Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Caravana Pofta de Carte ajunge in judetul Bistrita-Nasaud.

Anul acesta scolar, 10.000 de copii defavorizati din toata tara vor primi cate o carte pentru acasa iar 1.000 de "Carti mari ilustrate’’ vor ajunge in gradinite.  Bistrita, 18 octombrie 2016 - Asociatia OvidiuRo anunta startul Caravanei Pofta de carte, cu sesiuni de citit ce se vor intinde pe tot parcursul anului scolar 2016-2017. Proiectul se desfasoara saptamana aceasta in        Bistrita- Nasaud, unde traiesc aproximativ 2.000 de copii ce ar putea beneficia de programul national Fiecare Copil in Gradinita (FCG). Caravana are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare a importantei cititului interactiv, "cu glas tare’’, dar si a necesitatii unei alimentatii sanatoase pentru copii si beneficiaza de sutinerea Carrefour Romania si Carrefour Foundation.

Cu sprijinul autoritatilor locale si judetene, Caravana Pofta de carte va fi prezenta, incepand de astazi si pana joi, in comunele bistritene Petru Rares (sat Reteag), Teaca (sat Pinticu) si Dumitrita (sat Budacu de Sus) - comunitati selectate pe baza statisticilor disponibile referitoare la marimea populatiei prescolare, rata de marginalizare si gradul cuprinderii copiilor defavorizati in invatamantul prescolar. Pana la finalul anului scolar, caravana va ajunge la copii defavorizati din toate cele 41 de judete ale tarii, proiectul fiind o continuare fireasca a Caravanei de vara FCG ce a acoperit 99 de comunitati din 15 judete.

 "Caravana din vara trecuta a demonstrat intr-adevar cat de dorite sunt cartile ilustrate de catre copiii din comunitatile sarace. Majoritatea chiar nu mai vazusera astfel de carti inainte si au fost efectiv fascinati - erau incantati sa li se citeasca. Pana si copiii mai mari s-au inghesuit la citit’’ a declarat Leslie Hawke, cofondator OvidiuRo. "Cartile ilustrate nu sunt chiar un lucru obisnuit in gradinitele din mediul rural, asa ca unul dintre obiectivele noastre este sa modelam tehnici de citit interactiv, cu glas tare, care sa le fie utile atat educatorilor cat si parintilor - si sa le oferim acestora carti ilustrate de buna calitate care sa poata fi folosite cu succes la clasa’’ adauga Leslie Hawke.

"Ne bucuram sa putem sustine in continuare programul Fiecare Copil in Gradinita initiat de OvidiuRo si devenit in scurt timp - cu implicarea companiilor private, a autoritatilor publice nationale si locale si unitatilor de invatamant - un mecanism eficient de combatere a fenomenului parasirii timpurii a scolii, ce ia amploare in zonele sarace din Romania. Anul acesta ne dorim sa apropiem si mai mult de educatie copiii si parintii din mediile defavorizate si sa promovam doua mesaje esentiale pentru sansa acestora la o viata mai buna: importanta cititului interactiv si necesitatea unei alimentatii sanatoase’’, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamica Comerciala&Pricing Carrefour Romania.

Cum functioneaza: Copiii de varsta prescolara - indiferent daca sunt inscrisi sau nu - sunt invitati alaturi de parintii lor sa participe la sesiuni de citit interactiv, cu glas tare, la gradinita din localitate.  La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primeste propria carte ("Sa mancam multe culori’’), personalizata cu numele lui de catre profesor, pe care o poate lua apoi acasa. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentatia sanatoasa, iar cititorii pornesc activitatea de la o carte publicata initial in limba engleza si adaptata de OvidiuRo pentru copiii din Romania.

Romania este a doua dintre tarile cu cea mai mare inegalitate socio-economica din UE[1] iar acest decalaj se reflecta in mod direct in nivelul de alfabetizare si performantele copiilor la citit. Potrivit Raportului de tara realizat de ELINET[2], Romania este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluarile PIRLS in 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrand probleme serioase la citit (acesti copii fiind in acelasi timp si cei mai expusi riscului abandonului timpuriu al scolii).

 

Carrefour Romania a sutinut si Caravana de Vara FCG, pe parcursul careia au fost distribuite prescolarilor un numar de  6000 de carti iar peste 3000 de parinti au fost consiliati cu privire la importanta educatiei timpurii si a cititului impreuna cu cei mici. In acest an scolar, Caravana Pofta de Carte va aduce literatura pentru copii si sfaturi pentru alegeri sanatoase in alimentatie pentru peste 10.000 de copii si pentru parintii acestora.

Pentru mai multe detalii o puteti contacta pe Larisa Dumitru, tel: 0728.77.88.21, e-mail: larisa.dumitru@ovid.ro.

Despre OvidiuRo

Misiunea Asociatiei OvidiuRo este ca fiecare copil defavorizat din Romania sa beneficieze de educatie timpurie de calitate - ca sansa de a-si atinge potentialul - si sa devina astfel un membru activ al societatii. Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil in Gradinita (FCG) al OvidiuRo a determinat Guvernul Romaniei sa finanteze componenta de stimulente pentru gradinita a programului FCG pilot incepand cu februarie 2016. Rezultatul: toate familiile care traiesc sub limita saraciei pot primi tichete sociale pentru gradinita in valoare de 50 lei / luna daca isi aduc copiii la gradinita in fiecare zi.

 Mai multe informatii despre programul FCG pe www.fiecarecopilingradinita.ro si www.ovid.ro

 

 

***

Despre Carrefour:

Cu peste 10.100 de magazine in 34 de tari, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial si numarul unu in Europa. De peste 50 de ani, Carrefour este un partener pentru viata de zi cu zi. In fiecare zi, acesta primeste in magazinele sale peste 10 milioane de clienti din lumea intreaga, oferindu-le o gama larga de produse si servicii la preturi echitabile.

 In Romania, Grupul Carrefour numara 281 de magazine dintre care 30 hipermarketuri Carrefour, 111 supermarketuri Market, 43 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, un magazin de comert online: www.carrefour-online.ro si 86 de magazine Billa.

 [1] cu un index Gini de 34%

[2] Literacy in Romania. Country report, May 2015

0 comentarii2604 vizualizări18 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0