Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Campania "Vreau sa lucrez legal in Europa mea!"

Peste un milion de romani din Italia, incurajati sa lupte impotriva muncii la negru. In contextul in care Italia gazduieste peste un milion de romani, iar majoritatea dintre ei lucreaza "la negru", Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) lanseaza campania "Vreau sa lucrez legal in Europa mea!", prin intermediul careia lupta impotriva muncii "la negru" si a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare in tarile Uniunii Europene.

Potrivit Confederatiei, femeile din Romania, care lucreaza in strainatate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decat barbatii, iar majoritatea romancelor lucreaza ca "badante" (termen folosit de italieni pentru persoanele care ingrijesc batranii din Italia). Mai mult decat atat, autoritatile italiene arata ca peste 62% dintre badante lucreaza la negru, 24 de ore din 24, in conditii, de multe ori, umilitoare.

C.A.P.I.M.E.D. ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Italia ca munca fara acte nu ofera protectie sociala din partea Statului, iar acceptarea unui loc de munca "la negru" poate avea consecinte foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul si exploatarea pana la epuizare. Totodata Confederatia le cere romanilor care vor sa plece sa munceasca in Diaspora sa se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autoritatile din Italia au primit foarte multe plangeri referitoare la exploatare prin munca sau sechestrare si inselaciune. In cadrul proiectului, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o lista a firmelor de intermediere care prezinta un grad mare de risc si un ghid de bune practici pe care trebuie sa-l urmeze romanii care vor sa lucreze in Italia si care sa-i fereasca de abuzuri din partea angajatorilor.

"Am lansat aceasta campanie in contextul in care exista o comunitate foarte mare de romani care lucreaza in Italia, in fapt, cea mai mare din Europa, si au nevoie sa fie reprezentati foarte bine in raport cu autoritatile italiene si cu angajatorii. Ce este imbucurator, romanii au inceput sa-si cunoasca drepturile dobandite ca urmare a aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana, multi au inceput sa nu mai accepte sa lucreze fara acte si vor sa fie respectati asa cum merita. Confederatia va initia, in viitorul apropiat, si alte proiecte prin care va continua lupta si impotriva altor fenomene grave la care sunt supusi romanii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care romanii stabiliti in Uniunea Europeana pot deveni antreprenori, isi pot deschide o afaceri si pot concura de la egal la egal cu cetatenii din acele tari", declara Andrei Carmen Luminita, presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii, stabilita de 25 in Italia si de 6 ani prezenta Sicilia.

 


 

Persoana de contact

Andrei Carmen Luminita

Presedinte

presidente@capimed.ro

www.capimed.ro

+40737.635.601

 

 

Transmite pentru Bistritanews.ro

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

0 comentarii2968 vizualizări31 august 2015
rss 2.0
rss 2.0