Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Baconschi si Miscarea Populara, aparatorii banilor lui Tokes, dar grijulii si cu propriile buzunare.

Teodor Baconschi si Miscarea Populara sunt primii aparatori ai finantarilor din Ungaria pentru Laszlo Tokes, impotrivindu-se modificarii propuse de mine la legea partidelor politice in sensul interzicerii infuziei de bani din afara tarii pentru activitati politice in Romania prin intermediul ONG-urilor si fundatiilor. Oponentii mei sunt insa grijulii si cu propriile buzunare, finantate din afara tarii.

Teodor Baconschi, mai nou vicepresedinte al partidului Miscarea Populara, nu apara asadar numai banii veniti din Ungaria pentru Tokes, ci si banii care au intrat in buzunarul sau ca angajat al Fundatiei Crestin-Dermocrate. Fostul ministru de Externe a beneficiat chiar el de finantari prin fundatiile "Hanns Seidel" si "Konrad Adenauer" la Fundatia Crestin-Democrata infiintata tot de el, unde s-a angajat pe un salariu de 2.000 de euro platit din donatiile generoase din Germania. Dupa cum se poate vedea si din atacul la propunerea mea, activitatea domnului Baconschi nu are nimic de a face cu civismul, chiar daca nu a reusit sa intre in Parlament, ci cu politica. Asadar, finantarea externa pe care a primit-o domnul Baconschi prin intermediul Fundatiei Crestin-Democrate si din care si-a sustinut activitatea politica nu reprezinta o "veriga a unor retele civice si profesionale de nivel european", cum declara fostul ministru, ci pur si simplu o finantare externa orientata politic suta la suta.

Intre timp, fostii pedelisti si-au creat un nou organism, Fundatia Miscarea Populara, numai buna de adus bani din afara tarii, si de aceea Partidul Miscarea Populara, bratul politic al fundatiei, vrea sa opreasca modificarea legii. Propunerea mea legislativa vizeaza exact acest gen de increngatura intre fundatii si miscari politice, care profita de lacuna legislativa si atrage bani straini prin ONG-uri paravan pentru a-i directiona spre scena politica, in dispretul Constitutiei si al suveranitatii Romaniei. Reactia Miscarii Populare reprezinta un argument in plus pentru necesitatea adoptarii acestei modificari legislative, fiind o dovada clara a felului in care scena politica romaneasca este influentata de bani straini prin intermediul asa-ziselor fundatii civice.

Sustin pe deplin dreptul ONG-urilor de a se implica in progresul societatii romanesti si de a primi finantari externe in acest scop. De aceea, am venit in sprijinul societatii civile printr-o propunere legislativa de modificare a art. 57 din Legea nr.157/2003, privind Codul Fiscal. Am propus ca dispunerea asupra destinatiei a 2% din impozitul pe venit care pot fi directionati catre ONG-urile din Romania sa fie efectuata pentru o perioada de cinci ani consecutivi de la data optarii pentru ca institutiile non-profit sa fie degrevate de efortul pe care il fac in fiecare an pentru atragerea acestei sume. In felul acesta, ONG-urile vor putea sa-si concentreze eforturile pe desfasurarea efectiva a activitatilor lor, iar nu pe atragerea celor 2 la suta, ceea ce implica cheltuieli de resurse umane si materiale suplimentare.

Propunerea a fost salutata ca benefica de o seama de ONG-uri importante precum SMURD, Crucea Rosie, Transparency International sau Let’s Do It, Romania, si se afla deja in dezbaterea parlamentara. Asadar orice acuzatie ca proiectul meu de modificare a finantarii din afara tarii a activitatii politice ar afecta activitatea societatii civile este neavenita. Singurele organizatii non-profit care vor fi "afectate" sunt cele care, sub paravanul civismului, desfasoara activitati politice clare.  Nu am ascuns scopul propunerii mele legislative care este exact cel de a "afecta" sponsorizarile mascate, adica de a interzice finantarile politice din afara tarii care au efecte nocive asupra desfasurarii democratiei din Romania pentru ca banii respectivi nu vin in mod gratuit, ci cu obligatii si cu influente ale unor guverne straine asupra politicilor romanesti.

 

 

Bogdan Diaconu

Deputat PSD

4.08.2013

 

0 comentarii2765 vizualizări05 august 2013
rss 2.0
rss 2.0