Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 17 Ianuarie 2025 - 14587
Cati copii autisti sunt in Romania si cum iti dai seama ca un copil sufera de autism?

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, ce a fost in data de 2 aprilie, Asociatia "Impreuna Pas cu Pas" trage un puternic semnal de alarma cu privire la cresterea, de la an la an, a numarului de copii care se nasc cu autism in Romania.

La nivel national, anul 2012 inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor - Atlanta (S.U.A.), publicat in 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.

Totodata, reprezentantii Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas" sunt de parere ca ar trebui sa existe o strategie nationala pentru constientizarea populatiei cu privire autism si, la ora actuala, nu exista nici un plan concret de cercetare si combatere a acestui fenomen.

"Multi parinti ne intreaba cum isi pot da seama daca micutii lor sufera sau nu de autism. Exista cateva semnale de alarma, care ar putea sa fi un motiv de ingrijorare pentru parintii, si anume daca: nu reusesc sa scoata niciun cuvant pana la varsta de 16 luni, nu raspund la nume, nu combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataseaza de o jucarie sau de un obiect anume, nu stiu sa se joace cu o jucarie, au activitati repetative si stereotipe, au obsesii cu privire la mentinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totusi, se recomanda parintilor sa consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori inselatoare, iar specialistul le poate spune daca micutul sufera de autism sau nu", declara psihologul Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas".

Metoda care poate imbunatati semnificativ viata persoanelor cu autism si care a dat pana in prezent rezultatele cele mai bune, este terapia cognitiv - comportamentala sau/si terapia comportamental aplicata ABA (Applied Behavior Analysis), afirma psihologul Nicoleta Burlacu. "Succesul metodei este cu atat mai mare cu cat este inceputa terapia cat mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase", declara pishologul. ABA (Applied Behavior Analysis) este o stiinta care se bazeaza pe anumite metode, utilizand tehnicii si principii pentru a aduce schimbari semnificative si pozitive in comportamentul copilului. Aceste tehnici si principii sunt structurate si folosite sub forma de programe, in diferite medii: in familie, la gradinita/scoala si sub diferite structuri, individuale (unu la una, copil - specialist) sau/si de grup.

 

 

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, care apare, adeseori, la nastere sau la varsta de 18 luni - 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultati in comunicare si limbaj, social si comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulari). Statisticile arata ca autismul apare mai des la baieti decat la fete, proportia fiind de 1 la 4 si este intalnit in toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual etc.


 

Persoana de contact

Nicoleta Burlacu

Psiholog Clinician

Presedintele Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas"

office@aipp.ro

0741.050.473

 

Transmite,

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

 

0 comentarii84 vizualizări04 aprilie 2015




rss 2.0
rss 2.0