Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Mega-planul de 300 de miliarde de euro pentru investitii in Europa.

"Un motiv pentru care economia nu creste, este lipsa de competitivitate a statelor din Uniunea Europeana. Birocratia este ridicata in unele state, iar sectorul privat nu are incredere in viitorul economiei" afirma vicepresedintele Comisiei Europene pentru Locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen, in cadrul unei dezbateri cu studentii Academiei de Studii Economice din Bucuresti, organizate la sediul BNR in 15 decembrie 2014.

 Criza economica globala izbucnita in anii 2008-2009 a reprezentat un moment de grea incercare si pentru statele membre ale Uniunii Europene. Institutiile europene au adoptat masuri de consolidare fiscala care sa ajute statele si sectoarele cele mai afectate sa depaseasca perioada dificila.

Pentru a continua reformele incepute in 2009 si pentru a atinge obiectivele de crestere economica ale Uniunii Europene, noua Comisie Europeana, condusa de Jean-Claude Junker a lansat un plan de masuri axat, mai mult ca niciodata, pe incurajarea investitiilor. Planul va urmari trei obiective interconectate:

-   impulsionarea crearii de locuri de munca si reinsanatosire economica, fara a pune presiune foarte mare pe bugetele publice nationale sau pe crearea de noi datorii publice;

-   cresterea competitivitatii economice la nivelul Uniunii Europene si luarea unor masuri decisive spre abordarea pe termen lung a nevoilor din economia Uniunii;

-   consolidarea la nivel european a capitalului uman, capacitatii de productie si infrastructurii fizice, cu un accent pus pe interconexiunile vitale pentru Piata Unica.

Acest plan include trei ramuri de actiune, care se completeaza reciproc. In primul rand, prin intermediul acestuia, se vor mobiliza cel putin 315 miliarde de euro, in urmatorii trei ani, pentru investitii suplimentare, maximizand impactul resurselor publice si deblocand investitii private. In al doilea rand, vor fi urmarite initiativele propuse, pentru a se asigura ca aceste investitii vor satisface, intr-adevar, necesitati economice reale. In al treilea rand, vor fi sprijinite masuri care sa furnizeze o mai mare predictibilitate reglementarilor si sa conduca la eliminarea barierelor din calea investitiilor.

Pentru primele doua ramuri de actiune, Comisia Europeana a lansat in comun cu Banca Europeana pentru Investitii, Planul de Investitii pentru Europa. Pentru cea de a treia ramura de actiune, Comisia va propune masuri in urmatorul sau Program de Lucru, tinand cont de propunerile celorlalte institutii ale Uniunii Europene si ale Statelor Membre.

 Pentru informatii detaliate despre Uniunea Europeana, institutiile sale, drepturile cetatenilor europeni contactati Centrul de informare Europe Direct Bistrita (www.europedirectbistrita.ro)

 

Centrul Europe Direct Bistrita

0 comentarii2646 vizualizări23 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0