Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 23 Ianuarie 2025 - 14587
La finalul proiectului "Ora de Educatie Rutiera", 1.100 de elevi sunt cu 13,66% mai pregatiti in trafic.

Proiectul educational "Ora de Educatie Rutiera", implementat in randul a 1.100 de elevi din 12 scoli gimnaziale din Bucuresti (dintre care 974 au avut raspunsuri validate), a reusit sa ridice cu 13,66% gradul de cunostinte rutiere - teoretice si practice, in contextul in care tara noastra a inregistrat a doua cea mai mare rata a deceselor din cauza accidentelor rutiere din Uniunea Europeana.

Studiul coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu si Ana Irina Ionescu, de la Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" a fost aplicat anterior desfasurarii cursului si la finalizarea acestuia, pentru a calcula impactul real pe care l-a avut "Ora de Educatie Rutiera" asupra celor 974 de elevi chestionati. Astfel, potrivit studiului, inainte de implementarea proiectului, doar 27,31% stiau cum trebuie sa circule corect pietonii in orase, iar dupa participarea la curs, nivelul de cunoastere a crescut cu peste 32 de procente, pana la 59,34%. Mai mult decat atat, doar 71,87% dintre cei chestionati au stiut initial care sunt cele doua culori pentru semaforul destinat pietonilor, iar proiectul educational a reusit sa ridice nivelul de cunoastere pana la 92,20%.

Chiar si cunostintele cu privire la rolul politistului in raport cu pietonii au crescut considerabil in cadrul acestui proiect; daca initial doar 65,50% stiau cum sa recunoasca un politist, la finalul proiectului procentul a crescut pana la 74,95%. Cresteri semnificative s-au inregistrat si la intrebarile "Cand ma adresez unui politist?", de la 60,06% (raspunsuri ante-proiect), la 84,09% (raspunsuri post-proiect), "La ce culoare a semaforului vehiculele trebuie sa astepte?", de la 61,60% la 80,29% si la "Cum te numesti cand mergi pe strada?", de la 82,85% la 95,79%.

Proiectul "Ora de Educatie Rutiera" este initiat de Asociatia Profesionala a Politistilor Locali "A.I. Cuza" si Directia Generala de Politie Locala Sector 3 in parteneriat cu Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" si Asociatia "Inovart", cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in perioada 10 noiembrie - 5 decembrie 2014, in 12 scoli din sectorul 3 al Capitalei. Proiectul, la care au participat 1.100 de elevi, are menirea de a-i ajuta pe acestia sa-si insuseasca regulile de circulatie corect si sa le respecte si, implicit, sa reduca numarul de accidente in randul copiilor.

Pe tot parcursul proiectului au fost impartite in trafic 10.000 de fluturasi informativi, avand drept scop constientizarea soferilor, iar cursul va fi extins pe viitor in mai multe scoli din Romania.

"Gratie colegilor de la Asociatia "Impreuna Pas cu Pas", Primaria Sectorului 3, Inspectoratul Scolar Sector 3 si Directia Generala de Politie Locala Sector 3, putem spune, fara teama de a gresi, ca proiectul educational Ora de Educatie Rutiera a fost un real succes. Am reusit sa ridicam destul de mult nivelul de cunoastere, atat teoretica, cat si practica, al elevilor in contextul in care educatia rutiera reprezinta, la ora actuala, un domeniu deficitar, iar slaba pregatire poate pune in pericol siguranta pietonilor - mai ales a copiilor - in trafic. Datorita impactului pozitiv pe care l-a avut proiectul in randul tinerilor, ne dorim foarte mult sa-l extindem si in alte orase din Romania si, de ce nu, vom incerca pe viitor sa-l propunem ca un curs optional in scoli", declara Liviu Zorila, managerul proiectului.

"Chiar daca, potrivit evaluarilor noastre, nivelul de cunoastere teoretica era unul relativ ridicat, am constatat ca problema majora a elevilor era cea cu privire la cunoasterea practica. Astfel, obiectivul nostru major a fost gasirea echilibrului dintre teorie si practica, iar rezultatele studiului final au aratat ca tintele noastre prioritare au fost atinse. Studiul a avut si o componenta calitativa, iar din aceasta am concluzionat faptul ca elevii, in proportie de peste 50%, nu au reusit sa ne ofere raspunsuri mai detaliate cu privire la anumite aspecte importante, ci doar unele simplista sau insuficient detaliate", declara psihologul Nicoleta Burlacu, coordonatorul studiului si presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas".

In ceea ce priveste constructia chestionarului, dificultatea acestuia este medie, continand un numar de 10 intrebari (intrebari de tip grila, enunt cu raspuns deschis si item cu suport visual). Aceasta statistica are o marja de eroare de +/-2%.

Sponsorul principal al proiectului " Ora de Educatie Rutiera" este Bucuresti Mall (Anchor Group). Website-ul proiectului este www.oradeeducatierutiera.ro.

 

Persoana de contact

Liviu Zorila - Manager de proiect

Sef Birou Managementul Proiectelor

Directia Generala de Politie Locala Sector 3

Liviu.zorila@politialocala3.ro

0736.000.737

 

 

Nicoleta Burlacu - psiholog

Presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas"

office@aipp.ro

0741.050.473

Transmite,

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

 

 

 

1 comentariu84 vizualizări15 decembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0