Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
"O asociatie, trei proiecte, sase parteneri si douazeci de tineri voluntari"

Si in acest an, Asociatia Ascendent aduce impreuna specialisti cu experienta si tineri voluntari, antrenati pentru a pune in practica noi proiecte si activitati de educatie nonformala pentru sanatate. Astfel, prin proiectul "Ascendent si Nonformal la C.S.E.I. Nr. 1 Bistrita",  au fost initiate activitati dedicate copiilor si tinerilor cu cerinte educative speciale de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva (C.S.E.I.) Nr. 1 din Bistrita. Proiectul este cofinantat din bugetul local al municipiului Bistrita si urmareste cresterea accesului copiilor si tinerilor la educatie pentru un stil de viata sanatos si promovarea voluntariatului "tineri pentru tineri".

          Prin proiectul "Planificare familiala versus copii care nasc copii", au fost initiate activitati de informare si educare a adolescentilor si tinerilor din judet privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala. Proiectul este cofinantat de Consiliul Judetean Bistrita Nasaud si are la baza formarea asistentilor medicali comunitari in utilizarea unor metode de educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii.  

            "Viata la 16 ani - distractie si responsabilitate" este titlul proiectului cofinantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud, prin care 17  elevi de la liceele si scolile postliceale sanitare din Bistrita au fost formati ca "mesageri" in promovarea stilului de viata sanatatos si responsabil si urmeaza sa puna in scena activitati de educatie nonformala.

             Si pentru ca sunt multe de facut, principalii partenerii in aceste proiecte sunt: Asociatia Ascendent (initiator); Directia de Sanatate Publica; Centrul Scolar pentru  Educatie Incluziva (CSEI) nr. 1 Bistrita, Centrul Judetean de Planificare Familiala, Liceul Teoretic Sanitar si Scoala Postliceala Sanitara "Carol Davila".

 

                Corina Ernst, coordonator de proiect.

 

 

.

      Proiectul "Viata la 16 ani - distractie si responsabilitate"

  1. Scop si obiective:

Scop

Promovarea sanatatii sexuale si reproductive a tinerilor din judetul Bistrita Nasaud.

Obiectiv general

Cresterea accesului la educatie pentru sanatatea sexuala si reproductiva a tinerilor, inclusiv a unor grupuri defavorizate, din judetul Bistrita Nasaud.

Obiective specifice

1. Cresterea nivelului de informare si educatie a tinerilor privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala;

2. Dezvoltarea abilitatilor tinerilor de a lua decizii responsabile/ cresterea rezistentei la presiunea de grup (debut precoce in viata sexuala, consum de alcool sau alte droguri);

3. Formarea a 15 elevi de liceu si scoli postliceale sanitare ca mesageri in promovarea stilului de viata sanatos si responsabil;

4. Cresterea nivelului de implicare a tinerilor in activitati de voluntariat "tineri pentru tineri".

 

2. Grup tinta:

Beneficiari directi: aprox. 200 de tineri cu varsta intre 14-35 ani din mediul urban, periurban si rural; 15 elevi de liceu si scoli postliceale sanitare; 5 cadre didactice, alti reprezentanti ai comunitatilor locale vizate;

Beneficiari indirecti:  alti aprox. 200 de tineri cu varste intre 14-35 ani; comunitatile locale in ansamblu.

 

3. Justificare/ problema identificata si rezumatul proiectului:

          Starea de sanatate sexuala si reproductiva a tinerilor este o problema la nivel local si national. Romania este "renumita" pentru numarul mare de "copii care nasc copii" si se afla pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile si avorturile la minore (83 de tineri romani cu varste intre 14 si 18 ani afla zilnic ca au devenit parinti fara voie!).    

