Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
DARE DE SEAMA privind activitatea desfasurata de filiala CULTUL EROILOR B-N in ultimul an.(65 de poze)

DARE DE SEAMA Privind activitatea desfasurata  de filiala CULTUL EROILOR Bistrita-Nasaud in perioada martie 2013-martie 2014, BISTRITA 15.05.2014. Asociatia judeteana Cultul Eroilor Bistrita-Nasaud a luat fiinta in data de 27 decembrie 1991 in baza statutului Comitetului National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor. In cei peste 22 de ani de existenta, filiala a desfasurat nenumarate activitati pentru perpetuarea in constiinta conjudetenilor nostrii a sentimentelor de adanca recunostinta fata de eroii si martirii neamului romanesc.

Fiind o asociatie patriotica si democratica, apolitica, independenta, nonguvernamentala, nonprofit, constituita pe baza liberei adeziuni, a reusit fara fonduri banesti, dar prin implicare si daruire, sa faca lucruri demne de toata admiratia.

Tocmai de aceea se cuvine macar sa amintim si sa multumim colectivelor Consiliilor Directoare conduse de catre: col.Aurel Vlad in perioada 1991-1997 (decedat in anul 1997), col.Tanasescu Aurel in perioada 1997-2002 (decedat in anul 2002), col.(rt.) Cordovan Ioan in perioada 2002-2012, actualul presedinte fiind subsemnatul, incepand cu 8 noiembrie 2012.

Filiala nu are denumire proprie, in relatiile cu autoritatile, mass-media, etc., folosim formula: Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria"- Filiala Judetului Bistrita-Nasaud.

Sediul initial a fost la domiciliul presedintilor, iar incepand cu toamna anului 2013, impreuna cu Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere "General Grigore Balan", am construit sediul propriu in incinta Cercului Militar Bistrita, str. Parcului nr.2.

Folosim impreuna si doua calculatoare, dar care sunt in administrarea Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere.

La aceasta data, putem afirma ca avem toate conditiile pentru a desfasura activitatile pentru care am fost investiti.

Incepand cu anul 1991 filiala a demarat o campanile de luare in evidenta a tuturor monumentelor si operelor commemorative de razboi, fotografierea acestora si realizarea albumului, care ulterior a fost completat, iar in final a rezultat o carte de exceptie a actualului presedinte de onoare, col. (rt.) Ioan Cordovan, intitulata sugestiv "RECUNOSTINTA PENTRU EROI", aparuta la Editura Eikon din Cluj-Napoca, in anul 2011.

Concomitent, sensibilizand organele judetene si comunale ale administratiei de stat, atragand sponsori si oameni cu suflet romanesc, s-au realizat noi monumente si troite dedicate eroilor locali, astfel ca la aceasta data in evidenta filialei sunt:

6 cimitire ale eroilor: 1 din Primul Razboi Mondial, 3 din Razboiul al Doilea Mondial, 1 cimitir german, 1 cimitir sovietic.

367 morminte individuale prin diferite cimitire comunale, dar si izolate.

35 monumente pentru eroii din Primul Razboi Mondial.

13 monumente pentru eroii din Razboiul al Doilea Mondial.

38 monumente din razboiul 1 si 2 mondial.

46 monumente construite in perioada 1990-2014.

8 troite mai semnificative.

O cruce crestin-ortodoxa-monument gigant, dedicat eroilor neamului romanesc, ridicat de Episcopia ortodoxa romana Bistrita la Piatra Fantanele.

 

La aceasta data putem afirma ca toate cimitirele si monumentele se prezinta intr-o buna stare de intretinere, iar la unele se lucreaza si in prezent pentru reabilitare.

Situatia cea mai grea a fost la monumentul din satul Hasmas, care fiind amplasat in apropierea unui sant care a erodat de-a lungul timpului, s-a creat pericolul ca monumentul sa se prabuseasca. O vina au avut si satenii care au lasat un cetatean al satului sa-si depoziteze utilajele agricole mari, chiar langa monument. Prin interventia promta a conducerii Comitetului Director al asociatiei, la vicepresedintele Consiliulu Judetean, domnul Alexandru Pugna, situatia jalnica a monumentului din Hasmas s-a remediat in vara anului 2013.

