Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
Cazuistica libertatii de expresie in jurisprudenta romaneasca.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implementeaza proiectul Cazuistica libertatii de expresie in jurisprudenta romaneasca. Prin acesta, CJI urmareste sa contribuie la realizarea justului echilibru intre libertatea presei si responsabilitatea mass-media, intre capacitatea presei de a monitoriza democratia fara a se transforma, prin incalcarile propriilor reguli, in instrument de  intimidare sau de hartuire, si posibilitatea celor lezati de a se apara in justitie.

In cadrul proiectului, CJI va coordona realizarea unei colectii de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, precum si o colectie de studii de caz despre jurisprudenta curtilor romanesti pe aceasta tema, cu accent pe hotararile care privesc relatia dintre jurnalisti si autoritatile publice.

 "Legislatia romaneasca privind libertatea de exprimare a suferit multe schimbari in ultimii ani. Acestea au produs, cum este si firesc, efecte la nivelul curtilor, care au inceput sa foloseasca noile instrumente juridice. Sentintele in astfel de cazuri sunt neomogene, creand confuzie si afectand caracterul predictibil al Justitiei. In plus, odata cu extinderea utilizarii noilor medii de informare in masa, problematica libertatii de exprimare s-a diversificat si aria ei s-a extins de la jurnalisti, angajati in mediile traditionale, la persoane care nu au cunostintele profesionale si juridice specifice jurnalistilor. Judecatorii au fost deja chemati sa se pronunte in cazuri referitoare la materiale aparute pe bloguri sau pe retelele sociale. Si in acest caz, sentintele sunt divergente. Credem ca o astfel de colectie va fi un instrument util pentru toti cei interesati", a declarat Ioana Avadani, Director executiv CJI

CIJ va organiza, in cadrul proiectului, intalniri cu jurnalisti si decidenti - magistrati sau autoritati de reglementare - pentru a discuta despre modul in care jurisprudenta romaneasca recenta asigura  echilibrul intre libertatea de expresie si dreptul la demnitate al persoanelor. In cadrul acestor intalniri se va dezvolta si un set de recomandari privind justa asigurare a protectiei demnitatii umane in conditiile respectarii si promovarii libertatii de exprimare, in contextul evolutiilor tehnologice.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la tel : 021. 311.13.75, 0726.108.25 sau e-mail : cristina@cji.ro, persoana de contact : Cristina Lupu, Manager de comunicare si proiecte al CJI.

Aceasta publicatie este parte a proiectului "Cazuistica libertatii de expresie in jurisprudenta romaneasca", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

-


Cristina Lupu - Manager de Comunicare si Proiecte
Centrul pentru Jurnalism Independent

Bdul Regina Elisabeta 32
Tel: +40 21 311 13 75
Fax: +40 21 311 13 78
Mobil: +40 726 108 245

0 comentarii2289 vizualizări20 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0