Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Premiile Bienalei de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017.

Premiile Bienalei de Arhitectura Transilvania- BATRA 2017, la extreme: intre viziuni extraordinare si prezentari lacunare, intre diversitate prea mare si lipsa de optiuni.  Piata Unirii - latura de Vest, singurul proiect din regiune inscris la "Arhitectura Spatiului Public". 

Bienala de Arhitectura Transilvania-BATRA 2017, care a avut loc la Cluj-Napoca in perioada 7 - 15 octombrie 2017, si-a desemnat aseara castigatorii. Juriul, format din 5 specialisti de talie internationala (Borislav Ignatov - presedinte, Georgeta Gabrea, Oana Simionescu, Pedro Ravara si Francesco Fresa) a avut de ales dintr-un total de 67 panouri la cele 8 sectiuni propuse.

 Ei au apreciat calitatea in general buna a lucrarilor si, tocmai de aceea, au decis sa acorde trei categorii de "distinctii", respectiv, in ordinea valorii: nominalizare, mentiune si premiu. Pe de alta parte, membrii Juriului au observat si sanctionat ca atare si minusurile.

 "Prezentarea lacunara a multor proiecte a constituit o provocare pentru procesul de jurizare. Astfel, la una dintre sectiuni, Arhitectura Locuintei Colective, unde s-au inscris trei proiecte, am decis in unanimitate sa NU acordam niciun premiu, din cauza faptului ca lipsesc informatii mai clare despre context si despre spatiile interioare - comune sau private. De asemenea, la sectiunea Arhitectura Spatiului Public, SINGURUL proiect inscris, cel al Pietei Unirii din Cluj-Napoca, Latura de Vest, realizat de arh. Eugen Panescu, Tudor Panescu si Adrian Borda de la Biroul de Arhitectura Planwerk, NU a primit premiu, pentru ca nu ni s-a parut etic sa facem acest lucru. Conform regulamentului, pentru ca o sectiune sa poata beneficia de impartialitate si sa poata da un castigator, trebuie sa aiba minim trei proiecte inscrise. Totusi, considerand calitatea proiectului, precum si importanta sustinerii acestei categorii, juriul a decis sa-i acorde mentiune", a declarat Borislav Ignatov, presedintele Juriului BATRA2017.

 Celelalte sectiuni ale Concursului BATRA2017 au avut urmatorii castigatori:

 1.   Arhitectura Locuintei Individuale- 9 proiecte inscrise: 1 mentiune, 1 premiu

"Tema locuirii este poate cea care ne apropie cel mai mult de utilizatorii arhitecturii, si cu siguranta cea mai frecventa tema de proiectare pentru multi arhitecti. Este un vector important in generarea si regenerarea spatiului public, prin felul in care aceasta reuseste sa genereze legaturi intre aceasta si comunitatile care ii dau viata", a declarat arh. Oana Simionescu.

 Premiu:

Casa cu Panorama - Recuperarea memoriei unei case vechi, Brasov realizat de catre arh. Attila Kim din Cluj impreuna cu Chis Gabriel si Alexandru Szuz-Pop.

Apreciere juriu: proiectul este unul exceptional atat prin povestea sa, cat si prin complexitate si raportare la context. Juriul apreciaza simplitatea materialelor ca si contrapondere la complexitatea volumetrica a casei in relatie cu situl.

 

 

  1. 2.   Arhitectura dotarilor comunitare si de productie- 16 proiecte inscrise: 2 nominalizari, 1 mentiune, 1 premiu

 Premiu:

Restaurant Werk, Hunedoara - realizat de catre arh. Irina Filofi si arh. Catalin Trandafir

Apreciere juriu: prin calitatea spatiilor, materialitate, insertia in context si atmosfera obtinuta, a atras atentia juriului, care a apreciat coerenta acestui proiect si abilitatea arhitectilor de a lucra cu spatii, materiale si lumina.

 

 

  1. 3.   Arhitectura patrimoniului cultural- 4 proiecte- 1 nominalizare, 2 mentiuni, 1 premiu

 "Patrimoniul cultural si reabilitarea sa inca sunt, din pacate, subiecte sensibile in acest context european - Romania. In ciuda acestui fapt, proiectele inscrise la aceasta categorie de concurs au fost apreciate de juriu pentru calitatea lor, astfel ca au fost nominalizati sau mentionati toti autorii lor, pentru a-i incuraja sa-si continue munca", a spus arh. Georgeta Gabrea.

 Premiu:

Reabilitarea Palatului Cultural, Blaj - realizat de arh. Vlad Sebastian Rusu

Apreciere juriu: Acest proiect a intrunit in unanimitate voturile apreciative, este de departe cea mai remarcabila realizare, o viziune extraordinara, inovativa, cu atentie sporita la detalii care capteaza atentia din oricare punct de vedere ar fi abordat. Proiectul a fost apreciat drept exceptional nu numai in cadrul categoriei din care face parte, ci la nivelul intregului concurs. 

 

 

  1. 4.   Arhitectura spatiului interior si scenografie- 16 proiecte, 2 nominalizari, 1 premiu

 "Aceasta categorie prezinta o serie de interventii foarte diferite prin prisma spatiului amenajat. Dintre cele 16, patru proiecte au atras atentia juriului prin simplitatea si, in acelasi timp, prin complexitatea cu care au abordat temele propuse si au impresionat prin importanta acordata amanuntului, punerii in valoare a obiectelor vechi, reconditionarea si reintegrarea acestora  in proiectul final", a precizat arh. Pedro Ravara.

 Premiu:

Reframe, Castelul Bánffy, comuna Bontida, jud. Cluj- realizat de catre arh. Alexandru Fleseriu si Péter Eszter, de la Biroul de Arhitectura NORMA.

