
Sute de tineri clujeni au oportunitatea de a munci in cadrul unor firme de prestigiu, cu conditia cunoasterii limbii franceze. Unii dintre cei mai importanti angajatori s-au intalnit cu tinerii elevi din Cluj in cadrul galei de decernare a trofeelor Prix du C.FAC, organizata joi, 9 aprilie, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai de catre Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC).
31 de elevi si profesori de la licee din Transilvania au fost premiati in acest concurs. Gasiti lista completa a castigatorilor aici.
Competitia a fost deschisa elevilor de liceu care cunosc limba franceza si care au avut astfel ocazia de a se intalnit deopotriva cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celui universitar. Bettina Plassmann, reprezentanta companiei Steelcase, a subliniat faptul ca stapanirea limbii franceze reprezinta o sansa importanta pentru tinerii clujeni. "Acest fapt ofera multe posibilitati economice sau de sansa unor schimburi culturale, unor schimburi profesionale in general, cu cei din tari francofone", a spus Bettina Plassmann.
La randul sau, directorul Institutului Francez din Cluj, Bennoit Bavouset, a subliniat faptul ca "Limba franceza nu este doar o limba a culturii, ci o limba care este utilizata pentru a comunica in domenii precum economia, dreptul, stiinta, sportul. Nu trebuie sa contrapunem aceste lucruri. Putem sa utilizam in domeniul economiei toate experientele culturale de care avem parte", a spus Bennoit Bavouset.
Consulul onorific al Frantei la Cluj, Pascal Fesneau, care conduce si compania Energom, a aratat ca piata muncii pentru cei care cunosc limba franceza este intr-o expansiune sustinuta. Daca in prezent in lume exista 230 de milioane de fancofoni, pana in anul 2050, aceasta cifra va ajunge la 500 de milioane. Tot el a declarat ca statisticile demonstreaza ca sansele incheierii unui contract cu o firma francofona sunt cu 25 la suta mai mari daca partenerul acelei societati vorbeste limba franceza. Iar concursul Prix du C.FAC doreste sa stimuleze si mai mult interesul tinerilor pentru limba franceza, a carei cunoastere ofera tot mai multe oportunitati in domeniul carierei si afacerilor. "Noi am decis sa organizam acest concurs, care, pe de o parte, are un aspect care tine de francofonie, de stapanirea limbii franceze, iar pe de alta parte, are un aspect tehnic. In acest an am avut trei sectiuni: IT, tehnica si design", a spus Pascal Fesneau.
Vicepresedintele Schneider Electric, Petre Butu, a declarat ca tinerii nu trebuie sa neglijeze pregatirea lor profesionala sub aspect tehnic, dar trebuie neaparat sa isi dezvolte abilitatile lingvistice. "A sti o singura limba straina in ziua de astazi nu mai este un avantaj. A sti doua, deja te plasezi intr-o pozitie corecta pe piata fortei de munca. A sti trei, deja ai un mare avantaj. De aceea, noi sustinem ca tinerii de azi sa cunoasca doua limbi de circulatie si, daca se poate, o limba putin mai exotica", a spus Petre Butu.
Fotografii de la eveniment gasiti atasate. De asemenea, imagini de la conferinta de presa gasiti la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=Blei2vKeMnQ
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2709 vizualizări | 10 aprilie 2015 |