Multumim si pe aceasta cale episcopului vicar Vasile Somesanul de la Mitropolia Vadului, Feleacului si Clujului, care a luat pe cont propriu lucrarile de la groapa comuna de pe Muntele Grui, unde s-a realizat un monument al eroilor, s-au executat lucrari de asanare si delimitare a perimetrului.

Ca dealtfel in fiecare an, din 2005 de la dezvelirea si sfintirea monumentului si in anul 2013 episcopul vicar Vasile Somesanul a oficiat slujba de pomenire de Ziua Inaltarii Domnului, comemorand eroii care si-au gasit abstescul sfarsit pe Varful Gruiul Mare din Muntii Dornisoarei.

Se cuvine sa adresam un cuvant de multumire staretei, maicutelor si preotului duhovnic de la Manastirea Piatra-Fantanele care se ocupa de intretinerea locului de veci al eroilor din Gruiul Mare, la indemnul si cu sprijinul Protopopiatului Bistritei, prin domnul parinte protopop Alexandru Vidican, precum si Consiliului local al primariei Tiha Bargaului, pe raza careia se afla cimitirul.

Desi a executat lucrari la Cimitirul militar din Pasul Rotunda, care au constat in defrisarea padurii de brazi de pe suprafata de 350 m.p.si s-au facut imprejmuiri cu material lemnos, Primaria comunei Sant trebuie sa realizeze lucrari mai trainice pentru renovarea conturului mormintelor si gropilor comune, pentru construirea unei imprejmuiri metalice rezistente care sa nu permita animalelor salbatice din zona sa distruga locurile de veci ale eroilor din cele 12 gropi comune si 20 de morminte individuale indentificate, in total 685 militari romani, austrieci si unguri morti in Primul Razboi Mondial.

Ne propunem ca printr-o implicare mai eficienta a filialei judetene, prin gasirea unui sponsor generos, sa realizam un monument pe masura importantei istorice a acestui loc de veci, iar prin sensibilizarea oamenilor de afaceri din zona, care se ocupa de exploatarea lemnului si a primariei comunei Sant sa realizam si imprejmuirea, fara sa depasim anul 2015.

Nu doar intretinerea si realizarea de noi monumente si opere comemorative de razboi a stat in atentia filialei judetului Bistrita-Nasaud.

Ne-am preocupat de realizarea unor lucrari de memorialistica, a unor monografii si studii cu tematica patriotica, care sa completeze la nivelul fiecarei comunitati omagiul adus celor care au luptat pentru ca astazi sa avem o tara oarecum intreaga, libera si independenta.

Multi dintre membrii Colegiului Director, dar si membrii ai filialei sunt autori consacrati de carte, membrii ai Ligii Scriitorilor Romani: parintele prof. Nicolae Feier, col.(r.) Cordovan Ioan, prof.Seni Ioan, sotii Mititean din Nasaud, prof. Romulus Berceni, prof. Mircea Darosii si multi altii.
         Am colaborat excelent cu oameni de aleasa cultura precum dr.Adrian Onofreiu
si Ioan Muresan de la Arhivele Judetene, personalul Bibliotecii Judetene, conduse de preotul Ioan Pintea, Centrul Judetean pentru Cultura-director prof.dr.Tarmure Gavrila, Casa Municipala de Cultura *George Cosbuc*, reprezentata prin directorul, prof.dr.Dorel Cosma, dar mai cu seama cu Despartamantul ASTRA Nasaud a carui presedinte, domnul prof.Seni Ioan este si vicepresedinte al filialei bistritene Cultul Eroilor.

Acest pol de patriotism si dragoste de tara, denumit ASTRA din zona Nasaudului, de la Sant la Salva, Cosbuc, Telciu si nu numai, este promotorul unor actiuni si manifestari care fac ca rasunetul lor sa se auda si peste hotare, in Republica Moldova, la romanii din Ucraina, de pe Valea Timocului si de pretutindeni.

Un grup de membrii din filiala noastra a fost incorporat recent in cadrul Despartamantului Nasaud, facand si mai puternica legatura cu astristii, si nu gresesc cand afirm ca suntem cel mai puternic grup patriotic la nivel judetean, iar ASTRA la nivel national.

Nu trebuie sa trecem cu vederea contributia omului si patriotului roman Traian Dascal-doctorul monumentelor-care din banii personali se apropie de ralizarea a 40 de monumente in diferite locuri din judet si judetele invecinate.

