Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 Mai 2021 - 14587
PRIMAVARA ROMANIEI - Aniversari regale.

Constituirea Regatului Romaniei - 26 martie 1881 Domnitorul Carol I al Principatelor Romane e  proclamat primul rege al Romaniei. La 10 mai 1877 Romania si-a declarat unilateral independenta fata de imperiul Otoman. Declaratia de independenta  a fost facuta in contextul independentei de facto a Romaniei la acea data si a declansarii iminente a razboiului dintre imperiul ruso-tarist si cel turco-otoman. A urmat Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878 in care a fost angrenata si Romania. Participarea Romaniei la acest razboi este cunoscut in manualele de istorie ca Razboiul de Independenta a Romaniei. Conflictul s-a incheiat in martie 1978 cu victoria aliantei ruso-romane, cind s-a semnat intre beligeranti "Pacea de la San Stefano" prin care turcii recunosteau independenta Romaniei, Serbiei si a Muntenegrului, iar Bulgariei i s-a acordat o larga autonomie. Marile puteri nu au fost satisfacute de acest tratat, prin care Imperiul Tarist si-a extins influenta in Balcani si Caucaz, cerand si obtinand o revizuire prin Tratatul de la Berlin, la Congresul de la Berlin din 1878.

 In final,  independenta Romaniei a fost recunoscuta de Germania, Franta  si Anglia abia in anul 1880.

In ziua de 14 martie 1881 (26 martie - stil nou), guvernul liberal prezinta un proiect de lege prin care Parlamentul, in puterea dreptului de suveranitate a natiunii, "Proclama rege al Romaniei pe Alteta Sa Regala printul Carol I". Proiectul a fost adoptat in unanimitate de Corpurile legiuitoare si prevedea: "Articolul I. Romania ia titlul de regat. Domnitorul ei, Carol I, ia, pentru sine si mostenitorii sai, titlul de rege al Romaniei. Articolul II. Mostenitorul tronului va purta titlul de principe regal" . O delegatie a prezentat legea lui Carol  care a promulgat-o chiar in acea seara. In raportul guvernului citit la ceremonie se arata: "Romania, constituita in regat, completeaza si incoroneaza opera regenerarii sale. Ea isi da un nume care este in acord cu pozitia ce a dobandit ca stat independent. Domnul Romaniei este suveranul sau, acest suveran luand titlul de rege. Datorita funeraliilor tarului Alexandru al II-lea, festivitatile consacrate proclamarii regatului au fost amanate pentru 10 mai, cand se implineau 15 ani de la urcarea pe tron a lui Carol I.

 

Unirea Basarabiei cu Romania

27 martie 1918 -  prin hotarirea  luata in sedinta Sfatului Tarii  de la Chisinau din acea zi se voteaza unirea Basarabiei cu Romania, fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Romania. Au urmat celelalte provincii romanesti -  Bucovina , la 28 noiembrie 1918 , Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul , la 1 Decembrie 1918, fiind creata Romania Mare.

 


Personalitati

 

20 martie 1820  s-a nascut la Birlad,  Alexandru Ioan Cuza.

            A fost primul domnitor al Principatelor Unite sub numele de Alexandru Ioan I.  La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romanesti. A fost asadar timp de trei ani sef de stat in doua state diferite: Moldova si Tara Romaneasca. Abia in ianuarie 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica intr-un stat unitar, adoptand oficial, in 1862, numele de Romania. Inca dinainte de a ocupa tronul Principatelor Romane si pina la abdicarea sa din anul 1866 a fost un fervent sustinator al idei de a aduce pe tronul Romaniei un print strain, cu relatii strinse cu marile puteri ale vremii si a carui domnie sa fie ereditara. A fost fortat sa abdice, la putin timp dupa expirarea mandatului sau de sapte ani,de catre un grup de complotisti, fiind suspectat in mod neintemeiat, ca ar sa intemeieze o domnie ereditara pentru el si urmasii sai.

 

26 martie 1949 - Ziua de nastere a Altetei Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei Romaniei.

Fosta Principesa de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 26 martie 1949, Lausanne, Elvetia) este prima fiica a Majestatii Sale  Regele Mihai I al Romaniei si a sotiei sale, Ana de Bourbon-Parma. Este a 82-a pe linia succesorala a tronului britanic. A fost botezata in credinta ortodoxa de catre Printul Filip, Duce de Edinburg, ruda a familiei regale elene, principe consort al reginei Elisabeta a II-a. Este de asemenea verisoara de gradul al doilea cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei, fostul rege Simeon al II-lea al Bulgariei, marele duce Henri de Luxemburg, arhiducele Karl al Austriei, ducele Carlos de Parma, principele mostenitor Alexandru al Serbiei si Iugoslaviei si principele mostenitor Pavlos al Greciei. In 1997 regele Mihai a numit-o drept succesoare la conducerea Casei Regale de Romania.

 

Mihai Fuca-Tomescu.

 

 

0 comentarii4396 vizualizări26 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0