Apreciere juriu: proiectul a fost remarcat pentru calitatea exceptionala a atmosferei obtinute. Recunoasterea calitatilor spatiale ale contextului si curatorierea atenta a elementelor de interventie in raport cu acestea sunt atribute ce au stat la baza deciziei juriului.          

 

 

  1. 5.   Microarhitectura / Arhitectura Temporara / Design de Obiect-  10 proiecte: 1 nominalizare, 1 mentiune, 1 premiu

 "Juriul a apreciat in mod deosebit calitatea proiectelor inscrise in aceasta sectiune, precum si capacitatea acestora de a insufleti lucruri, oameni, locuri. Aceasta categorie este, poate, cea mai diversa ca tip de proiecte. Dar tocmai aceasta diversitate a facut dificila compararea proiectelor", a subliniat arh. Francesco Fresa.

 Premiu:

Microarhitectura si design de obiect in spatiul de intrare al Fabricii de Pensule, Cluj-Napoca- realizat de catre arh. Klara Veer, de la Biroul de Arhitectura KVAD architecture & design.

 Apreciere juriu: Curatorierea atenta a obiectelor ce fac parte din acest spatiu, pozitionarea lor, precum si proiectarea atenta in raport cu scara si materialitatea locului in care sunt inserate, buna gestionare a continatorului, contribuie impreuna la generarea unui model de punere in valoare a patrimoniului industrial neclasat.

 

 

             

  1. 6.   Proiecte culturale / Initiative / Experimente- 7 proiecte: 1 nominalizare, 1 premiu

 Premiu:

Regenerare prin cultura: 5 ani de lucru in cartier, initiativa "La Terenuri - Spatiu comun Manastur" - coordonat de catre arh. Silviu Medesan

 Apreciere juriu: datorita complexitatii temelor propuse, a fundamentarii teoretice, a multidisciplinaritatii si a consecventei cu care s-a intervenit in timp.

 Surpriza acestei categorii a venit de la juriu, care, datorita complexitatii si temelor propuse, a decis sa nominalizeze simbolic, pe langa nominalizarea oficiala a Dorna Art, Vatra Dornei - Festival de arta si cultura urbana- coordonat de catre arh. Ioana Alessei, si toate celelalte 5 proiecte inscrise, pentru a fi cunoscute de comunitate:

 

- Scena Urbana; Memorie - Conexiuni virtuale - Interventie in Cimitirul Central Cluj; Scoala Internationala de Vara: Resilient Places and Spaces- Design for Risk Reduction. Toate trei proiectele au fost coordonate de catre arh. Daniela Maier.

- Workshop Fabrica de Timp Liber - coordonat de catre catre arh. Dana Julean, arh. Ionut Julean, Daniel Lucian Serban

- Casa cu clai - coordonat de catre arh. Laura Zaharia

 Apreciere juriu: originalitatea si subtilitatea necesitatii obiectivelor unora dintre proiectele inscrise;  isi exprima regretul de a nu fi apreciate in opera proiectele care ar putea avea un impact interesant asupra mediului construit din tara noastra.

 

Pe langa cele 8 categorii de concurs, si la editia aceasta, ca si la editia precedenta, a fost premiat si cel mai bun articol cu si despre arhitecti/arhitectura. S-au inscris 11 articole, iar jurizarea a fost facuta de catre arhitectii Georgeta Gabrea, Oana Simionescu si Constantin Gorcea.

Premiul i-a revenit arhitectului Serban Tiganas, pentru o serie de articole publicate in Arena Constructiilor 2016-2017:

-        Despre calitatea arhitecturii?

-        De ce avem un mediu construit haotic?

-        Concursuri pentru solutii de arhitectura, intre sansa si pacaleala

-        Cine este si cine ar trebui sa fie arhitectul sef?

-        Cine este autorul unei constructii?

-        Chiar putem construi orice?

-        Ce trebuie sa asteptam de la constructiile de maine?

 

Daca in cazul castigatorilor celor 8 sectiuni, premiul, pe langa trofeu si diploma, a fost in valoare de 5.000 lei, la aceasta sectiune speciala- Articole, suma primita a fost de 2.000 lei.

 Ultimul premiu al serii a fost cel "de onoare", Opera Omnia, acordat, post-mortem, pentru intreaga activitate de exceptie arhitectului George Cristinel, cel care a proiectat Catedrala Ortodoxa din Piata Avram Iancu si Colegiul Academic de pe strada Kogalniceanu. La aceasta din urma cladire s-a desfasurat momentul de incheiere al Galei: dezvelirea unei placute de monument de arhitectura in memoria arhitectului George Cristinel.

 

 Modalitatea de jurizare pentru cele 8 sectiuni a fost urmatoarea: juratii au vizionat online proiectele, incepand de luna trecuta, si au corespondat intre ei, reusind astfel sa contureze o ideea despre fiecare proiect in parte si sa acorde un punctaj propriu fiecarei planse. Apoi, au vizionat lucrarile "live", in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca, pe 12 si 13 octombrie, iar fiecare dintre ei a selectat cele mai bune proiecte de la fiecare categorie, conform propriei experiente profesionale. Acestea toate au fost analizate din nou de jurati, iar proiectele castigatoare sunt cele care au obtinut aprecierea si votul tuturor.

 

Principiile care au stat la baza selectionarii proiectelor au fost:

-        Incurajarea participantilor din toate filialele organizatoare la a se depasi, prin distinctia nominalizarilor;

-        Promovarea arhitecturii de calitate atat din punct de vedere spatial cat si functional;

-        Valorificarea procesului de creatie, profunzimea abordarilor dar si subtilitatile necesarului urban cu toate functionalitatile acestora

-        Raspunsul la un context cultural, social-regional si national.

 

0 comentarii3591 vizualizări16 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0