         Conform ultimului Raport National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor (Romania 2012), avand la baza studiul unui lot de 4691 de elevi din clasele IX - XII (inclusiv din judetul Biistrita Nasaud), 40% dintre elevi erau activi sexual (cu aproape 1 % mai mult fata de anul precedent). Frecventa elevilor care au relatii sexuale creste in raport cu varsta, de la 20,27% la 15 ani, la 56,76% la 18 ani. In acelasi timp, doar un sfert dintre elevii activi sexual au utilizat prezervativul si doar mai putin de o treime au folosit metode contraceptive.    Frecventa sarcinilor nedorite a fost mai mare la fetele din clasa a IX a si a X a, in conditiile in care mai mult de 10% dintre elevii activi sexual au avut primele relatii sexuale intre 11 si 14 ani, iar maximul de frecventa a debutului in viata sexuala (11,22%) a fost la varsta de 16 ani. In plus, studiul a evidentiat prezenta consumului de alcool sau alte droguri inaintea actului sexual in cazul a 4,05% dintre liceenii cu varsta de 15 ani si 10,18% dintre cei de 18 ani.

          Bistrita Nasaud este pe locul 3 in "topul judetelor cu probleme", situatie reflectata si de principalii indicatori inregistrati la nivelul Directiei de Sanatate Publica, in perioada 2008 - 2013:

-          numarul de gravide nou depistate la varste sub 15 ani a crescut, mai ales in ultimii doi ani (78 in anul 2012 si 77 in anul 2013);

-          numarul de gravide nou depistate la grupa de varsta 15-19 ani  a crescut constant, ajungand la o valoare de 4,5 ori mai mare in anul 2013, comparativ cu anul 2008  (204 cazuri in anul 2008 si 947 in anul 2013!);

-          Intreruperea cursului sarcinii (in unitatile sanitare publice si private) la varste sub 15 ani a evoluat astfel: 11 cazuri in anul 2008; cate 7 cazuri in anul 2009 si in anul 2010, 10 in anul 2011; 7 in anul 2012 si 2 in anul 2013);

-          Intreruperea cursului sarcinii (in unitatile sanitare publice si private) la grupa de varsta 15-19 ani  a evoluat astfel: 84 cazuri in anul 2008; 77 in anul 2009; 58 in anul 2010, 68 in anul 2011; 63 in anul 2012 si 97 in anul 2013!).

          In Romania ultimilor ani au fost desfiintate multe dintre centrele de planificare familiala, programul de gratuitati pentru metodele contraceptive s-a "stramtorat" si a avut numeroase sincope, iar atentia acordata activitatilor de informare si  educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii a scazut simtitor. Si in judetul nostru s-a inregistrat o "relaxare" a atentiei si implicarii institutiilor si organizatiilor cu atributii si competente in acest domeniu.

           In acest context, proiectul nostru urmareste imbunatatirea nivelului de informare si educare a adolescentilor si tinerilor din judet (inclusiv al unor grupuri defavorizate) privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala si dezvoltarea abilitatilor de a lua decizii responsabile  prin cresterea rezistentei la presiunea de grup (debut precoce in viata sexuala, consum de alcool sau alte droguri).  Temelia proiectului consta in formarea unor tineri ca "mesageri" in promovarea stilului de viata sanatatos si responsabil si realizarea unor activitati de educatie nonformala si voluntariat  "tineri pentru tineri" in unitati de invatamant, inclusiv Centre Scolare de Educatie Incluziva si Centre de Plasament, comunitati rurale.

           Principalele activitati incluse in proiect sunt:

-          Formarea si consolidarea echipei proiectului si mediatizare;

-          Preagatirea si desfasurarea unui atelier-curs de formare in promovarea sanatatii sexuale si a reproducerii pentru 15 voluntari (elevi de la liceele si scolile postliceale sanitare din Bistrita);

-          Realizarea si distribuirea unor materiale educative si  promotionale (pliante si brosuri; pixuri inscriptionate, etc);

-          Campania IEC (informare - educatie - comunicare) in comunitati: activitati educative cu grupuri de adolescenti si tineri din judet; vizite la Centrul Judetean de Planificare Familiala din Bistrita;

Monitorizare si evaluare cu diseminarea exemplelor de bune practici si a unor "povesti de succes" pentru programele de educatie nonformala a tinerilor.

