In ziua de 5 aprilie 2016, Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania, aniverseaza 112 ani de existenta. Infiintat la inceputul secolului XX, de catre Printul George Valentin Bibescu, in Bucuresti, la Grand Hotel Boulevard, Automobil Clubul Roman s-a inscris, in istoria automobilismului mondial, printre primele 10 cluburi auto din Europa si printre primele 14 din lume. In ianuarie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic "Se recunoaste Societatii Automobil Club Roman din Bucuresti, calitatea de persoana morala", semnata de Regele Carol I, in conformitate cu hotararea Camerei Deputatilor din 22 ianuarie 1909 si a Senatului din 19 februarie acelasi an. In anul 1914, Automobil Clubul Roman isi schimba statutul in Automobil Club Regal Roman (ACRR), noul statut precizand ca Regii Romaniei vor detine functia de presedinti de onoare ai ACRR.
De-a lungul anilor, Automobil Clubul Roman a primit mai multe denumiri, in functie de prevederile constitutionale: in 1 ianuarie 1948, ACRR primeste denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Romane (ACRPR); in anul 1958, in urma transformarilor politice ale tarii, asociatia noastra a fost reorganizata intr-o noua conceptie, sub denumirea de Asociatia Automobilistilor din Romania (AAR); in anul 1967, la implinirea a 63 de ani de existenta, Asociatia Automobilistilor din tara noastra a revenit la numele ei initial - Automobil Clubul Roman. Insa odiseea transformarilor statutare ale Automobil Clubului Roman nu s-au oprit, astfel incat ACR a trait momentul critic, in 1985, cand regimul dictatorial existent in Romania l-a reorganizat sub forma unei federatii (Federatia Automobil Clubul Roman - FACR). Totusi, prin abilitatea conducerii FACR s-a mentinut solidaritatea membrilor, a fidelitatii fata de valorile traditionale ale asociatiei. Sub impactul politic si istoric firesc al Revolutiei decembriste, Automobil Clubului Roman, prin Decretul nr. 85 din 1 februarie 1990, i s-a restabilit Regimul de functionare potrivit statutului aprobat la infiintarea sa din 5 aprilie 1904, iar in iunie 1990, prin Hotararea de Guvern nr. 737, i s-a conferit o noua activitate organizatorica, financiar-economica si valutara si, pe planul consecintelor, ACR si-a recuperat, in mare parte patrimoniul national confiscat abuziv in 1985.
In existenta sa de 112 ani, Automobil Clubul Roman si-a pastrat verticalitatea sa si functia fundamentala de asociatie a automobilistilor din Romania, precum "Coloana Infinita" a lui Brancusi, a continuat sa fie formatorul de opinie al automobilismului din tara noastra, al apararii intereselor majore ale automobilistilor, pe arterele de circulatie din tara si strainatate, al sigurantei si educatiei rutiere, in parteneriat cu cele peste 200 de asociatii titulare ale Federatiei Internationale a Automobilului.
Automobil Clubul Roman a fost onorat de prezenta ca oaspeti a numeroase personalitati nationale si internationale: in 1994, cu prilejul implinirii a 90 de ani de existenta, a primit vizita Primului Ministru al Romaniei, a Presedintelui Federatiei Internationale a Automobilului, Max Mosley, a Presedintelui Aliantei Internationale de Turism, Paul Nouwen. In 5 aprilie 2003, Majestatea Sa Regele Mihai I, fost presedinte de onoare al ACR, a vizitat Automobil Clubul Roman, cu prilejul sarbatoririi a 99 de ani de existenta. In aprilie 2004, cu prilejul sarbatoririi Centenarului ACR, clubul nostru a fost onorat de prezenta Presedintelui Romaniei, dl. Ion Iliescu, a Presedintelui Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, precum si a Presedintelui FIA, din nou, Max Mosley, ca si de presedintii celor mai mari autocluburi nationale din Europa. De asemenea, in mai 2011, ACR a fost vizitat de Presedintele FIA, dl. Jean Todt, insotit de Ambasadorul Global al Sigurantei Rutiere. Cu acest prilej Presedintele FIA a lansat in Romania "Deceniul Mondial al Sigurantei Rutiere 2011 - 2020", initiat de Organizatia Natiunilor Unite, cand, pentru prima data in istorie, siguranta rutiera a primit dimensiuni planetare.
