
In contextul recentelor declaratii vehiculate pe diverse canale de presa prin care se sustine ca persoanele cu autism vor beneficia de decontarea serviciilor psihologice prin Casele de Asigurari, va transmitem alaturat un comunicat de presa ce suprinde pozitia FEDRA - formata din 19 ONG-uri care activeaza in domeniul drepturilor persoanelor cu TSA.
"Accesul la servicii este pur teoretic prin noile masuri care sunt imposibil de pus in practica datorita lipsei medicilor de specialitate cu cabinete individuale aflate in contracte cu Casele de Asigurari, singurii care ar putea subcontracta servicii catre psihologi, logopezi si kinetoterapeuti. Din pacate, parintii sunt inca odata dezamagiti de dragul unor jocuri de imagine." - Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print Bistrita.
Va multumim,
Ana Dragu - coordonator Centrul de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print" Bistrita
0751917406 , www.2elefanti.ro
.
Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) doreste sa faca cunoscut faptul ca apreciaza eforturile facute de Ministerul Sanatatii si Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate in vederea sustinerii financiare a terapiei cupiilor cu tulburari in spectrul autist (TSA).
Prin reprezentantii sai insa FEDRA, tine sa precizeze faptul ca acest mic pas spre imbunatatirea situatiei trebuie urmat de alte demersuri. Pe langa finantarea partiala a serviciilor de catre MS prin CNAS, comunitatile au nevoie de sprijin financiar si din partea autoritatilor locale, a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei Nationale. De asemenea, FEDRA atrage atentia asupra faptului ca in perioada imediat urmatoare un numar mare de parinti vor accesa serviciile unor ONG-uri cu speranta ca de acum in colo vor putea primi sprijin. Acest lucru este impropriu deoarece, profesionistii angajati in cadrul ONG-urilor nu au cabinete individuale, prin care sa poata face contracte cu CNAS si uneori nu au nici drept de libera pratica dar au un atu important - experienta foarte mare in lucru cu copiii/tinerii cu TSA.
Totodata FEDRA doreste sa atraga atentia asupra faptului ca este nevoie in continuare de eforturi sustinute pentru a forma specialisti in lucru cu copilul cu TSA. Numarul limitat de profesioniti cu experienta/formare speciala existent pe piata muncii in acest moment face dificil procesul de continuare a terapiilor la un standard ridicat. Este nevoie de fonduri pentru formarea acestor specialisti, care vor putea dobandi tehnici noi si adecvate lucrului cu persoanele cu noi speciale.
FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Asociatia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania "Horia Motoi", Asociatia Autism Baia Mare, Asociatia Autism Transilvania Cluj, Asociatia "Centrul de psihologie Delta Dunarii", Asociatia Centrul Terapeutic Marea Neagra de Sprijin a Persoanelor cu Autism Constanta, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia Dincolo de Autism Craiova, Asociatia Dincolo de Tacere Galati, Autism Europa Bistrita - Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print, Asociatia Help Autism Bucuresti, Asociatia Invingem Autismul Bucuresti, Asociatia de Sprijinire a Persoanelor cu Autism Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Fundatia Romanian Angel Appeal Bucuresti, Fundatia Univers Plus Piatra Neamt si Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual. www.autismfedra.ro
Contact: Carmen Gherca, Presedinte FEDRA, Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2912 vizualizări | 31 mai 2014 |