 4.      Durata derularii proiectului: 15 iulie -  15 noiembrie 2014

 5. Parteneri in proiect:

Asociatia Ascendent (initiator); Directia de Sanatate Publica (DSP); Centrul Judetean de Planificare Familiala (CJPF); Liceul Teoretic Sanitar si Scoala Postliceala Sanitara "Carol Davila",  Bistrita.

 Proiect cofinantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud.

 

 

.

 

 

Proiectul "Ascendent si Nonformal la C.S.E.I. Nr. 1 Bistrita"

- scurta prezentare -

 …Si Jon Bon Jovi  are un premiu Youth Inspiration Award pentru actiunile de voluntariat si umanitare J

  1. Obiective:

Scop

Promovarea sanatatii copiilor si tinerilor de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva (C.S.E.I.) Nr. 1 din Bistrita

Obiectiv general

Cresterea accesului copiilor si tinerilor de la CSEI Nr.1 la educatie pentru un stil de viata sanatos

Obiective specifice

1. Cresterea nivelului de cunostinte al copiilor si tinerilor de la CSEI Nr.1 privind stilul de viata sanatos;

2. Dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor copiilor si tinerilor de la CSEI nr. 1 pentru un stil de viata sanatos;

3. Cresterea interactiunii intre scoala-familie- comunitate;

4. Promovarea voluntariatului "tineri pentru tineri"

 2. Grup tinta:

 Beneficiari directi: 30 de copii si tineri cu cerinte educative speciale (CES) cu varste intre 6 si 18 ani de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva (C.S.E.I.) Nr. 1 din Bistrita, 15 elevi de la scolile postliceale sanitare din Bistrita; 30 de parinti.

Beneficiari indirecti:  alti aprox. 100 de copii si tineri de la CSEI nr. 1; 12 cadre didactice, medicale si de asistenta sociala; 4 specialisti/ reprezentanti ai partenerilor; familiile de apartenenta ale copiilor si tinerilor cu cerinte educative speciale (CES); comunitatea locala.

 

3. Rezumatul proiectului:

        In ciuda unor proiecte si programe care promoveaza educatia incluziva, copiii si tinerii din centrele scolare de educatie incluziva (CSEI) raman "izolati printre noi" si relativ izolati intre portile scolii. Caracteristicile medico-sociale si cerintele educative speciale ale acestui grup, reursele umane si de timp limitate la nivelul CSEI, insuficienta interactiune intre scoala -familie- comunitate, sunt factori care ingreuneaza incercarile obisnuite de informare si educatie pentru sanatate la nivelul acestu grup tinta. In aceste conditii, proiectul nostru urmareste imbunatatirea nivelului de informare si a abilitatilor copiilor si tinerilor cu cerinte educative speciale (CES) privind stilul de viata sanatos, prin activitati de educatie incluziva intr-un mod "Nonformal si Ascendent".

           Principalele activitati incluse in proiect sunt:

-          Realizarea unui studiu privind nevoile educative speciale ale copiilor si tinerilor de la CSEI Nr. 1 si "fotografierea" opiniei publice privind incluziunea acestora;

-          Formarea unui grup de 15 de voluntari (elevi de la scolile postliceale sanitare din municipiul Bistrita), urmarind dezvoltarea abilitatilor de lucru cu copiii si tinerii cu cerinte educative speciale (CES); exersarea unor tehnici de dezvoltare a competentelor sociale si vocationale si a unor metode de educatie nonformala pentru un stil de viata sanatos adaptate grupului tinta;

-          Realizarea si achizitionarea unor echipamente si articole pentru activitatile de educatie si terapie ocupationala: carti; instrumente muzilate si CD-uri cu muzica si povesti; jucarii pentru teatrul de papusi; articole sportive si materiale pentru kinetoterapie; consumabile si produse alimentare pentru atelierele de dezvoltare a abilitatilor copiilor si tinerilor (activitati de desen si pictura, modelaj, colaje, educatie tehnologica/ alimentatia sanatoasa); planse de colorat; diplome; "carduri dentare"; KIT-uri perie si pasta de dinti; brelocuri personalizate;

