Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
VIER PFOTEN ofera Parlamentului solutii pentru strazi fara caini si salvarea animalelor.
Uciderea nu rezolva cauzele problemei: inmultirea rapida a cainilor, lipsa inregistrarii si abandonul. VIER PFOTEN a transmis azi Guvernului si Parlamentului Romaniei o solutie alternativa prin care strazile sa fie eliberate de caini fara stapan, fara ca acestia sa fie ucisi. 

Ca urmare a regretabilei tragedii  petrecute recent in Bucuresti, presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa autorizeze rapid prin lege uciderea a zeci de mii de caini fara stapan. Premierul Victor Ponta a cerut la randul sau institutiilor abilitate sa scoata cainii fara stapan de pe strazi. Pe acest fond, este posibil ca Parlamentul sa ia o decizie in cursul acestei luni, o data cu finalizarea legii de gestionare a populatiei canine initiate in 2007.

 

"Suntem impresionati de declaratiile emotionale si extremiste ale conducatorilor tarii, care isi instiga proprii cetateni la ura si ucidere. Facem apel la un dialog rational si constructiv.  Oferim astazi o solutie si ne asteptam ca liderii acestei tari sa o foloseasca", a declarat Gabriel Paun, director de campanii la VIER PFOTEN International.

 

Uciderea in masa a cainilor nu are niciun efect asupra cauzelor problemei: lipsa inregistrarii si identificarii, inmultirea rapida a cainilor sau nepedepsirea abandonului. Tocmai de aceea, VIER PFOTEN foloseste in programul "Animale fara Stapan" metoda capturarii si sterilizarii: cainii fara stapan sunt prinsi, vaccinati antirabic, deparazitati, inregistrati si marcati cu crotal. "Echipele mobile ale VIER PFOTEN au prins si sterilizat peste 10.600 de caini in Bucuresti, insa eforturile noastre nu au fost dublate niciodata de cel al autoritatilor, nici  in tratarea cauzei, si nici a efectelor. E ca atunci cand uiti un robinet deschis si ti se inunda casa. E logic ca mai intai sa inchizi robinetul si abia apoi sa incepi sa evacuezi apa ", explica Gabriel Paun.

 

Uciderea animalelor nu are un efect pe termen lung, deoarece, dupa numai o generatie, locul lor va fi ocupat de alti caini si pisici. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE), precum si alte organizatii sustin aceasta varianta ca singura metoda umana, cu eficienta demonstrata pe termen lung, pentru controlul populatiei de animale fara stapan.

 

Solutia complexa oferita de VIER PFOTEN ataca atat cauza, cat si efectul. Autoritatile au incercat pana acum doar uciderea in masa si aplicarea unor programe de sterilizare, insa inconsistente. Toate acestea costa bani. Solutia eficienta este oprirea abandonurilor si un control real asupra situatiei de pe strazi. Stoparea abandonurilor se poate face printr-un set complex de masuri legale care includ: microciparea si inregistrarea obligatorie a tuturor cainilor, cu sau fara stapan, sterilizarea obligatorie a cainilor (cu exceptia celor cu valoare canina), pedepsirea in mod real a abandonurilor si incurajarea adoptiilor. Pentru a obtine controlul asupra populatiei de caini fara stapan, programul de sterilizari trebuie sa fie aplicat la nivel national si in ritm accelerat. Cainii trebuie sa fie luati treptat de pe strazi, dusi in centre speciale si pregatiti pentru adoptie. Mass media, politicienii si autoritatile ar trebui totodata sa faca un efort comun pentru a incuraja programele de adoptie.

 

VIER PFOTEN isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca, pe fondul ultimelor instigari, uciderea cainilor prin metode brutale, precum violenta fizica si otravirile, a scapat de sub control. Politia pare sa ignore complet comiterea acestor cazuri barbare de eliminare a cainilor.

 

"In mod evident, oamenii nu sunt constienti de faptul ca uciderea unui animal este interzisa prin lege, iar politia se preface ca nu vede. Politia trebuie sa actioneze imediat, ori vom aduce aceste cazuri in justitie, sub acuzatia de crima", a adaugat Paun.

 

VIER PFOTEN solicita Parlamentului Romaniei sa nu se lase influentat de evolutia emotionala din ultima saptamana a problemei cainilor fara stapan si sa actioneze rational, adoptand o lege care sa reprezinte o reala rezolvare a problemei si care sa evite uciderea in masa. De asemenea, VIER PFOTEN solicita politiei sa aplice legea pentru a opri si pedepsi cazurile de ucidere ilegala a cainilor.

 

 

FOTO: Mihai Vasile/VIER PFOTEN

Pentru declaratii si mai multe detalii legate de solutia aplicata de VIER PFOTEN, va rugam sa ne contactati

  Toate cele bune

 

*******************************************************************************
Livia Cimpoeru
Press Officer VIER PFOTEN Romania
  Tel: +40-21-316-77-31
Mobile: +40-734-660-726
Fax: +40-21-311-25-99
livia.cimpoeru@vier-pfoten.org
********************************************
VIER PFOTEN Romania
Maica Alexandra street, no. 24
District 1, Bucharest
Website: www.vier-pfoten.ro , www.four-paws.org
********************************************

Nu blana il face pe om. Simte-te bine in pielea ta!

0 comentarii2716 vizualizări09 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0