Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 13 Octombrie 2024 - 14587
Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani.

In cadrul Programului Operational Sectorial "Mediu" continua implementarea proiectului "Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani", contract 134322/20.10.2011, SMIS-CSNR 36094.

Proiectul a demarat in octombrie 2011, are o durata de 27 luni, este implementat de Asociatia Tasuleasa Social si are ca obiectiv revizuirea planului de management actual al Parcului National Calimani, in ceea ce priveste masurile speciale de conservare care se impun pentru speciile si habitatele de importanta comunitara aflate pe suprafata acestuia.

In perioada Martie - Septembrie 2013, Asociatia Tasuleasa Social a desfasurat activitatile de informare si constientizare in cele 4 judete aflate pe raza Parcului National Calimani in randul comunitatilor locale din localitatile limitrofe parcului national precum si la nivelul unitatilor de invatamant. Un numar de peste 10.000 beneficiari directi au fost informati cu privire la elementele valoroase de flora si fauna de interes comunitar/national, regimul ariilor protejate si modalitatile de dezvoltare durabila a economiei locale.

Astfel in perioada Martie - Mai 2013 au fost organizate intalniri cu elevii din 31 de unitati de invatamant (24 scoli generale si 7 licee) din zona proiectului. Membrii echipei de implementare a proiectului au prezentat materiale multimedia referitoare la conservarea speciilor si habitatelor de interes national/comunitar, si au dezbatut cu elevii prezenti aspecte privind protectia mediului si comportamentul vizitatorilor in cadrul ariei protejate.

In urma activitatii desfasurate in fiecare scoala un numar de 30 de elevi din fiecare scoala au fost selectati si invitati la sesiunile de informare-constientizare din teren. In perioada Iunie - Iulie 2013 au fost organizate 31 de vizite in Parcul National Calimani la care au participat un numar de 935 de elevi si 61 de profesori din scolile implicate in proiect. Pe un traseu tematic montan care a ajuns pana la cabana meteorologica Retitis (care se gaseste la 2.022 m), elevii participanti, au avut astfel sansa de a intelege mai bine care sunt elementele valoroase de flora si fauna de interes comunitar/national din situl Natura 2000, prin intarirea legaturii intre notiunile insusite in cadrul sesiunilor de informare/comunicare organizate in proiect, orele de biologie, activitatea extracurriculara, si elementele de biodiversitate observate in teren.

Locuitorii comunitatilor locale din localitatile limitrofe Parcului National Calimani au fost de asemenea implicati in activitatile proiectului. In perioada Aprilie - Mai 2013, au fost organizate 22 de caravane de informare si constientizare a comunitatilor locale si vizitatorilor ariei protejate. In cadrul unor evenimente publice desfasurate in centrul localitatilor din zona parcului national, peste 3100 de vizitatori au avut ocazia de a asista la prezentarile sustinute de reprezentantii asociatiei si ai Parcului National Calimani primind distribuiri de pliante si filme informative.

In prezent, in cadrul proiectului se desfasoara studiile de inventariere si evaluare a starii de conservare a speciilor si habitatelor si are loc cartarea si colectarea de date GIS in vederea elaborarii bazei de date si a hartii GIS, activitati care se vor finaliza in cursul lunii ianuarie 2014 cu formularea recomandarilor de management, si a planurilor de monitorizare si  management pentru Parcul National Calimani.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. 

Informatii suplimentare pot fi obtinute de la adresa unitatii de implementare a proiectului: Bistrita, str. Liviu Rebreanu, Nr. 46, tel. 0263100445, e-mail: asociatia@tasuleasasocial.ro, website: www.tasuleasasocial.ro, persoana de contact: Ana Maria Szekely.

 

0 comentarii42 vizualizări03 octombrie 2013




rss 2.0
rss 2.0