Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
CE STII DESPRE NEURODIVERSITATE?

CE STII DESPRE NEURODIVERSITATE? CONCURS SCOLAR "NEUROLIMPICS" 2017. In fiecare an, in data de 2 aprilie, se marcheaza la nivel mondial ZIUA INTERNATIONALA DE CONSTIENTIZARE A AUTISMULUI. De ce?

Daca estimarea curenta a Center for Disease Control - potrivit careia 1 copil din 68 este in spectru -  e corecta, persoanele din spectrul autist constituie una dintre cele mai mari minoritati din lume. Chiar daca prevalenta ar fi mai mica, pentru ca din unele tari lipseste statistica relevata, tot ar fi important sa vorbim despre neurodiversitate si acceptarea diferentelor dinte oameni.

Stim cu totii ca suntem diferiti, exista intre noi diferente de gen, de rasa, de varsta, de gusturi. Toate aceste diferente aduc un plus de frumusete si diversitate lumii, la fel cum si diferentele de abilitati ne ajuta sa ne completam, sa fim mai buni, mai intelegatori, mai creativi. Totusi, realitatea ne arata ca Romania are de parcurs un drum lung pana la a face copiii cu dizabilitati in general si persoanele cu autism in special sa se simta acceptate si sprijinite.

Asociatia Autism Europa BISTRITA, prin CENTRUL PENTRU RESURSE SI REFERINTA IN AUTISM MICUL PRINT lanseaza in acest an concursul "NEUROLIMPICS", in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Fundatia Societatea de Concerte,  concurs dedicat elevilor din scolile din judet. Invitam educatorii, invatatorii, dirigintii si profesorii sa ni se alature pe parcursul lunii martie, sustinand la clasa minim o ora de educatie pe tema neurodiversitatii.

Noi punem la dispozitia cadrelor didactice interesate materiale special concepute pe cicluri de scolarizare: povesti si prezentari pe tema neurodiversitatii in general si a tulburarilor din spectrul autist in special.

REGULAMENT CONCURS

Cadrele didactice interesate prezinta prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de pe raza judetului Bistrita-Nasaud materialele special concepute pe cicluri de scolarizare,  care pot fi gasite si pe pagina de FB - NEUROLIMPICS - si initiaza dezbateri despre neurodiversitate. Pot fi folosite si alte material informative in conceperea lectiei, insa noi am construit aceste instrumente pentru a reduce efortul dvs de documentare. Ulterior prezentarii, prescolarii si elevii sunt indemnati sa reflecteze creativ la aceasta tema, la diferentele dintre oameni si la cum pot ele sa ne aduca un plus de umanitate.

Pe baza lectiilor sustinute, grupele si clase interesate se vor putea inscrie la CONCURSUL NEUROLIMPICS pe echipe.  Anuntul de participare poate fi facut pana in data 6 martie 2017, la adresa de email: autism.europa@gmail.com.

ECHIPELE PARTICIPANTE VOR AVEA MINIM 3 MAXIM 10 MEMBRI.

Echipele participante vor concepe proiecte cu urmatoarele teme:

  1. Categoria PRESCOLARI - concurs de proiecte de grup constand in conceperea unui afis cu titlul "Diferiti impreuna!"

II.  Categoria CICLUL PRIMAR - concurs de  proiecte de grup constand in conceperea unui afis cu titlul "Prietenul meu special"

  1. Categoria GIMNAZIU - afis sau eseu cu tema: "Cum sa imi ajut colegii cu nevoi speciale"
  2. IV.          Categoria LICEENI - poster sau eseu cu tema: "Tulburarile din spectrul autist in scoala"

Proiectele  realizate in echipa vor fi aduse la sediul CENTRULUI DE RESURSE SI REFERINTA IN AUTISM "MICUL PRINT" BISTRITA, str. Independentei nr. 79  pana la data de  17 martie 2017. Castigatorii vor fi desemnati de un juriu din care fac parte:

Dan Coman - scriitor

Georgiana Vranceanu Cotutiu - artist plastic

Halaszi Monica - profesor

Aurelia Dan - inspector ISJ BN

Claudia Andron - jurnalist

Maria Campan - psihopedagog - CRRA Micul Print

Anca Toader - psiholog clinician - CRRA Micul Print

 

CRITERII DE EVALUARE A AFISELOR:


- originalitatea ideii

- claritatea mesajului 
- impactul vizual asupra privitorului
- valoarea instructiv-educativa

 

Dimensiunea afisului trebuie sa fie format A3.

 

Tehnici de lucru admise: colaj, grafica, pictura, etc. sau tehnici mixte. Se admit doar tehnici manuale. Este exclusa tehnica digitala de realizare a afiselor.

 

Pe afise se va lipi o eticheta care sa contina:

 

Unitatea de invatamant: ……………………………..
Localitatea / judetul:…………………………………….
Adresa scolii:…………………………………….
Numele si prenumele cadrului didactic indrumator:…………………….

Adresa de e-mail personala / telefon:……………………..

Numele si prenumele elevilor inscrisi / Clasa / Titlul lucrarii

.................................................................................................................................

Primele trei  grupe/clase castigatoare pe fiecare ciclu scolar vor fi rasplatite cu premii in bani, carti, obiecte de papetarie, diplome si alte surprize.

Festivitatea de premiere va avea loc in data de 2 aprilie 2017 de Ziua Internationala a Autismului. Materialele realizate de elevi si prescolari, precum  si alte anunturi relevante pentru proiect vor fi postate pe pagina de FB a concursului - NEUROLIMPICS - si in presa locala, precum si pe pagina CENTRULUI DE RESURSE SI REFERINTA IN AUTISM MICUL PRINT BISTRITA si vor face obiectul unei expozitii.

Va asteptam cu mare drag si premii numeroase!        

 

CENTRUL DE RESURSE SI REFERINTA IN AUTISM MICUL PRINT BISTRITA

INSPECTORTUL SCOLAR BISTRITA-NASAUD

PRIMARIA BISTRITA

SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRITA

 

 

0 comentarii2779 vizualizări27 februarie 2017




rss 2.0
rss 2.0