Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Sterilizarea si inregistrarea cainilor, prea costisitoare pentru romani.

Doar 26% dintre proprietarii romani si-ar steriliza cainii. VIER PFOTEN solicita autoritatilor sa redirectioneze fondurile destinate uciderii catre campanii de sterilizare. Desi sterilizarea si inregistrarea cainilor de rasa comuna este obligatorie, potrivit legii, un sondaj recent realizat de Mercury Research arata ca doar un sfert dintre proprietarii de caini din Romania sunt dispusi sa-si sterilizeze cainii. Principalul motiv al refuzului este costul ridicat al procedurilor. Organizatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN avertizeaza autoritatile centrale si locale ca trebuie sa actioneze rapid pentru a preveni o avalansa de abandonuri de caini incepand cu anul viitor.

De la 1 ianuarie 2015, toti proprietarii de caini de rasa comuna risca amenzi usturatoare daca nu isi sterilizeaza, identifica prin microcip si inregistreaza animalele in Registrul national al cainilor cu Stapan. Un sondaj recent comandat de VIER PFOTEN arata insa ca doar 26% dintre proprietari ar fi dispusi sa-si sterilizeze cainii, principalele motive de refuz fiind: costul ridicat al procedurilor (35%), argumentul ca animalele sunt tinute sub control, in curti ingradite (13%), dar si faptul ca sterilizarea nu este naturala, iar cainele are dreptul sa se reproduca (8%). Acelasi studiu arata ca jumatate din populatia Romaniei detine cel putin un caine. Numarul proprietarilor de caini este mai mare in zonele rurale, unde aproape fiecare gospodarie are cel putin un caine (82%), comparativ cu zonele urbane (23%). Majoritatea romanilor ar fi dispusi sa plateasca maxim 50 de lei pentru sterilizare, microcipare si inregistrare, in vreme ce 16% nu ar cheltui nici un leu. In cazul in care costurile ar depasi aceasta suma, creste probabilitatea ca proprietarii de caini sa incalce actuala legislatie, sa-si eutanasieze animalele sau sa le abandoneze pe domeniul public.

VIER PFOTEN a lansat anul acesta mai multe campanii de sterilizare pentru cainii cu si fara stapan, sperand ca acestea sa limiteze cazurile in care stapanii isi abandoneaza cainii ca sa evite amenzile ce vor fi aplicate in baza OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013. In scurt timp, organizatia va lansa si un proiect extins de sterilizari in localitatile din jurul Bucurestiului.

"Situatia de pe strazile localitatilor din jurul Bucurestiului este iesita de sub control, iar prin aceste proiecte VIER PFOTEN doreste sa ofere un exemplu despre ce se poate face. Rezultatele sondajului nu sunt deloc incurajatoare si credem ca autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru ce urmeaza. Romanii, in special in zonele rurale, nu au bani ca sa achite costurile sterilizarii, microciparii si inregistrarii. VIER PFOTEN cere premierului Victor Ponta sa modifice actuala legislatie astfel incat bugetele destinate astazi uciderilor in adaposturile publice sa fie redirectionate pentru subventionarea campaniilor de sterilizare-inregistrare. Guvernul nu-si poate permite sa nu faca nimic. In lipsa unor masuri concrete, numarul abandonurilor si problema cainilor fara stapan vor exploda de anul viitor", a declarat Gabriel Paun, Director de Campanii, VIER PFOTEN International.

Sondajul realizat de VIER PFOTEN mai arata ca jumatate dintre romani (52%) nu cunosc prevederile actualei legislatii de gestionare a cainilor. O parte dintre respondenti au declarat ca nu stiu ce prevede legea (21%), in vreme ce altii nu au auzit niciodata de aceasta lege (31%). Mai putin de jumatate dintre romani (47%) cunosc legea doar partial, iar doar 1% dintre respondentii cu varste de peste 18 ani cunosc cel putin doua prevederi majore ale legii.  

Raportul sondajului realizat de Mercury Research este disponibil la cerere

 

Toate cele bune

 


Livia Cimpoeru
Press Officer VIER PFOTEN Romania
 
Tel: +40-21-316-77-31
Mobile: +40-734-660-726
Fax: +40-21-311-25-99
livia.cimpoeru@vier-pfoten.org
********************************************
VIER PFOTEN Romania
Maica Alexandra street, no. 24
District 1, Bucharest
Website: www.vier-pfoten.ro , www.four-paws.org
********************************************

Adopta un caine si salveaza o viata ! Campanie initiata de VIER PFOTEN pentru a sustine adoptia cainilor din adaposturile publice si private.

0 comentarii3010 vizualizări24 septembrie 2014
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0