Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Fara pasaport in Republica Moldova.

Platforma Unionista Actiunea 2012 solicita autoritatilor competente eliminarea pasapoartelor pentru intrarea in Republica Moldova. In acest sens, 500 de persoane, inclusiv de la Chisinau, vor participa la o manifestatie stradala, duminica, 15 martie, ora 14:00, in fata sediului Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

"Consideram ca este o situatie nefireasca aceea in care state asociate Uniunii Europene precum Serbia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Albania si Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cartii de identitate tuturor cetatenilor europeni, inclusiv cetatenilor romani, in timp ce autoritatile Republicii Moldova solicita in continuare prezentarea pasaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat. Desi suntem legati prin trecutul comun, limba si civilizatie, este mai dificil pentru un cetatean roman sa se deplaseze in patria sora, Republica Moldova, decat in alte tari", precizeaza av. dr. Mihai Nicolae, co-presedintele Actiunii 2012.

"La Chisinau trebuie sa poti circula ca la Brasov sau la Constanta, la Bucuresti sau la Timisoara: liber", subliniaza Anatol Ursu, membru al Miscarii Civice Tinerii Moldovei, originar din Ialoveni.

Platforma Unionista Actiunea 2012 si Tinerii Moldovei au depus petitii pentru legiferarea accesului cetatenilor Uniunii Europene in Republica Moldova doar cu obligatia de a prezenta alternativ pasaportul sau cartea de identitate la Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, respectiv la Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene al Republicii Moldova.

Cetatenii Romaniei pot calatori doar cu cartea de identitate in 58 de tari sau teritorii, aspect care face aproape inutila perfectarea pasaportului. In prezent, cei mai multi dintre romanii din dreapta Prutului solicita eliberarea pasaportului pentru a calatori in Republica Moldova.

 

 

Platforma Unionista Actiunea 2012                                                         10  martie 2014

0 comentarii2751 vizualizări10 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0