Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 17 Iunie 2024 - 14587
Scrisoarea fratelui basarabean de la ghiseu.

Miscarea Civica TINERII MOLDOVEI a inaintat o scrisoare deschisa adresata Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de la Bucuresti, prin intermediul careia cere institutiei sa depuna toate eforturile necesare in vederea facilitarii procesului de redobandire a cetateniei romane pentru toti basarabenii care isi manifesta aceasta dorinta si care au acest drept prin nastere.

 Demersul Tinerilor Moldovei vine ca reactie la recentul anunt publicat pe site-ul Autoritatii, prin care se aduce public la cunostinta ca in contextul in care numarul de cereri pentru redobandirea cetateniei depuse in ultimele luni la Birourile teritoriale a crescut, dar numarul de angajati responsabili de preluarea dosarelor a ramas acelasi, incepand cu data de 14 august 2015, Birourile teritoriale Iasi, Suceava si Galati pot inregistra un numar maxim de 50 de dosare zilnic/functionar.

 Miscarea Civica TINERII MOLDOVEI considera ca aceasta modificare este inadmisibila si ca va duce inevitabil la ingreunarea procesului de redobandire a cetatenii romane, care si asa pentru cei mai multi basarabeni nu se incadreaza in termenul legal de maxim 5 luni. Astfel, TINERII MOLDOVEI solicita Guvernului Romaniei sa asigure resursele umane si financiare necesare pentru a putea face fata fluxului de cereri de redobandire a cetateniei din partea romanilor basarabeni.

 

Iata textul integral al acestei scrisori:

 "Drag  frate de peste Prut, Eu m-am nascut in Basarabia. Si parintii mei s-au nascut aici, si bunicii mei s-au nascut aici, si strabunicii mei s-au nascut aici - toti romani, ca si tine. Poate tu crezi ca sunt diferit de tine, dar te asigur ca nepotrivirile pe care le constati tu astazi nu sunt alegerea mea. Pe mine nu m-a intrebat nimeni atunci cand:

-           Pamantul in care m-am nascut eu a fost cedat din trupul Tarii si tradat, ciopartit, redenumit sa devina in timp Rep. Moldova;

-           Limba pe care o vorbesc eu a fost interzisa si pangarita, umilita, prefacuta sa devina politic <>;

-           Istoria pe care am trait-o a fost falsificata si denaturata, contrafacuta, sa devina a unui popor inventat in laboratoarele sovietice;

-           Credinta in Dumnezeu o fost obligata sa vina de la rasarit si inrobita, fortata sa devina vasala ecumenica a Rusiei;

-           Pana si numele meu natural a fost schimonosit si sfartecat, stalcit, desfigurat sa devina peste noapte Anatolie.

Daca sustii si tu ca Basarabia e parte din Romania, ca avem aceeasi istorie, limba, religie si cand ne vom vedea, mi te vei adresa frateste - Anatol, te rog sa-mi dai si cetatenia Tarii mele, pentru ca nici la aceasta nu am renutat - mi-a fost furata, ca si toate celelalte!

 

Anatol Ursu, presedintele Miscarii Civice TINERII MOLDOVEI"

19 august 2015

 

0 comentarii2905 vizualizări19 august 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0