Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Apel pentru recuperarea mostenirii lasate de Gojdu.

In cursul zilei de 5 aprile, 2014, a avut loc Forumul "Transilvania furata", la Palatul Parlamentului, in sala Avram Iancu. Au participat lideri ai mai multor asociatii si fundatii reprezentative ale societatii civile romanesti, profesori universitari de marca, fosti ambasadori romani, ofiteri in rezerva, reprezentanti ai administratiei publice, politicieni, jurnalisti, conform unui comunicat de presa al organizatorilor.

In cadrul dezbaterilor a fost subliniat caracterul anticonstitutional al renuntarii cu usurinta de catre Guvernul Romaniei la bunurile Fundatiei Gojdu, nerespectand testamentul marelui Mecena Emanuil Gojdu. Este vorba de o valoare estimata la peste 7 miliarde de euro, impreuna cu uzufructul bunurilor Gojdu.

S-a cerut Guvernului, Parlamentului si autoritatilor competente sa dispuna de urgenta reluarea demersurilor pentru preluarea mostenirii Gojdu. In acest scop, Biserica Ortodoxa Romana a fost invitata sa ia toate masurile necesare in vederea redobandirii acestei mosteniri.

O parte insemnata a dezbaterilor a fost dedicata examinarii retrocedarilor ilegale si abuzive care au avut si au loc in Transilvania, dar si in alte regiuni ale Romaniei. In acest context au fost invocate si mentionate o serie de exemple si practici ce afecteaza avutia nationala si implicit siguranta nationala a Romaniei. A rezultat astfel pierderea a sute de mii de hectare de terenuri, paduri si a zeci de mii de imobile retrocedate prin acte false, in Transilvania, Moldova si in alte zone geografice a Romaniei.

In urma intocmirii hartii privind teritoriile retrocedate, participantii au redactat si semnat urmatorul apel:

Apel

Solicitam Parlamentului, Guvernului, Presedintiei, Parchetului General, CSAT, precum si altor autoritati ale statului, pana la adoptarea unor noi reglementari, sa se stopeze de urgenta toate actele de retrocedari de terenuri si imobile, retrocedari care aduc daune majore si prezinta mari riscuri pentru viitorul Romaniei. In acest sens se solicita o noua legislatie, care sa anuleze retrocedarile de pana acum si sa introduca restrictii si conditionari.

Conform Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920, toate bunurile si terenurile aflate pe teritoriul Transilvaniei, din perioada imperiului Austro-Ungar, au intrat in proprietatea Romaniei. Ba mai mult, acestea au fost platite pana la ultima centima in coroane-aur. In consecinta, toate retrocedarile din Transilvania sunt ilegale. Avem in vedere in acest sens si art. 20, punctul 2, al actualei Constitutii, conform caruia tratatele internationale au intaietate in fata legislatiei interne. Ca urmare, autoritatile judiciare sunt solicitate sa ancheteze toate cazurile de retrocedari pe cai ilegale si cu acte false, practicate de mafia retrocedarilor.

Participantii solicita, deasemenea, anchetarea celor vinovati, indiferent de functiile care le-au avut sau le au, de cedarea Mostenirii Gojdu, de numeroasele concesiuni facute in favoarea unor companii straine, pentru explorarea si exploatarea zacamintelor aflate pe teritoriul Romaniei, multe dintre acestea fiind societati "de apartament" cu un singur angajat.

Participantii constituiti in Forumul Civic "Transilvania Furata" solicita inventarierea tuturor restituirilor de imobile, terenuri si paduri care s-au facut pana in prezent, identificarea acelor atribuiri abuzive si frauduloase, incepand cu cele ce s-au semnalat de multe ori si prin mass-media. Daca autoritatile statului au o dificultate in acest sens, la punem la indemana si solutiile. Iata-le:

a) Propunerea unei nise legislative care sa reglementeze si sa aduca toate corectiile necesare de urgenta in privinta restituirilor in regimul de Carte funciara din Transilvania, in special a marilor proprietati solicitate de marii latifundiari cunoscuti sub denumirea de "optanti" unguri si a urmasilor acestora, proprietatile revendicate de cultele religioase: catolic, reformat, evanghelic, luteran, calvin, uniast si minoriti.

b) Identificarea acelor proprietati istorice care au facut obiectul reformei agrare din 30 iulie 1921, pentru Ardeal, Banat si Crisana,a acelor proprietati care au facut obiectul reformei agrare prin Legea nr. 187/1975, pastrarea si mentinerea efectelor acelor reforme agrare in favoarea populatiei sarace care a fost improprietarita si urmasii acestora.

c) Din comisia nou infiintata in parlament sa nu faca parte parlamentari, care, anterior, in calitate de avocati, prefecti, ministri, primari, sau alte functii, au favorizat sau au intrat in complicitati scandaloase in procesul de restituire a unor proprietati atribuite cu "dedicatie" unor "onor" persoane dubioase.

1. Guvernul Romaniei, prin M.A.I. si prefecturile judetene sa investigheze toate cazurile semnalate de presa, precum si hotararile judecatoresti in care Comisiile locale sau judetene au respins pretentiile nefondate, inclusiv cele semnalate de noi si sa se faca un tablou general la nvelul intregii tari cu propuneri de intrare in legalitate , iar acesta sa fie supus dezbaterii publice.