-          Activitati de educatie nonformala la CSEI nr 1: Echipe de cate 2-3 voluntari ai asociatiei formati si 2 specialisti adulti vor realiza activitati de educatie si terapie ocupationala cu grupuri de copii si adolescenti de la CSEI nr. 1. Vor fi utilizate jocuri si concursuri; intalini cu parintii pe teme legate de stilul de viata (igiena personala/ igiena orodentara, alimentatia sanatoasa, prevenirea accidentelor); activitati de socializare si dezvoltare a abilitatilor de viata (ateliere de arte plastice, muzica, dans, teatru de papusi si teatru de umbre); activitati de insusire a unor deprinderi si abilitati practice (ex. alimentatia sanatoasa, comportament igienic, ecologic, etc);

-          Activitati de recreere si timp liber si activitati in cadrul Zilelor din Calendarul Sanatatii organizate in afara centrului prin implicarea voluntarilor formati, cu participarea elevilor si cadrelor didactice si educative de la CSEI, alte institutii si ONG-uri locale;  

-          Monitorizarea si evaluarea activitatilor  si festivitatea de premiere pentru cele mai bune activitati implementate; mediatizarea rezultatelor si evidentierea exemplelor de bune practici.

 

 

 4. Durata derularii proiectului: 10 aprilie -  10 noiembrie 2014

 5. Parteneri in proiect:

Asociatia Ascendent (initiator); Centrul Scolar de Educatie Incluziva (CSEI) nr. 1 Bistrita; Directia de Sanatate Publica; Liceul Teoretic Sanitar si Scoala Postliceala Sanitara "Carol Davila".       

Proiectul este  cofinantat de Primaria Municipiului Bistrita.

 Coordonator de proiect: Corina Ernst

 Informatii si inscrieri pt. participarea la activitati: ascendentbn@yahoo.com; 0744 603355.

 

.

 

      Proiectul "Planificare familiala vs. copii care nasc copii"

1. Scop si obiective:

Scop

Promovarea sanatatii sexuale si reproductive a tinerilor (inclusiv a unor grupuri defavorizate) din judetul Bistrita Nasaud.

Obiectiv general

Cresterea gradului de informare si educare a tinerilor (inclusiv a unor grupuri defavorizate) privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala.

Obiective specifice

1. dezvoltarea abilitatilor profesionale ale celor 15 asistenti medicali comunitari angajati in judetul Bistrita Nasaud in domeniul promovarii sanatatii sexuale si a reproducerii;

2.  cresterea nivelului de informare si educatie a tinerilor privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala.

 

2. Grup tinta:

Beneficiarii directi ai proiectului: 15 asistenti medicali comunitari; aprox. 200 de adolescenti si tineri din mediul rural (vor fi vizate grupele de varsta 15-19 ani, unde se inregistreaza indicatorii statistici negativi/ numar mare de sarcini si avorturi);

Beneficiarii indirecti: alti aprox. 200 de tineri din mediul rural; comunitatile locale, in ansamblu.    

 

3. Motivatia si rezumatul proiectului:

          Starea de sanatate sexuala si reproductiva a tinerilor este o problema la nivel local si national. Datele statistice arata o deteriorare semnificativa  a sanatatii sexuale si reproductive in Romania, in comparatie cu situatia din celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Romania este "renumita" pentru numarul mare de "copii care nasc copii" si se afla pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile si avorturile la minore (83 de tineri romani cu varste intre 14 si 18 ani afla zilnic ca au devenit parinti fara voie!).                    

           Conform ultimului Raport National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor (Romania 2012), avand la baza studiul unui lot de 4691 de elevi din clasele IX - XII (inclusiv din judetul Biistrita Nasaud), 40% dintre elevi erau activi sexual (cu aproape 1 % mai mult fata de anul precedent). Frecventa elevilor care au relatii sexuale creste in raport cu varsta, de la 20,27% la 15 ani, la 56,76% la 18 ani. In acelasi timp, doar un sfert dintre elevii activi sexual au utilizat prezervativul si doar mai putin de o treime au folosit metode contraceptive. Frecventa sarcinilor nedorite a fost mai mare la fetele din clasa a IX a si a X a, in conditiile in care mai mult de 10% dintre elevii activi sexual au avut primele relatii sexuale intre 11 si 14 ani, iar maximul de frecventa a debutului in viata sexuala (11,22%) a fost la varsta de 16 ani. Astfel, intr-un sir de 34 de state, Romania se afla pe urmatoarele locuri nedorite:

