Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Coalitia 52 bulverseaza secretomania guvernantilor.

Asistam la o premiera in viata publica romaneasca: prima actiune de lobby a societatii civile romanesti care se finalizeaza cu succes.

Printr-o campanie intens promovata de cei peste 400 de membri ai Coalitiei 52 - coordonata de Academia de Advocacy - timp de aproape doi ani, s-a reusit modificarea Legii transparentei decizionale. Daca pana acum politicienii si inaltii functionari publici se ascundeau de opinia publica, de propunerile si cererile cetatenilor, evitand sa implice societatea civila in procesul de adoptare a diferitelor decizii si refuzand accesul la documente de interes public, de acum incolo acestia nu vor mai putea sa o faca.

Legea transparentei decizionale este mult mai clara si mai apropiata de spiritul transparentei, fata de forma adoptata initial, in anul 2003. Modificarile aduse vechii legi modernizeaza accesul cetatenilor, inclusiv al jurnalistilor, la deciziile publice, mai ales ca s-a introdus obligativitatea, pornind de la nivel local si judetean, ca studiile de impact si/sau fezabilitate sa devina obligatorii ca documente publice, anexe ale proiectului de act normativ propus. Decidentii nu vor mai putea deci actiona discretionar, numai pentru ca asa e ordinul de la partid sau pentru ca doresc sa isi satisfaca clientela politica.

Concret, Coalitia 52 a imbunatatit transparenta decizionala in Romania prin:

  1. extinderea perioadei de consultare publica la 30 de zile lucratoare (nu calendaristice, cum se tragea de timp pana acum);

  2. derularea procesului de consultare publica pana la inceperea dezbaterilor in cadrul autoritatilor publice, si nu pana la finalizarea lor;

  3. publicarea modalitatii de colectare a recomandarilor de la cetateni;

  4. publicarea modalitatii de inscriere si luare a cuvantului, timpul alocat luarii la cuvant si orice alte detalii de desfasurare a dezbaterii publice;

  5. asigurarea unui real acces public, pe site si la sediu, la urmatoarele documente:

    1. minuta dezbaterii publice;

    2. recomandarile scrise colectate;

    3. versiunile imbunatatite ale proiectului de act normativ in diverse etape ale elaborarii;

    4. rapoartele de avizare;

    5. versiunea finala adoptata a actului normativ;

  6. introducerea unui registru al opiniilor si propunerilor colectate, pentru ca acestea sa ramana consemnate, iar decidentii sa nu poata minti opinia publica asupra inexistentei lor;

  7. specificarea concreta, de catre cei interesati din societatea civila, a articolelor la care fac referire in opiniile si propunerile elaborate;

  8. introducerea, inclusiv la nivel local si judetean, a studiilor de impact si/sau fezabilitate ca documente publice anexe proiectului de act normativ propus;

  9. diferentierea sedintei publice (de regula a Consiliilor Locale / Judetene) de dezbaterea publica, dedicata intalnirii cu cetatenii;

  10. obligativitatea participarii la dezbaterile publice cu cetatenii a initiatorilor, expertilor si/sau specialistilor implicati, din partea autoritatii publice care, de regula, chiuleau de la astfel de evenimente.

Invitam pe toti cetatenii sa supravegheze respectarea noilor prevederi legislative in privinta transparentei potrivit Legii 52/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa ne semnaleze orice abateri de la cadrul legal, pentru a putea interveni si elimina orice abuzuri, din partea oricarei autoritati publice.



Cum a reusit Coalitia 52 sa modifice Legea 52/2003


Procesul de modificare a legii s-a derulat pe durata a doua legislaturi in Parlamentul Romaniei si a trei Guverne. Aceste modificari au fost absolut necesare deoarece, in anul 2003, cand a fost adoptata Legea 52/2003, desi ea a fost sustinuta si promovata de N.A.T.O. si U.E., politicienii romani au lasat portite care nu permiteau o transparenta absolut democratica la toate nivelurile decizionale. Legea a fost prea putin inteleasa si aplicata deopotriva de politicieni ori functionari, dar si de cetateni, in lipsa unei reale informari asupra felului in care ei pot influenta decizia publica. In consecinta, astazi inca:

  • Dialogul cu institutiile publice este unul greoi, nu sunt respectate termenele prevazute de lege, iar responsabilitatea este pasata in mod deliberat catre angajatul nominalizat sa raspunda cererilor in baza Legii 52/2003, protejand astfel, adevaratul decident - primarul, presedintele de Consiliu Judetean sau ministrul;

  • Este confirmata lipsa unei proceduri minimale de organizare a dezbaterilor, la nivelul institutiilor publice, fapt care a generat mimarea procesului de consultare a societatii civile.

Detalii si documente in acest sens gasiti la www.coalitia52.ro/monitorizari.