ACR a participat in 2014 la realizarea Programului EURORAP SENSOR de evaluare a drumurilor din Romania in perspectiva sigurantei rutiere, a lansat de-a lungul anilor mai multe campanii: campania nationala "#seatbelt b00bing", consacrata promovarii centurii de siguranta; campania internationala "Think Bikes" destinata protectiei in trafic a biciclistilor, scuteristilor si motociclistilor; campania "Carte de Salvare la Bord"; campania "Street View Test", actiuni majore pentru care ACR a obtinut "Premiul FIA pentru Inovatie in Siguranta Rutiera", "Premiul de Excelenta in Siguranta Rutiera" al Comisiei Europene, "Trofeul Leul de Bronz" la Festivalul "Cannes Lions" din 2015, precum si alte trofee din aur si argint la alte festivaluri de profil. De asemenea, Automobil Clubul Roman a primit distinctia "Cel mai Creativ client al anului 2015", la recentul Festival "Internetics" de publicitate online, marketing si branding.
Ca o profesiune de credinta, Automobil Clubul Roman isi aduce o contributie de inalta performanta in perfectionarea si realizarea sistemului asistentei rutiere din Romania, mentinandu-si pozitia de lider de piata pentru automobilistii autohtoni si straini, prin amplificarea si modernizarea logisticii proprii de interventie calificata, nonstop, pe intregul teritoriu national precum si in strainatate, in parteneriat cu cluburile membre ale FIA. Pozitia de lider de piata in siguranta rutiera este realizata de ACR si prin optimizarea Comunicarii cu automobilistii prin spatiul virtual (Facebook, Google +, YouTube, etc.), cu informatii, la zi, despre trafic, legislatie, combustibili auto, documente internationale etc., in colaborare cu cele peste 200 cluburi auto din FIA.
De-a lungul celor 112 ani, ACR a organizat mii de competitii automobilistice, iar pilotii automobilisti romani au participat cu succes la importante concursuri si nu putem sa ignoram castigarea celui mai prestigios concurs al vremii, Raliul Monte Carlo, editia 1936, de catre marele Petre Cristea, iar in ultimii ani Bucurestiul a gazduit Bucharest Ring, etapa a Campionatului Mondial GT in anii 2007 si 2008, cel mai mare eveniment automobilistic din istoria tarii noastre.
Kartingul romanesc a contribuit in ultimii 40 - 50 de ani la formarea tehnica a tineretului nostru.
De asemenea, prin Automobil Clubul Roman zeci de mii de automobilisti au vizitat diverse tari, indeosebi ale Europei, iar numerosi membri ai Asociatiei noastre se mandresc cu carnetul de sofer obtinut prin Scoala de Soferi a ACR.
Sucursalele judetene ale ACR, Fundatia Civilizatia Rutiera, SC ACR Auto Turism SRL si atelierele proprii stau la dispozitia automobilistilor pentru a le oferi atat serviciile necesare cat si sprijinul in intreaga problematica rutiera.
Cu ocazia Zilei de 5 aprilie 2016, Ziua Automobilistului, Automobil Clubul Roman adreseaza tuturor automobilistilor cele mai calduroase felicitari, urari de sanatate si fericire si dorinta de a avea parte de calatorii in deplina siguranta si confort pe artere de circulatie din tara si strainatate!
Impreuna sa stopam accidentele rutiere!
LA MULTI ANI !
Virgiliu Orza - Director Sucursala ACR B-N
Bd. Decebal nr 1-3, 420073
tel/fax 0263 231608
mobil 0745 382732
e-mail : acr_bn@acr.ro
www.acr.ro
0 comentarii | 91 vizualizări | 04 aprilie 2016 |