Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 04 Mai 2024 - 14587
In acest an, Cercetasii Bistriteni au luat parte la proiectul intitulat "Lumina Pacii".

Astfel, in 13.12.2015, o delegatie de cercetasi romani a calatorit de la Viena pentru a imparti mai departe flacara aprinsa in tara sfanta. Cercetasii Bistriteni au preluat lumina in cadrul unui eveniment organizat la Biserica cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" Bistrita si au oferit, la randul lor, acest simbol al pacii oamenilor din comunitate. Pace, colinde, intelegere si daruire au fost cuvintele cheie in aceasta seara speciala pe care au pretuit-o toti cei prezenti. In curtea bisericii, Cercetasii Bistriteni au construit din gulgute o floare de crin, semnul cercetasilor, iar lumanarile din interiorul lor au fost aprinse cu lumina primita. Zambetele au persistat, iar aerul sarbatorilor plutea bland in jur. Iata ca si de aceasta data frumusetea lucrurilor marunte a fost simtita in sufletul comunitatii.

Proiectul "Lumina pacii" a fost inceput in 1989 de catre cercetasii din Austria. Din anul 1995 mesajul acestei manifestari a fost definit ca un mesaj de pace adresat fiecarui om ce primeste aceasta Lumina in casa sa.

Scopul acestei campanii este de a duce aceasta Lumina a Pacii la cat mai multi oameni, de a le purta acestora mesajul de pace, de a incuraja pe oricine, dar in special pe cercetasi, prin aceasta actiune internationala, sa creeze Pacea, nu doar sa vorbeasca despre ea, prin a incepe sa fie toleranti in cadrul diferitelor grupuri etnice, culturale, politice ori religioase.

Astfel, anual are loc la Viena, o ceremonie ecumenica (ceremonie religioasa, la care participa reprezentati ai diferitelor confesiuni crestine: catolici, ortodocsi, anglicani, protestanti etc) in care se ofera ca simbol o flacara aprinsa de la Grota de la Betleem. Impartirea acesteia in Europa (si chiar si in afara Europei) semnifica angajamentul/dorinta cercetasilor de a promova atat dialogul ecumenic, cat mai ales PACEA ca modalitate de a relationa cu ceilalti (relatia cu cei din jur, relatii intre tari, relatii intre confesiuni/Biserici).

Lumina Pacii este data fiecarei delegatii din tarile invitate, cu o saptamana inainte de Craciun, in cadrul unei intalniri ecumenice in Viena. Cercetasii poarta Lumina in biserici, spitale, azile de batrani, case de copii, institutii publice, celor implicati in administratie, politica, cultura, chiar si detinutilor, celor saraci, bolnavi si singuri din comunitatile lor.

In Romania Lumina Pacii este adusa inca din 1996, iar din 2007 Lumina este distribuita tuturor cercetasilor din Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" indiferent de religie.

Centrul Local "Oscar Skrabel" Bistrita al Organizatiei Nationale "Cercetasii Romaniei" este principalul promotor al activitatilor cercetasesti din Bistrita si judetul Bistrita-Nasaud. Misiunea cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.


Departamentul imagine, comunicare prin

Ometita-Dragos Catalina

0 comentarii3164 vizualizări14 decembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0