In Romania anului 2012, dupa o lunga perioada de "liniste", au reinceput, in ciuda frigului de ianuarie, insistente proteste de strada, care reclamau, la fel ca si acum, o nemultumire generala profunda care, in cele din urma, i-a determinat pe politicienii de toate culorile sa re-reconsidere rolul dialogului in democratie.

"Coalitia 52", lansata in 27 ianuarie 2012, si care astazi numara peste 400 de membri la nivel national, cetateni si reprezentanti ai organizatiilor patronale, sindicale si ONG-uri din diferite domenii de activitate (www.coalitia52.ro/cine-suntem), a actionat pentru bulversarea secretomaniei guvernantilor, militand pentru acces la informatia de interes public si transparenta, ca premise ce pot incuraja un rol activ al cetatenilor in blocarea politicilor care lezeaza interesele populatiei.

Demersul Coalitiei 52 a urmarit imbunatatirea transparentei si a dialogului cu decidentii, prin introducerea in Legea 52/2003: a) a sanctiunilor directe si imediate aplicabile conducatorilor autoritatilor publice pentru nerespectarea Legii 52/2003, b) a termenelor rezonabile de dialog si c) a unor reguli minimale unitare de dialog.

Actiunile cheie ale campaniei de advocacy a Coalitiei 52 de imbunatatirea a transparentei decizionale in Romania au fost:

  • 20 de conferinte de presa simultane in diverse orase ale tarii, in scopul sensibilizarii opiniei publice si a cointeresarii decidentilor politici, in 9 februarie 2012;

  • 20 de mese rotunde cu decidenti locali, judeteni si nationali, in orase importante ale tarii, sub titlul "Respect si responsabilitate in dialog", in 17, 24 februarie 2012;

  • intalniri cu toate grupurile parlamentare din Senat si Camera Deputatilor si cu reprezentanti ai Guvernului, in martie 2012.

Rezultatele imediate ale campaniei de advocacy initiate au fost:

  • sustinerea campaniei de catre 70 de parlamentari din legislatura 2008 - 2012;

  • 17 deputati si senatori si-au asumat Propunerea Legislativa:

  •  
    • deputati - PSD: Itu Cornel;

    • deputati - PNL: Uioreanu Horea-Dorin;

    • deputati - PD-L: Arion Viorel, Calian Petru, Ciobanu Gheorghe, Dugulescu Marius Cristinel, Gurzau Adrian, Movila Petru, Prigoana Vasile-Silviu, Tabara Valeriu;

    • deputati - Mino.: Buciuta Stefan, Ignat Miron;

    • deputati - neafiliati: Giurgiu Mircia;

    • senatori - PSD: Cordos Alexandru;

    • senatori - PNL: Nicoara Marius Petre, Radulescu Serban;

    • senatori - PD-L: Hardau Mihail.

Au urmat activitati de lobby ale reprezentantilor Coalitiei 52 atat in Parlamentul Romaniei, pe perioada legislaturii 2008 - 2012, dar mai ales a legislaturii actuale, cat si in Guvern.

Rezultatele imediate ale actiunilor de lobby au fost:

  • adresa de respingere din partea Guvernului (Ponta 1), in 15 iunie 2012;

  • vot de respingere la Senat, in 17 septembrie 2012;

  • aviz favorabil din partea Guvernului (Ponta 2), in 11 aprilie 2013;

  • vot de adoptare in Camera Deputatilor, camera decizionala, in 8 octombrie 2013;

  • promulgarea de catre presedinte, in 30 octombrie 2013;

  • trimiterea spre publicare in M.O. a Legii 281/2013 pentru modificarea si completarea Legii 52/2003, in 31 octombrie 2013.

Avem, asadar, o lege a transparentei imbunatatita!

Noi credem ca, prin forta coalitiei pe care o reprezentam, putem schimba obiceiuri gresite si atitudini ostile cetatenilor, pentru ca stim si putem sa folosim inteligent o Lege a Transparentei imbunatatita.



Cu incredere in forta demersurilor participative de succes,

Radu NICOSEVICI, presedinte.



Pentru detalii puteti contacta secretariatul tehnic al Coalitiei 52: Academia de Advocacy

Tel: 0256.403840; Fax: 0256.403841; Email: office@advocacy.ro;

Timisoara, Bd. Republicii nr.9, 300159, Timis, Romania.

 

Coalitiei 52 a aparut ca o nevoie urgenta de incurajare a dialogului intre societatea civila si autoritatile publice si de imbunatatire a cadrului legal existent, fiind formata din cetateni si asociatii legal constituite, care cunosc si au exersat aplicarea Legii 52 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania. Misiunea Coalitiei 52 este de a apara, promova si stimula dialogul civic prin utilizarea intensiva, corecta, onesta si aplicata a Legii 52.

0 comentarii2793 vizualizări11 noiembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0