Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 17 Septembrie 2024 - 14587
Continuam povestea Socacitelor pe Valea Ilvelor .

Un moment de mare impact a avut loc la Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, in cadrul cunoscutului proiect "Socacitele - bucatarese comunitare", desfasurat in cadrul Fundatiei Progress, in perioada 16-19 iunie, la valorosul muzeu din Sangeoz-Bai, unde au participat numerosi invitati si specialisti participanti la vastul proiect derulat pe o perioada de aproape un an de zile calendaristice.
Evenimentul a cuprins dezbateri, analize, expuneri despre importanta si rolul proiectului si pregatirea atelierului de transfer a metodologiei proiectului "Socacitele-bucatarese comunitare" catre operatorii culturali.
Au participat si au sustinut pertinente expozeuri Gheorghe Crisan - presedintele fundatiei si senior editor, Menut Maximinian - directorul cotidianului "Rasunetul" si etnolog, Ioan Lazar - jurnalist si scriitor, Maxim Dumitras - directorul Muzeului de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, vestit sculptor si o gazda deosebita, Smaranda Muresan - specialist la DJC BN, care a reprezentat si CJ BN, etnolog, Alexandru Chira - directorul Bibliotecii Orasenesti Sangeorz-Bai.
Au participat la actiune, cu sufletul si inima, invatatoarea Daniela Pralea si profesorul de religie Aurel Birta, reprezentanti ai Astrei din Ilva Mare, doritori si posibili continuatori ai proiectului cu "socacitele" pe Valea Ilvelor, dar si "vectori" culturali ai unor asociatii si fundatii din judet: Nicolae Toca, Cristian Ioan Ardelean si Marian George Span.
Au fost proiectate filme si poze din desfasurarea acestui proiect in localitatile Rebrisoara, Rodna si Feldru, vorbitorii institand sa se deruleze pe toate vaile din judetul nostru, sa fie pastrate si conservate traditiile seculare ale socacitului din aceasta zona a tarii.
A fost un moment de vibratie patriotica si de romanism.

 

Ioan Lazar.

0 comentarii7 vizualizări22 iunie 2016




rss 2.0
rss 2.0