Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 17 Iunie 2024 - 14587
Lupta impotriva discriminarii si a discursului incitator la ura in presa.

Centrul pentru Jurnalism Independent va invita la o discutie pe tema raspunderii civile, penale sau etice a celor ce comunica public - jurnalisti, activisti civici, profesionisti in domeniul relatiilor publice. Intalnirea va avea loc in data de 9 octombrie, incepand cu ora 15.00, la sediul Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, Sala Europa (str. P. Ispirescu, nr. 15 A). 

Intoleranta a devenit o prezenta comuna in discursul public din Romania. In campania electorala pentru alegerile prezidentiale, tema diversitatii etnice sau religioase a fost deja folosita in pozitionarea pro sau contra unor candidati. Noul Cod Penal prevede pedepse cu inchisoarea pentru instigarea la discriminare. 

In plus, sfera vietii private a devenit tema de disputa intre Curtea Constitiutionala si serviciile de informatii. Publicarea de informatii din dosarele de coruptie pote fi pedepsita, si ea, cu inchisoarea. Toate acestea constituie adevarate  provocari la adresa comunicarii publice, cu care jurnalistii, ONG-urile si profesionistii de PR se confrunta zi de zi.

Discutia noastra ii va ajuta pe participanti sa distinga aspectele legale si etice ale comunicarii publice, in special cele legate de viata privata, discriminare si discurs incitator la ura. Vom avea ca punct de plecare concluziile proiectului "Cazuistica libertatii de exprimare in jurisprudenta romaneasca", in care CJI a  dezvoltat studii de caz privind, in principal, libertatea de exprimare in mediul online. Vom prezenta, de asemenea, concluziile desprinse din seria de cursuri pentru liceeni organizate de CJI in vara acestui an pe tema discriminarii in mass-media, cursuri  la care au participat si elevi si profesori din Bistrita.

Intalnirea va fi facilitata de Cristina Lupu, director de programe al CJI.

Evenimentul face parte din proiectul Competente media pentru liceeni in lupta impotriva  discriminarii si a discursului incitator la ura in presa- implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) in parteneriat cu organizatia norvegiana Norsensus Mediaforum. Proiectul - se adreseaza unui numar de peste 200 de liceeni, profesori de liceu, jurnalisti, bloggeri si activisti ai societatii civile din 10 orase ale Romaniei. Participantii vor dobandi competente media ce le vor permite atat sa identifice si sa respinga  discursul incitator la ura si atitudinea discriminatoare in presa, cat si sa se comporte in mod responsabil in calitate de "generatori de continut online".

Pentru informatii suplimentare si confirmari, va rugam sa o contactati pe Mihaela Danga, manager de program, pe adresa: mihaela@cji.ro. Inscrierile se primesc pana la data de 8 octombrie, ora 17.00.

Evenimentul are loc cu sprijinul Centrul Europe Direct Bistrita si Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org"

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a  granturilor SEE  2009 - 2014

0 comentarii2856 vizualizări07 octombrie 2014
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0