Putem concluziona ca la capitolul editare de carte cu tematica patriotica in evidentele filialei sunt 153 de titluri, altele in lucru, ceea ce la un judet mic precum Bistrita-Nasaud nu este un lucru de neglijat.

Din initiativa asociatiei noastre, incepand din septembrie 2012 si pana in septembrie 2013, membrii asociatiei noastre au realizat la TV Bistrita o emisiune bilunara, cu tematica istorica, intitulata *Istorie si destin*, cu durata de 1 ora/emisiune si reluare in fiecare zi.

Emisiunea a avut un mare succes datorita participantilor la dezbateri, precum: col.(r.) Gaftone Ioan, col. (r.) Cordovan Ioan- care a fost si realizatorul tematicilor, col.(r.) Magerusan Vasile, col.(r.) Tohati Alexandru, prof. octogenar Dumitru Popitan, lt.col.(r.) Mihai Lucian Valea.

Aceasta emisiune a fost intrerupta in septembrie 2013, datorita lipsei de sponsori, ca altfel putea continua mult si bine, fiindca avea audienta mare la telespectatorii din judet.

Asociatia noastra si-a adus o contributie principala la intocmirea documentarului Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud privind situatia monumentelor, troitelor, cimitirelor eroilor, a mormintelor individuale ale eroilor, a gropilor comune, situatie ce a fost inaintata de catre Cons.Judetean B.N. catre Oficiul National Cultul Eroilor-institutie guvernamentala.

Clubul Bisnumfila, din cadrul asociatiei noastre, condus de catre lt.col.Mihai Lucian Valea a organizat expozitii filatelice cu tematica istorica.

In cadrul mai multor simpozioane organizate la Cercul Militar Bistrita, ofiteri din cadrul asociatiei noastre au prezentat materiale cu tematica istorica, deosebit de bine documentate.

Ca si in anii precedenti si in anul 2013, pe care il analizam, filiala a participat la toate  manifestarile omagiale dedicate unor zile importante din istoria natiunii romane, cooperand la organizarea si desfasurarea acestor ceremonii.

Este de remarcat implicarea in sarbatorirea Zilei Eroilor din 29 mai si Zilei Nationale-1 Decembrie, cand au fost organizate manifestari de-a dreptul emotionante.

Marea majoritate din membrii filialei fiind militari in rezerva si retragere, avand prin formare o educatie patriotica, au fost prezenti intr-un numar semnificativ la toate actiunile si evenimentele, constituind o entitate bine conturata la nivel judetean.

Un colectiv de ofiteri in rezerva din cadrul filialei Cultul Eroilor, a organizat la 1 octombrie 2013, aniversarea a 45 de ani de la infiintarea in garnizoana Bistrita a R.221 Mc *NASAUD*.

A fost o activitate patriotica de exceptie. R.221 Mc.a fost infiintat in valtoarea evenimentelor  din 1968, cand tara era amenintata cu ocupatia rusilor si acolitilor sai, precum s-a intamplat cu Cehoslovacia.

Chiar daca nu a participat la nici o lupta, dar prin realizarile de exceptie, prin colectivul de cadre, baza materiala moderna, acest regiment a constituit un etalon pentru armata romana din perioada cat a functionat, fiind sursa principala de cadre si militari angajati pe baza de contract pentru actuala Brigada 81 Mc. "General Grigore Balan".

Este bine de remarcat ca filiala a colaborat fructuos si in cursul anului trecut si o va face permanent cu Asociatia Judeteana a Veteranilor de Razboi, cu Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, cu celelalte asociatii similar din structurile Ministerului Administratiei si Internelor, avand principia clare, statuate intr-un Protocol de colaborare la nivel judetean.

Am optat pentru principiul ca numai uniti vom constitui o forta, iar glasul nostru va fi auzit si ascultat.

In traditia filialei noastre nu s-a pus niciodata problema instituirii cotizatiei de membru, lucru care ar avea menirea de a indeparta membrii de asociatie, ori noi ne dorim contrariul, de a atrage cat mai multi oameni cu suflet si simtire patriotic alaturi de noi.

