Sedinta Extraordinara a consiliului local Bistrita de ieri, 2 septembrie, a fost un exercitiu schiop al democratiei dambovitene, pardon bistritene. Desi exista deja o sentinta definitiva de anulare a HCL151 / 2010 (a primei variante Centura Sud 1), tertipurile juridice pe care d-na secretar Gaftone le stapaneste la rang de arta au dus la o alta Hotarare a HCL, care face vorbire de "o alta varianta ocolitoare" (tot prin sudul orasul Bistrita, usor modificata) si care de fapt creeaza aceleasi probleme.
Chemarea cetatenilor la urne ca sa-si exprime dorinta de a avea "o sosea ocolitoare prin oras", lasand la o parte orice polemica de ordin juridic, economic sau civic, naste o intrebare: "Daca soseaua propusa trece prin oras, atunci ea este o sosea ocolitoare care ocoleste …. ce anume?".
Cea de-a doua intrebare care va fi adresata bistritenilor se refera la pietonalul orasului. Dupa ce s-au facut investitii cu bani europeni in modernizarea unei zone incarcata de istorie locala si pe care oamenii o utilizeaza in scop recreativ, acum vor fi intrebati daca o doresc in continuare ca zona pietonala. Logica edilului Cretu pare sa fie aceeasi. Daca tot construim o sosea cu trafic greu la cateva sute de metri de centrul orasului, de ce sa nu fim de accord ca prin mijlocul lui sa se circule cu autoturismele?
D-ul primar Cretu a fost foarte clar si convingator cand a argumentat ca dansul opteaza pentru referendum, desi are varianta consultarii populatiei. Rezultatul referendumului ar deveni obligatoriu, insa el nu va putea fi pus in practica in cazul centurii, pentru ca decizia nu apartine bistritenilor, proiectul fiind unul de interes national. Atunci, ce s-ar putea ascunde in spatele acestei risipe de bani din bugetul local pentru o actiune, fie ea si "maximul democratiei" dar fara finalitate? Imaginea edilului, a PSD- ului si aliantei USL, care vor sustine ca au avut cele mai bune intentii pentru alegatorii bistriteni, insa nu au fost lasati, culmea!, de alti cetateni care se opun unor proiecte fara viitor si daunatoare pentru Bistrita?
Acestor cetateni li se alatura Forta Civica Bistrita-Nasaud, care, prin reprezentantii ei a participat la dezbaterile publice si la sedintele Consiliului Local. La Sedinta Extraordinara din data de 02.09.2013 am constatat ca unui reprezentant al societatii civile (prof. Ioan Bojor) nu i s-a dat cuvantul pentru a-si exprima opinia. O fi fost si acela un exercitiu de "maxima democratie" din partea administratiei USL !
Razvan Citu, vicepresedinte Forta Civica Bistrita-Nasaud.
.
Foto - arhiva Marius Chiuzan.
0 comentarii | 21 vizualizări | 03 septembrie 2013 |