-          locul 4 in ordinea descrescatoare a frecventei elevilor de 15 ani care au avut relatii sexuale;

-          locul 28 in ordinea descrescatoare a frecventei elevilor de 15 ani care au folosit

      prezervativul;

-          locul 30  in ordinea descrescatoare a frecventei elevilor de 15 ani care au utilizat contraceptive.

        Bistrita Nasaud este pe locul 3 in "topul judetelor cu probleme", situatie reflectata si de principalii indicatori inregistrati la nivelul Directiei de Sanatate Publica, in perioada 2008 - 2013:

-          numarul de gravide nou depistate la varste sub 15 ani a crescut, mai ales in ultimii doi ani (2 cazuri in anul 2009; 12 in anul 2011; 78 in anul 2012 si 77 in anul 2013);

-          numarul de gravide nou depistate la grupa de varsta 15-19 ani  a crescut constant, ajungand la o valoare de 4,5 ori mai mare in anul 2013, comparativ cu anul 2008  (204 cazuri in anul 2008; 353 in anul 2009; 322 in anul 2010, 292 in anul 2011; 681 in anul 2012 si 947 in anul 2013!);

-          Intreruperea cursului sarcinii (in unitatile sanitare publice si private) la varste sub 15 ani a evoluat astfel: 11 cazuri in anul 2008; cate 7 cazuri in anul 2009 si in anul 2010, 10 in anul 2011; 7 in anul 2012 si 2 in anul 2013);

-          Intreruperea cursului sarcinii (in unitatile sanitare publice si private) la grupa de varsta 15-19 ani  a evoluat astfel: 84 cazuri in anul 2008; 77 in anul 2009; 58 in anul 2010, 68 in anul 2011; 63 in anul 2012 si 97 in anul 2013!);

 

         In Romania ultimilor ani au fost desfiintate multe dintre centrele de planificare familiala, programul de gratuitati pentru metodele contraceptive s-a "stramtorat" si a avut numeroase sincope, iar atentia acordata activitatilor de informare si  educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii a scazut simtitor. Si in judetul nostru s-a inregistrat o "relaxare" a interesului institutiilor si organizatiilor cu atributii si competente in acest domeniu, motiv pentru care partenerii si echipa proiectului (avand expertiza si experienta mai multor proiecte si campanii derulate in perioda 2003 - 2010)  au initiat acest proiect.

        Proiectul urmareste imbunatatirea nivelului de informare si educare a adolescentilor si tinerilor din judet privind planificarea familiala si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala. La baza proiectului sta formarea asistentilor medicali comunitari si utilizarea unor metode de educatie nonformala. Principalele activitati incluse in proiect sunt:

-          Formarea si consolidarea echipei proiectului si mediatizarea proiectului;

-          Preagatirea si desfasurarea unui atelier-curs de formare in promovarea sanatatii sexuale si a reproducerii pentru 15 de asistenti medicali comunitari;

-          Realizarea si distribuirea unor materiale educative si  metodologice (set demonstrativ "Sanatatea reproducerii"; pliante si brosuri);

-          Campania IEC (informare -educatie - comunicare) in comunitati: activitati educative cu grupuri de adolescenti si tineri din comunitatile rurale;

Monitorizare si evaluare finala si diseminarea exemplelor de bune practici.

  1. 4.      Durata derularii proiectului: 15 mai -  15 august 2014

5. Parteneri in proiect:

Asociatia Ascendent (initiator); Directia de Sanatate Publica (DSP); Centrul Judetean de Planificare Familiala (CJPF); Liceul Teoretic Sanitar si Scoala Postliceala Sanitara "Carol Davila",  Bistrita.

Proiect cofinantat de Consiliul Judetean Bistrita Nasaud.

 

0 comentarii3297 vizualizări30 iulie 2014
rss 2.0
rss 2.0