Am reusit sa supravietuim si sa facem lucruri bune chiar si fara banii putini care s-ar colecta din cotizatii. Desigur ca pentru anumite activitati cum ar fi deplasarile in judet la evenimente, la Bucuresti la sediul central, pentru realizarea unor insemne specifice, etc. Se impun anumite sume de bani, dar acestea sunt donate fara rezerve de membrii Consiliului Director.

Coroanele de flori care se depun cu ocazia diferitelor evenimente sunt asigurate gratuit de catre Primaria Bistrita.

Problema finantarii se va rezolva odata cu primirea statutului de asociatie de utilitate publica, cand vom putea atrage cota de 2% din impozit.

Filiala nu are organ de presa propriu si nici nu isi propune acest lucru, deoarece ar fi foarte costisitor pentru un judet mic ca al nostru.

Faptul ca avem in randul nostru oameni de presa consacrati, precum prof.senior editor Adrian Manarca-vicepresedinte, fost director de ziar, presedintele de onoare col.(rt.) Ioan Cordovan si secretarul general col.(r.)Alexandru Tohati, ziaristi la cotidienele din Bistrita o mare perioada de timp, domnul jr. Marius Chiuzan-membru al filialei- patron al ziarului Bistritanews.ro, avand acces la toate publicatiile din judet si spatii generoase puse la dispozitie de revista semestriala ASTRA NASAUNEANA, este suficient sa avem vointa de a ne manifesta in scris pe teme specifice, iar portile sunt deschise tuturor in continuare.

Din dorinta de a nu abuza de rabdarea dumneavoastra, nu am detaliat toate activitatile la care filiala a participat in anul 2013. Cu siguranta au mai fost activitati pe care nu le-am abordat, sau doar le-am pomenit. nAcest lucru nu le diminueaza din importanta, acestea constituind subiect de discutie mai detaliata in sedintele Consiliului Director.

 

In ultima parte a materialului doresc sa va prezint Planul cu principalele activitati pentru anul 2014, care cuprinde in esenta urmatoarele:

Organizarea si desfasurarea unor manifestari decente si pline de continut patriotic cu ocazia Zilei Eroilor, Zilei Nationale, Zilei Imnului National, Zilei Drapelului National, etc.

Actualizarea documentatiei monografiei judetului*Recunostinta pentru Eroi*, a situatiilor statistice, a Cartilor de Aur, realizarea de noi lucrari memorialistice si patriotice.

Sustinerea in sedintele consiliilor locale a propunerilor pentru atribuirea de denumiri istorice si de eroi unor scoli, strazi si unitati militare.

Continuarea amplasarii de placi comemorative pe sediile fostelor unitati militare din judet, realizarea de noi monumente si troite.

Participarea mai consistenta cu materiale cu tematica patriotica la posturile de televiziune locale, radio, ziare tiparite si on-line, simpozioane, colocvii, mese rotunde, etc.

Organizarea si desfasurarea activitatilor din 12 septembrie 2014 prilejuite de aniversarea a 95 de ani de la infiintarea Societatii Monumentelor Eroilor Cazuti in Razboi.

Participarea la toate evenimentele organizate de garnizoana Bistrita si institutiile statului in mod activ si in numar cat mai mare.

Intensificarea prezentei membrilor nostrii in scoli pentru revigorarea Cercului Cultul Eroilor, iar in cadrul *saptamanii altfel* impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean sa desfasuram activitati instructive pentru numarul cat mai mare de copii.

Continuarea demersurilor pentru realizarea unui muzeu, a bustului si a unei lucrari dedicate celui mai reprezentativ erou al judetului Bistrita-Nasaud, Generalul Grigore Balan, in satul natal, Blajenii de Sus, termen de finalizare vara 2016.

Organizarea unui simpozion cu tema "70 de ani de la moartea Gl.Grigore Balan, primul general roman care si-a sacrificat viata pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia horhysta"-9 sept.2014.

Inceperea demersurilor pentru realizarea unui bust a eroului martir Constantin Romanu Vivu si amplasarea lui pe strada care ii poarta numele, iar in viitor o lucrare despre activitatea revolutionarului de la 1848.

Nu in utlimul rand ne-am propus sa reabilitam in fata conjudetenilor nostrii pe cei sase cavaleri ai ordinului "Mihai Viteazul" nascuti in judetul nostru, iar seria sa inceapa cu colonelul Liviu Rusu din Poienile Zagrii.

