Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
"Bistrita gastronomica" - redescoperim impreuna gustul bucatelor traditionale.

Fundatia Progress lanseaza proiectul "Bucate specifice Bistritei si Nasaudului" ce se va desfasura in perioada august - noiembrie 2014 in orasul Bistrita si in comuna Prundu Bargaului. Proiectul este cofinantat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, valoarea totala a proiectului este de 6.700 lei, din care contributia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud este de 5.000 lei, acesta propunandu-si sa readuca la suprafata si sa transpuna intr-un context actual cultura gastronomica din judet.

            Pe parcursul celor patru luni de implementare a proiectului, cel putin 7 voluntari din cele doua localitati vor participa la diferite activitati de cercetare si productie culturala prin care vor  descoperi tainele bucatelor romanesti, maghiare, sasesti sau evreiesti, gatite de-a lungul anilor, si vor participa la excursii culinare in gospodariile traditionale din judet. Odata ce vor fi descoperit si colectat retetele traditionale, tinerii vor realiza un eBook pe care il vor oferi restaurantelor, pensiunilor si altor actori socio-culturali (biblioteci, camine culturale, scoli) din judet pentru ca acestia sa le puna la dispozitia clientilor, respectiv sa le distribuie membrilor comunitatilor locale, valorificand astfel patrimoniul gastronomic judetean. Cartea electronica (eBook) realizata de tineri va contine nu doar retete, ci si povestea lor, povestea gospodinelor si a familiilor lor, intr-un cuvant, toata istoria gastronomica a judetului nostru.

            "In felul acesta, tinerii vor sti ce mananca, cum se gatesc acele mancaruri si bucate traditionale, ce este permis sau tabu in gatirea lor, intelegand astfel si elemente esentiale de cultura si civilizatie a etniei ce sta in spatele fiecareia dintre retetele culese. Asadar, ii invitam pe toti tinerii dornici sa participe la o astfel de experienta culinara sa se inscrie la proiectul nostru." - afirma Smaranda Muresan, coordonatoarea proiectului.

            Inscrierile se fac prin completarea formularului on-line disponibil pe www.progressfoundation.ro.

 

 

***

Despre Fundatia Progress

Infiintata in anul 2002 in Bistrita, Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala ce piloteaza si dezvolta initiative locale in domeniul educatiei, culturii si formarii. Cu o experienta de peste 12 ani, Fundatia Progress valorifica patrimoniul local si judetean, precum si capitalul social si uman al comunitatilor locale, permitand membrilor acestora (si in special grupurilor vulnerabile) sa-si dezvolte noi competente si sa contribuie la dezvoltarea durabila a propriei comunitati.  

            Viziunea Fundatiei Progress este ca "small is beautifull", ceea ce inseamna ca activitatile sau interventiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor si a comunitatilor acestora. De aceea, motto-ul programelor fundatiei este: "Small steps, giant leaps!" (Pasi mici, salturi uriase).

 

 

Pentru informatii suplimentare:

Persoana de contact: Smaranda Muresan, Director programe si proiecte locale Bistrita

E-mail: muresan_smaranda@yahoo.com, fundatiaprogress@yahoo.co.uk

 

 

0 comentarii3038 vizualizări25 august 2014
rss 2.0
rss 2.0