Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 11 Octombrie 2024 - 14587
INVITATIE LA CONSULTARE PUBLICA: Familia - intre aspiratii si realitati.

Ce probleme intampini in viata familiei tale si ce solutii crezi ca ar fi potrivite pentru acestea? Amploarea crizelor structurale prin care trece familia, astazi, este greu de cuprins. Vremuri grele pentru familie au mai fost. Razboaiele, mizeria sociala, degradarea morala, lipsa iubirii si a compasiunii, desconsiderarea femeii, derogarea de responsabilitatile filiale si parintesti - toate aceste flageluri care au macinat si macina la radacina familiei sunt fenomene perene. Specific lumii in care traim este, insa, un nou mod de a privi familia, nemaiintalnit pana acum.

Indiferent de perioada istorica, de religia, cultura si tipul de organizare politica al unei societati, familia a fost privita, intotdeauna, drept unitatea sociala de baza a societatii si, mai tarziu, a natiunii si a statului.

Acest "consens" universal a facut ca, oricat de brutale au fost vremurile, societatea sa supravietuiasca prin subzistenta nucleului familial. Ca urmare, familia a fost, pe cat posibil, ocrotita, privita cu respect, fiind necesara, la nivel personal, pentru a-ti gasi locul, statutul, prestigiul cuvenit in societate, iar, la nivel global, pentru perpetuarea grupurilor sociale, etnice etc.

Statele si imperiile se pot prabusi, isi pot modifica granitele, insa, daca la nivelul de baza, familia reuseste sa supravietuiasca, atunci neamul supravietuieste pana cand apar, din nou, conditiile potrivite pentru a se alcatui politic si national. Aceasta a fost una din marile lectii ale istoriei noastre.

"Consensul" cu privire la familie a fost, insa, parasit. Astazi, politicul este folosit pentru a defini alte categorii sociale, unele de-a dreptul inventate, pe care le ocroteste si le privilegiaza in ceea ce priveste accesul la drepturi, resurse, prestigiu social.

Familia nu doar ca este tot mai marginalizata si "uitata", ci a devenit tinta unor inginerii sociale care vizeaza redefinirea ei pana acolo incat se ajunge la completa disolutie.

Noi, romanii, resimtim din plin aceasta turnura anti-familie pe care o are noua asezare a lumii. Tara periferica, asistam la suprapunerea unor multiple tendinte care pot duce la sfarsitul familiei romanesti.

Obligati sa lupte pentru supravietuirea biologica, romanii cu greu isi mai pot sustine vocatia familiala. Muncind zi-lumina, parintii isi "abandoneaza" tot mai des copiii anturajului, internetului si televizorului.

In urma deteriorarii mediului social, lasat in parasire de politic, s-a ajuns, pe de o parte, la "pornificarea" relatiilor trupesti si, pe de alta parte, la degradarea intensa a sentimentelor de dragoste si a calitatii relatiilor inter-umane si inter-familiale. Acest lucru se reflecta in calitatea relatiilor maritale, rata divorturilor fiind aproape in continua crestere in ultimii ani, precum si in viata sexuala "precoce" si riscanta a adolescentilor. Avorturile continua sa fie practicate intr-un mod monstruos pentru o tara cu o religiozitate inca manifesta precum Romania.

Principalele servicii publice necesare ingrijirii familiei, sistemul educational si cel sanitar, sunt devastate, la randul lor, de "reforme" inepte. Scoala si spitalul sunt tot mai capturate de interese nelegitime care cauta sa le foloseasca, uneori in mod fatis, impotriva familiei.

Asa se face ca, desi, pe plan social, romanii inca valorizeaza familia, considerand-o importanta si necesara, atat pentru a se simti impliniti, cat si pentru a dobandi siguranta, confort si sprijin in societate, Romania sufera intens la nivel calitativ si cantitativ in ceea ce priveste populatia.

Este un tragic paradox faptul ca, intr-o tara care pretuieste familia, asistam la o criza demografica ce o ameninta, pe termen mediu, cu extinctia. Proverbul buna tara, rea tocmeala parca nu a fost niciodata mai potrivit.

Sa nu ne mintim: sfarsitul familiei romanesti va insemna si sfarsitul Romaniei. Am supravietuit pana acum, ca neam, doar pentru ca familia romaneasca a supravietuit vitregiilor istoriei. Daramarea acestei ultime redute este adevaratul atentat la siguranta nationala.

Exista explicatii pentru aceasta stare de fapt. Una din ele este ca nevoile si aspiratiile romanilor nu se regasesc in politicile publice. Prioritate au "imperativele" de tot felul, economice, geostrategice, corect politice, cu prea putina relevanta pentru societatea reala.

Sesizand aceste aspecte, Coalitia pentru Familie si Constitutie (www.coalitiapentrufamilie.ro), organism care insumeaza asociatii civice si religioase, a decis demararea unei consultari publice cu privire la starea familiei romanesti din zilele noastre.

Consultarea urmareste sa dea glas si sa identifice problemele cu care ne confruntam ca membri ai familiilor noastre, nevoile pe care le resimtim, dar si solutiile concrete, realiste, rationale pe care le preconizam si pe care le vrem asumate de cei care au fost investiti cu putere de decizie.

Raspunsurile vor fi analizate cu atentie si transpuse intr-un set de propuneri legislative si de politici publice care sa favorizeze cu adevarat institutia familiei. Scopul final este alinierea politicului la revendicarile legitime ale oamenilor care sustin, prin munca lor, statul in care traim.

Pentru a participa la consultare, va rugam sa ne trimiteti, la adresa de email contact@coalitiapentrufamilie.ro, raspunsuri concise la urmatoarele intrebari:

  1. Care sunt principalele atacuri la adresa familiei in societatea contemporana si ce masuri de protectie propuneti?

  2. Cum poate fi incurajata constituirea familiilor? Ce masuri de sustinere a familiilor deja existente considerati a fi oportune?

  3. Credeti ca inscrierea actualei definitii a familiei din Codul Civil* in Constitutie ar contribui la intarirea institutiei familiei?

  4. Ce masuri considerati esential a fi luate pentru protectia, educarea si dezvoltarea copiilor?

 

Termenul limita pana la care asteptam raspunsurile voastre este duminica, 6 septembrie, ora 24.

Participand la aceasta consultare, vom contura public realitati curente si aspiratii sociale legitime. Vom marturisi familia romaneasca si o vom face cat se poate de concret.

* Art. 258. - (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor.

(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

(3) Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, incheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei.

(4) In sensul prezentului Cod civil, prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie.

0 comentarii14 vizualizări31 august 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0