In detaliu toate activitatile sunt bine conturate in Planul cu principalele activitati pe anul 2014, cu date si responsabilitati si la sugestia unor persoane de bine, acest plan poate fi completat.

Realizarea cea mai de seama din acest interval de timp a fost afilierea a doua organizatii puternice incepand cu luna ianuarie a acestui an. Este vorba de Cercul de istorie denumit cum nu se poate mai inspirat: Clubul pentru neam si tara care are 30 de membrii activi, pasionati de istoria romanilor.

Acest club, condus cu competenta si daruire de catre vicepresedintele nostru dl.prof.Adrian Manarca, ziarist de marca al judetului si-a propus sa abordeze cele mai delicate subiecte ale istoriei neamului romanesc din toate timpurile.

Intrunindu-se lunar, in cea de-a treia zi de joi, la ora 18.00, in sala rezervistilor militari din aceasta institutie, Clubul isi doreste sa atraga cat mai multi membrii si simpatizanti dintre personalitatile judetului a caror singura preocupare este cunoasterea adevarului istoric asa cum s-a petrecut si eliminarea tezelor false impuse dinafara, sau plasmuite in mintea unor pseudoistorici din perioada de trista amintire pe care am trait-o cu totii.

A doua organizatie afiliata este Cercul de filatelie si numismatica BISNUMFILA, condus de dl.lt.col.(r.) Mihai Lucian Valea, membru al Consiliului Director si care deja este recunoscut si apreciat pentru realizarile sale, atat pe plan local, cat si pe plan national. Prin expozitiile organizate, prezentarile colectiilor si modalitatilor de colectionare de timbre si obiecte filatelice, aceasta entitate si-a propus insuflarea in randul tinerilor a pasiunii pentru un domeniu care desi nu foarte ieftin, poate aduce satisfactii materiale, dar mai ales sentimentale celor care o practica. Langa domnul Valea si colaboratorii sai s-a alaturat si dl.Chiuzan Marius, patron de ziar, membru al Consiliului Director, cu colectiile sale de medalii, bancnote si monede.

Aceasta colaborare o sa desfete privirea dupa aceasta adunare, pentruca in Clubul rezervistilor militari, am organizat o mica expozitie.

Am prezentat o mica parte din preocuparile noastre si intentiile pentru viitor.

Nu doresc sa inchei aceasta dare de seama inainte de a multumi tuturor celor care dezinteresat au oferit sprijin filialei Cultul Eroilor din judetul nostru:

Domnului gl.de brigada Dan Florin Grecu, fostul comandant al Bg.81 Mc. *Gl.Grigore Balan* si actualului comandant, dl.col. Ovidiu Uifalean care au fost deosebit de receptivi la toate solicitarile noastre, implicand cu sarcini precise comandamentele brigazii, dar si a unitatilor subordonate, pentru desfasurarea in bune conditii a tuturor activitatilor. Doresc sa multumesc in mod deosebit dl.col.Tanco Gheorghe-loctiitorul pentru logistica al comandantului Bg.81 Mc, col.Scurt Corneliu, comandantul B.812 I.*Soimii Carpatilor* si lt.col. Olah Ioan-comandantul B.405 Sprijin Logistic pentru solicitudinea de care au dat dovada pe parcursul perioadei analizate.

Multumim domnilor Fabi Adrian si Constanti Somfelian de la Centrul Judetean pentru Cultura, pentru realizarea in conditii grafice superioare a materialelor si documentelor necesare filialei, precum si domnului Balc Mihai, realizatorul slaitului pe videoproiector a acestei dari de seama.

Va multumim dumneavoastra, a celor prezenti si a celor care din diferite motive nu au putut sa participe la aceasta activitate pentru efortul depus si contributia adusa pentru ca filiala sa-si poata indeplini sarcinile care ii revin prin statut.

Inchei prin a multumi Asociatiei Nationale Cultul Eroilor *Regina Maria* pentru conducerea competenta, indrumarea si coordonarea eficienta a filialelor, domnului Gl.de bg.Grigore Buciu pentru efortul de a se deplasa pe o distanta asa de mare in vederea participarii domniei sale la aceasta activitate.

.

Presedintele filialei Cultul Eroilor Bistrita-Nasaud

Col.(r.) Vasile Magerusan.

 .

Foto - Marius Chiuzan.

.

0 comentarii2779 vizualizări16 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0