2. Guvernul Romaniei sa initieze un act normativ, O.G. prin care sa declare revizuibile in termen de 1(un) an toate atribuirile ilegale facute prin complicitati si ca urmare a incalcarii esentiale si vadite a legii. S-a mai procedat in acest mod si prin Legea nr. 59/1993, cand un prim val de ilegalitati a fost estompat.

3. Initierea de plangeri penale catre parchete si justitie in toate cazurile de retrocedari nelegale, la care sa fie consultata si societatea civila care sa ofere date concrete si consultanta de specialitate avand in vedere faptul ca unii functionari si demnitari ai statului manifesta superficialitate, indolenta si amatorism.

4. Guvernul Romaniei sa dispuna de urgenta, prin personal competent de la Directia Generala a Arhivelor Nationale, Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara si din subdiviziunile acestora la nivel local, MAE, Banca Nationala si Ministerul Finantelor, sa inventarieze, sa evalueze si sa faca publice:

toate proprietatile care au facut obiectul celor doua reforme agrare din 1921 si 1945, avand in vedere ca sunt afectate prin legile de restituire;

persoane si familii improprietarite pe suprafete identificate si pe localitati;

verificarea dosarelor si documentelor din arhivele BANR, Ministerului Finantelor Publice, de unde s-au facut plati in lei si coroane aur, din arhivele nationale din Romania, prin delegare si acces la arhivele din Ungaria si din Franta, unde sunt dosare si documente care atesta indeplinirea obligatiilor de plata de catre statul roman, prin fonduri publice in baza protocoalelor, asa cum s-a hotarat la Tribunalul de Arbitraj International. De asemenea, sumele la care a renuntat statul roman ca despagubiri de razboi, sume pe care Ungaria era obligata dupa Primul Razboi Mondial sa le plateasca direct optantilor;

Inlaturarea tuturor efectelor ordonantelor si decretelor Ungariei Hortiste, date in perioada ocupatie 1940-1944, in materia de proprietate, pe care paradoxal, statul Roman le pune in aplicare in zile noastre;

Oprirea cedarilor de cladiri si terenuri publice unor culte religioase maghiare si celui catolic si unor persoane fizice sau juridice dubioase care solicita proprietati care nu au fost publice si care dupa destramarea monarhiei Austro-Ungare, au revenit statului Roman pe principii si tratate de drept International, in succesiunea teritoriala asupra Transilvaniei si care paradoxal astazi se restituie unor particulari, cu complicitatea si tradarea unor oficiali romani;

Enumerarea "expres" prin lege a actelor si masurilor de preluare abuziva a statului comunist, care sa indreptateasca la restituire, fixarea clara a acelui moment in procedura de restituire ca un punct de la care sa se porneasca;

Verificare tuturor retrocedarilor in regimul de carte funciara, pe baza tabelelor, parcelarelor, hartilor topografice, astfel ca aceste inscrieri sa nu fie substituite sau falsificate, lucru valabil si in documentele de stare civila si realitatea arborelui genealogic prezentat de solicitanti;

Fata de specificul domeniului se impune instruirea si perfectionarea profesionala a notarilor publici, functionarilor publici cu atributii, dar mai ales a procurorilor sau a magistratilor, carora li se da in competenta sa solutioneze aceste dosare. In ceea ce ii priveste pe procurori, sa se stabileasca prin lege termene obligatorii pentru depunerea dosarelor in instanta.

Suspendarea tuturor platilor ANRP cu titlu de despagubiri, pe termen de un an, pana la clarificare, verificarea celor carora li s-au acordat despagubiri de peste 100.000 lei si cu precadere intermediarilor, mandatarilor si care au cumparat drepturi litigioase fara sa fie mostenitorii directi ai adevaratilor proprietari.

4. Guvernul sa actioneze energic prin MAE, pentru inlaturarea tuturor de masurilor tradatoare si complicitatilor Guvernului din perioada 2004-20008, cu privire la geneza si parcursul din afara Romaniei pe care la avut legea 247/2005, precum si averea fundatiei Emanuil Gojdu. Cu privire la averea fundatiei Gojdu, sa acorde asistenta diplomatica si juridica BOR, sa grabeasca demersul de dobandire a drepturilor asupra fundatiei Gojdu din partea Ungariei. La fel sa se procedeze si sa se pretinda Ungariei pe principiul reciprocitatii ca Ungaria sa acorde masuri realiste de restituire, sa arate bune intentii asupra reparatiilor cu privire la bunuri si proprietati, active de orice fel, care au ramas pe teritoriul Ungariei si care cu adevarat si in realitate se cuvin Romanilor si cultelor religioase Ortodox si mai ales Greco-Catolic

Semneaza:
Asociatia Civic Media.
Academia Pro_Gojdu,
Asociatia Poprietarilor de Paduri si Pasuni,
Vatra Romaneasca
Liga Internationala a Romanilor,
Asociatia cultural-patriotica "Avram Iancu"
Vatra Daciei
Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna,
Asociatia "Romania Fara Ei"
Federatia Societatea Civila Romaneasca
Fundatia Omenia
Asociatia SUNE
Grup GST
PROPACT.

 

.


Material primit la redactie.

0 comentarii2786 vizualizări15 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0