Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Cetatenii uniti inving aroganta si incapatanarea!

In data de 28 ianuarie 2016, la sedinta de dezbatere a proiectului de buget local pentru anul 2016, am propus preluarea platii gardienilor de la scoli de catre bugetul local.Nu am primit nici un raspuns nici pe loc, nici ulterior. La sedinta Consiliului local din data de 2 februarie, executivul nu a comunicat, cum avea obligatia legala, consilierilor locali despre solicitarea mea, in calitate de cetatean care a participat la procesul de consultare publica a proiectului de buget si a facut o propunere. (aici inregistrarea audio la min 3 http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/2AF560BCE2913F5AC2257F4C002ED39E/$FILE/Dezbatere%20publica%20buget%202016%202016-01-28%2016.36.18.wav)


Ulterior, impreuna cu d-na Claudia Andron, presedinte al asociatiei parintilor de la Scoala gimnaziala "Lucian Blaga", in data de 9 februarie am depus proiectul de hotarare a consiliului local privind asigurarea pazei unitatilor de invatamant de pe raza municipiului Bistrita, promovat prin initiativa cetateneasca. Scopul acestui proiect de HCL era ca paza la scoli (gardianul) sa nu mai fie platita de parinti!
Pentru ca proiectul HCL sa intre in dezbaterea CL, legea ne impune sa avem sustinerea proiectului a minimum 5% dintre cetatenii cu drept de vot cu domiciliul pe raza municipiului Bistrita. Ni s-a comunicat cifra oficiala a cetatenilor cu drept de vot de 76.496 cetateni, deci avem nevoie de 3825 semnaturi.
Reactia primarului municipiului, dl.Ovidiu Cretu, impotriva acestui proiect HCL a fost de o virulenta deosebita (nu este de acord, scolile nu sunt puscarii, nu suntem in Bangladesh, etc.). Poate si ca o consecinta, raportul serviciilor Primariei cu privire la proiectul de HCL a fost nefavorabil. Una dintre obiectiunile raportorilor era ca nu sunt prevazuti bani in buget, or noi, la punctul 3 a proiectului HCL am scris ca la prima rectificare bugetara se vor aloca bani pentru paza scolilor.
Dupa incidentul de la CN"Liviu Rebreanu" cand un individ a agresat muncitorii de pe santier si pe agentul de politie care a venit la solicitarea muncitorilor, autoritatile au intrat "in priza". Au fost si multe reactii publice,inclusiv ale presedintelui CJ, de condamnare a pozitiei primarului.
Noi ne-am vazut de treaba si am inceput sa strangem semnaturi. Pana la aceasta data avem putin peste 2000 de semnaturi.
Astazi, 7 aprilie, am aflat din presa locala ca primarul a promis la sedinta de la Inspectoratul scolar ca de la 15 septembrie va aloca bani pentru plata gardianului.


VICTORIE!!! Ne-am atins obiectivul! Unde-i unul nu-i putere, unde-s multi puterea creste!
Am demonstrat ca cetatenul are putere. Din pacate nu si-o foloseste asa cum trebuie. Sunt convins ca de acum incolo bistritenii vor participa mai activ la viata comunitatii si vor reactiona cand probleme vitale, importante, ale comunitatii nu sunt rezolvate de autoritati in litera legislatiei in vigoare.
Totusi, pana nu avem HCL (hotararea consiliului local) prin care se aloca banii necesari platii gardianului scolii incepand cu 15 septembrie, nu oprim strangerea de semnaturi. Au fost foarte multe promisiuni neonorate, administratia actuala nu mai este credibila! Daca primarul municipiului propune pentru sedinta Consiliului local din luna aprilie proiectul HCL privind plata gardienilor de la bugetul local incepand cu 15 septembrie 2016 si CL aproba atunci nu mai este necesara depunerea proiectului promovat prin initiativa cetateneasca, pentru ca ne-am atins obiectivul.

0 comentarii2695 vizualizări08 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0