
Ce va face copilul meu maine? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun frecvent parintii, iar framantarile lor se accentueaza in momentul in care copiii termina gimnaziul. Aceasta este si intrebarea la care vor incerca sa dea raspuns organizatorii Targului de Meserii, impreuna cu invitatii lor, in cadrul unei dezbateri publice care va avea loc joi, 28 septembrie, de la ora 16.30, la Cluj Arena, etaj 1.
Dezbaterea va trage practic concluziile unei zile care sta sub semnul descoperirii "Solutiilor pentru viitorul tau!", adica a celor care isi doresc, se gandesc, sau, dimpotriva, nu au habar ca ar putea sa opteze pentru invatamantul tehnic si profesional.
Organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, intre orele 10:00 si 18:00, la Cluj Arena, Targul de Meserii aduce laolalta oferta educationala in domeniu cu cererea practica, reala, din companiile din regiune, ii pune in contact direct pe angajat si angajator, pe firma cu viitorul absolvent de studii tehnice/profesionale.
Pe langa cele doua categorii de public, Targul de Meserii isi propune sa fie o sursa de informatie, de inspiratie si de convingere pentru o a treia categorie de public, care este, de multe ori, liantul intre celelalte doua: parintii. Astfel, ei vor avea ocazia sa se convinga de avantajele absolvirii de catre copiii lor, a unei forme de invatamant vocational.
"Deziderabilitatea sociala este unul dintre aspectele care, de multe ori, ii determina pe parinti sa aleaga pentru copiii lor studiile universitare. Mai exact, societatea valorizeaza, mai degraba, un absolvent de facultate decat un bun profesionist. Si, uite asa, avem pe piata muncii multe diplome, dar putini specialisti. Astfel, cu certitudine, o noua perspectiva cu privire la a invata o meserie este mai mult decat binevenita, dar cred ca ar fi util ca aceasta sa fie insotita de o popularizare in randul parintilor de adolescenti, a importantei descoperirii vocationale. Parintii sunt ca o harta pentru copiii lor: e important sa ii ghideze, dar nu e nevoie sa le arate drumul. La fel este si in ceea ce priveste meseria: e important sa ii sustina in alegerile lor, nu sa le impuna o profesie", spune psiholog dr. Raluca Anton.
De acord sunt si sociologii, care dau insa vina si pe istoricul profesional al parintilor, dar si pe lipsa de implicare a cadrelor didactice. Acestea sunt o parte din concluziile unei cercetari derulate in ultimii doi ani in 30 de scoli profesionale, de catre o echipa de la Universitatea Babes Bolyai, din Cluj-Napoca. Ei au intervievat deopotriva elevi, cadre didactice, inspectori scolari si angajatori. Proiectul, finantat prin grant de la Ministerul Educatiei, a avut drept scop intelegerea felului in care se raporteaza la munca, inclusiv la antreprenoriat, tinerii din invatamantul vocational.
"Echipa proiectului PASIM (un acronim pentru: Perspectivele tinerilor asupra schimbarilor intervenite in natura si semnificatia muncii) a desfasurat interviuri si focus grupuri cu peste 250 de elevi din invatamantul profesional. Majoritatea au ajuns in scoala profesionala cu o foarte vaga imagine despre ce presupune meseria, cu un mare deficit de imagine si fara modele de reusita. Istoria profesionala a parintilor e, de multe ori, discontinua, marcata de somaj, migratie si munci precare, unde identitatea profesionala e incerta. De aici, dificultatea de a sprijini copiii in a face alegeri informate. Liceele tehnologice reusesc, de multe ori, sa construiasca o atitudine pozitiva fata de invatamantul profesional. Reusita lor depinde, insa, mai mult de implicarea personala a cadrelor didactice, decat de structuri care sa faciliteze acest process. De exemplu: dotari vechi, manuale depasite la disciplinele de specialitate si inexistente la materiile de cultura generala, absenta olimpiadelor pentru invatamantul tehnic si a altor forme de validare sociala importante pentru tineri", spune conf. univ. Maria-Carmen Pantea, sociolog, profesor asociat la Universitatea Babes Bolyai, coordonator al proiectului PASIM.
Rezultatele complete ale cercetarii vor prezentate in cadrul dezbaterii "Ce va face copilul meu maine?".
Un model de reusita este Adi Hadean, a carui reorientare profesionala a reprezentat calea catre descoperire si satisfactie personala, dar si o poveste de succes la nivel international.
"Suntem in plina criza de personal in industria de ospitalitate si, ca din orice criza, apare si o mare sansa. Sustin de cativa ani o scoala de bucatari pentru copii care nu-si permit sa-si sustina singuri studiile si va zic sigur ca avem sperante. Copiii acestia ai mei gatesc la finalul unui an de scoala mai bine ca multi bucatari cu state vechi si, cel mai important, sunt curiosi si vor sa invete si mai mult. De fapt, despre asta este o meserie, nu despre o diploma. Sigur, conteaza si ea, dar conteaza daca in spatele ei este suficient de multa curiozitate, ambitie si dorinta de progres. E loc de mai bine, doar trebuie sa avem ce pune in el", spune Adi Hadean. El le va impartasi sfaturi practice tinerilor care vor fi prezenti la atelierele experimentale organizate in cadrul Targului de Meserii, intre orele 10:00 si 13:00 si va participa, de asemenea, si la conferinta de presa.
PROGRAMUL Targului de Meserii:
10:00 - 10:30 - Conferinta de presa
10:30 - 11:00 - Deschidere cu vizitare de stand-uri si ateliere
10:30 - 13:00 - Ateliere experimentale adresate copiilor/elevilor (I)
13:00 - 14:00 - Pranz
14:00 - 16:30 - Ateliere experimentale (II)
16:30 - 18:00 - Dezbatere cu tema "Ce va face copilul meu maine?" - adresata profesorilor si parintilor, moderator: Andreea Pietrosel (RFI Romania)
Evenimentul este organizat cu sustinerea Primariei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Scolar Judetean Cluj si in parteneriat cu: Inspectoratul Teritorial de Munca- ITM Cluj, CCIFER - Camera de Comert si Industrie Franco-Romana, DWNT - Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Transilvania de Nord, BEROBA - Asociatia Romano-Belgiana a Oamenilor de Afaceri, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Suediei la Cluj-Napoca
Sponsori: ENERGOM, ECOLOR, HECO SCHRAUBEN, PFEIFFER VACUUM
Parteneri media: AllAboutJobs, Ciulea.ro, Cluj.com, Clujescu, Clujul de Buzunar, Cluj Insider, Cluj Manifest, Cluj Today, Cotidian Transilvan, ClujU, Bistrita News, Dispersie, eClujeanul, I Like Cluj, I Love Cluj, NapocaFM, Presa Locala, Radio Cluj, RFI Romania, Stiri si Reportaje Alba, Transilvania Reporter, Transylvania Today, TVR, Ziarul Clujean, Wow Magazine.
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o retea de peste 60 de firme si persoane francofone cu functii de decizie in intreprinderi, institutii si organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt sa contribuie la dezvoltarea economica in regiunea Cluj si sa faciliteze ocuparea fortei de munca in Transilvania.
Contacte:
Organizare:
Ana-Maria Hacman - 0721.710.338, ana.hacman@cfac.ro
Comunicator intern:
Alexandra Bran - 0746.376.576, alexandra.bran@cfac.ro
Media:
Anca Dinu - 0722.870.000, anca.dinu123@gmail.com
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2814 vizualizări | 26 septembrie 2017 |