Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Ardealul pamant romanesc.

In aceste zile la Facultatea de Mecanica a Universitatii "Politehnica" din Timisoara, sub egida Federatiei Nationale a Romanilor Persecutati Etnic "PRO MEMORIA 1940-1945", s-a desfasurat simpozionul "Ardealul pamant romanesc" editia a V-a, organizat de Asociatia Fostilor Refigiati, Stramutati si Expulzati din Ardealul de Nord - ARDEAN Timisoara,.afiliata la FNRPE.. 

Participantii la simpozion si-au exprimat nemultumirea si revolta fata de evolutiile negative din societatea romaneasca vizand: retrocedarile ilegale de imobile, tentativele de reanimare a unor sechele administrative staliniste de trista amintire, lipsa de reactie a autoritatilor publice fata de actiunile concertate impotriva unitatii si integritatii tarii, de subinare a economiei nationale si de distrugere a mediului.

Daca nu se iau masuri urgente pentru curmarea evolutiilor negative din societatea romaneasca, riscam sa lasam mostenire urmasilor nostri o tara desertica, depopulata si dezmembrata, indatorata peste masura si fara nici o perspectiva pentru tanara generatie. 

 

Fata de aceasta situatie, participantii la simpozion solicta

Presedintiei, Parlamentului si Guvernului Romaniei urmatoarele:

 

1. Sa se ia masuri urgente pentru curmarea retrocedarii ilegale de imobile fostilor proprietari sau urmasilor acestora, care au fost despagubiti pentru aceste proprietati in cadrul procesului optantilor, a imobilelor care au fost in administrarea Statusului Catolic Ardelean si a retrocedarilor pe baza unor documente false. Consideram ca este necesara anularea tuturor restituirilor abuzive si restabilirea situatiei anterioare, fie si pe calea instantei de judecata.

 

2. Sa se excluda orice varianta de reconstituire a Regiunii Autonome Maghiare, o relicva administrativa si politica stalinista de trista amintire, constituita pe criterii etnice.  Orice autonomie teritoriala pe criterii etnice trebuie considerata un atentat la integritatea si suveranitatea tarii si pedepsita ca atare. Apreciem ca orice discutie pe tema "Tinutului Secuiesc" este inutila si neavenita, avand in vedere rezultatele ultimului recensamant al populatiei Romaniei, potrivit caruia s-au declarat secui un numar nesemnificativ de persoane. Pe de alta parte, "scaunele secuiesti" sunt entitati administrative revolute, ele apartin Evului Mediu. Dupa instituirea Monarhiei Austro-Ungare (Dualismul austro-ungar), autoritatile maghiare de la Budapesta au decis imediat, in 1867, desfiintarea scaunelor secuiesti, iar in locul lor au aparut mai multe comitate (vármegyék). Reforma administrativa de dupa 1870 a confirmat redistribuirea secuilor in mai multe comitate alaturi de alte etnii, secuii nemaiavand privilegiul autonomiei. Scaunele secuiesti au ramas desfiintate de administratia ungara si la reforma administrativa din 1876, teritoriul ramanand impartit in comitate. Intr-o Europa Unita ar fi absurd sa revenim la o structura administrativa dinainte de 1867 si sa cream in mijlocul Romaniei enclave - bantustane, constituite pe criterii etnice. Pentru solutionarea mai ferma a acestei probleme va rugam sa aveti in vedere si respingerea de catre Comisia Europeana a cererii liderilor UDMR, PPMT, CNS,  privind acordarea autonomiei pe criterii etmice.

3. Sa se solicite urgent si imperativ, institutiilor publice sa reprime energic orice fel de actiuni care aduc atingere unitatii si integritatii Statului Roman ori aduc atingere valorilor unanim acceptate de Uniunea Europeana. Romania, tara membra a Uniunii Europene, nu poate constitui teatrul unor manifestari sovine, iredentiste si antisemite. Romania nu este un sat fara caini, in care sa faca vizite private si sa lanseze tot felul de provocari demnitarii unor tari vecine, unde sunt reabilitati si comemorati criminali de razboi sau autori ai unor opere extremiste, sovine si antisemite. Trebuie interzisa arborarea de drapele si de insemne neautorizate de Statul Roman.

4. Federatia noastra cere imperios sa se interzica folosirea cianurilor pentru tratarea minereurilor aurifere si exploatarea rezervelor de minerale si gaze ale tarii prin metode agresive pentru mediu.

5. Mai solicitam, in baza drepturilor cetatenesti prevazute si garantate prin Constitutie, sa se interzica taierea ilegala si irationala a padurilor, exportul lemnului neprelucrat, sub forma de busteni sau cherestea, din avutia Tarii. Este necesara obligarea tuturor agentilor economici care taie arbori sa impadureasca o suprafata dubla din acelasi sortiment de arbori.

6. Introducerea in programa scolara, alaturi de studierea Holocaustului,  si studierea persecutiilor economice, sociale sau politice la care au fost supusi romanii din Transilvania si lupta lor pentru egalitate in drepturile constitutionale cu minoritatile conlocuitoare. Membrii federatiei noastre sunt foarte dezamagiti de prestatiile tuturor guvernelor post-decmbriste de la Bucuresti, care nu au fost capabile sa stopeze discriminarea romanilor ardeleni in propria lor tara si sa rezolve respectarea drepturilor cetatenesti ale acestora, in baza legislatiei nationale si la standardele Uniunii Europene.

7. Cerem acreditarea in regim de urgenta a Complexului muzeal "Andrei Bojor"din Muresenii de Campie, comuna Palatca, jud. Cluj, ca "Muzeu National al Refugiatilor", care sa functioneze direct in subordinea Ministerului Culturii. Acest complex muzeal este unic in tara, el a fost construit cu efortul fostilor refugiati, expulzati si deportati din perioada 1940-1945. El cuprinde sapte cladiri, obiecte, carti si documente referitoare la prigonirea romanilor din Transilvania, la crimele horthysto-fasciste savarsite la Taga-Sucutard, Muresenii de Campie si la Holocaustul evreilor ardeleni. In cadrul Muzeului functioneaza si un Centru pentru studiul istoriei si sociologiei refugiului romanesc. Pentru a putea functiona la parametri normali si pentru a putea fi dezvoltat, in viitor, este necesara trecerea lui in directa subordine a Ministerului Culturii.

Informatii mai detaliate despre acest muzeu pe site-ul: WWW.muzeulrefugiatilor.eu

 Timisoara, oct.2013

 CONSILIUL DIRECTOR IN NUMELE CARUIA SEMNEAZA:

prof. univ. dr. ing. Barbu I. Balan

presedinte executiv al FNRPE.

 

 

FEDERATIA NATIONALA A ROMANILOR PERSECUTATI ETNIC

"PRO MEMORIA 1940-1945"

Cluj-Napoca, B-dul Eroilor nr. 2, tel. 0264-597579; 0741-766886

 

 

0 comentarii2940 vizualizări26 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0