesti.

Modificarea propusa de mine stabileste ca "Acceptarea donatiilor din partea altor state ori a organizatiilor din strainatate, precum si din partea persoanelor fizice sau juridice straine este interzisa atat pentru partidele politice din Romania, cat si pentru ONG-uri, alte entitati non-profit sau persoane fizice care desfasoara activitati politice sau sprijina partidele politice in mod direct sau indirect, precum si in cazul in care membrii din conducerea ONG-urilor sau a altor entitati non-profit fac parte din organele de conducere a partidelor politice".

 Modificarea astfel formulata extinde interzicerea finantarii externe si pentru ONG-uri, fundatii sau miscari civice de tip capusa care se pot dezvolta in jurul unui partid politic sau a conducerii acestuia exact in scopul evitarii legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale in forma actuala, permitand atragerea de fonduri externe in mod indirect si mascat, prin eludarea intentiei textului de lege, tocmai pentru ca legea nu prevede interzicerea finantarii externe indirecte.

Conditiile propuse in modificarea legislativa pentru identificarea organismelor care atrag finantari externe ilegale pentru activitatea politica sunt exact cele care definesc aceste tipuri de entititati non-profit care inconjoara partidul politic oferindu-i paravan pentru a eluda spiritul legii. Aceste entitati sprijina in mod direct sau indirect activitatea politica a partidului-mama si sunt conduse si controlate de membrii din conducerea partidului-mama, avand de multe ori exclusiv rolul de a drena finantarea externa in asa fel incat sa ajunga ferita de impedimentele legale la partidul respectiv care este beneficiarul real al finantarii externe.

Conform  Constitutiei, partidele politice contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei. Finantarea externa a activitatilor unui partid politic prin forme mascate aduce atingere directa art. 8, alin.2 din Constitutie pentru ca incalca suveranitatea nationala, introducand in activitatea si decizia unui partid politic romanesc un factor de decizie si influenta extern.

Tocmai de aceea, formele mascate de finantare externa a activitatii politice din Romania reprezinta un atac la adresa Constitutiei si trebuie evitate prin completarea textului de lege in asa fel incat sa nu mai existe nicio forma prin care partidele politice din Romania sa poata accesa o forma sau alta de capital extern.

In aceasta privinta, Guvernul a comunicat oficial ieri un "PUNCT DE VEDERE referitor la propunerea legislativa pentru modificarea art. 11 din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu modificarile si completarile ulterioare, initiata de domnul deputat Mihai-Bogdan Diaconu - Grupul parlamentar al PSD (Bp. 238/2013) - PARLAMENTUL DECIDE".

 

Bogdan Diaconu - Deputat PSD.

 

0 comentarii2744 vizualizări31 iulie 2013




rss 2.0
rss 2.0