Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
ACR spune NU taxelor auto!

Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania a salutat eliminarea taxei denumita "Timbrul de mediu" prin anularea celor 102 taxe. Inca din anul 2007, pe vremea "Guvernului Tariceanu" a fost introdusa o taxa suplimentara, numita taxa de prima inmatriculare, care a agresat automobilistii. Este binecunoscut faptul ca Automobil Clubul Roman s-a angajat sa lupte pentru abolirea acelei taxe si impreuna cu un post de televiziune a depus la Comisia Europeana o petitie, semnata de peste 130.000 persoane, prin care solicita eliminarea acestei taxe discriminatorii.

Am aratat inca de atunci ca respectiva taxa, pe langa aspectul discriminator cuprindea si o doza foarte mare de interese subiective de afaceri ale unor decidenti guvernamentali cunoscuti ca vanzatori de automobile noi, de import.

Urmare a interventiei Comisiei Europene, in anul 2009 Guvernul Romaniei a modificat partial aceasta taxa, apoi iar a modificat-o in anul 2012, apoi intre ianuarie si decembrie 2012 a suspendat aceasta taxa, pentru ca in anul 2013 din nou sa apara respectiva taxa, denumita acum "Timbru de mediu". Nu stim daca inalti functionari guvernamentali nu ar fi avut interese in vanzarea de automobile noi, din import, dar stim un lucru sigur, automobilistii au fost agresati si directionati catre firmele de vanzari de automobile noi din import, iar unele apartin chiar unor multimilionari cu trecere deosebita la politicieni de nivel foarte inalt.

In opinia acestora, cetatenii romani nu au dreptul sa-si achizitioneze un automobil uzat, deoarece acesta prin aplicarea taxelor devine mai scump decat unul nou.

Tot o inventie a guvernului din anii 2004-2008 a fost si "Programul Rabla", un program de inspiratie franceza care din nou a ajutat vanzatorii de automobile, mai ales cele din import. Guvernul de atunci in loc sa solicite participarea fabricantilor sau vanzatorilor la acest program a recurs la a lua din "banii nostri", ai contribuabililor si a-i sprijini pe cei care trebuiau sa se implice direct in colectarea rablelor, contra unor reduceri de pret si care ulterior prin reciclare sa reintre in constructia de automobile.

A fost mai simplu asa ca Bugetul Statului este mai usor de accesat in interesul unor afaceristi de top, iar programul nu a avut eficienta scontata.

Au mai suferit o lovitura automobilistii atunci cand sub justificarea constructiilor de autostrazi s-a introdus acciza suplimentara la combustibilii auto, bani care nicidecum nu au ajuns unde trebuiau sa fie investiti, deoarece in ultimii doi ani nu s-au prea inaugurat astfel de drumuri rutiere.

Automobil Clubul Roman saluta anularea timbrului de mediu, cat si eliminarea accizei suplimentare din combustibilii auto si isi exprima speranta ca asa zisele argumente ale unor asociatii si mari vanzatori de automobile nu vor influenta, din nou, inalte functii guvernamentale stiind ca aceste taxe luate din buzunarul automobilistilor nu s-au intors sub nicio forma la acestia, dar pe "cineva" a imbogatit!

Asteptam si o dezbatere publica libera si profesionala pentru asezarea "Programului Rabla" pe baze economice reale si in sprijinul automobilistilor, nu al comerciantilor!

 

0 comentarii4774 vizualizări01 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0