
Prezentari despre cum se pot obtine granturi pentru ONG-uri si premii pentru publicul donator la Forumul ONG, editia a III-a, 26 octombrie 2017. Maine, joi, 26 octombrie 2017, intre orele 10:30 - 22:00, in incinta Iulius Mall Cluj, parter, are loc, la Cluj-Napoca, editia a III-a a Forumului ONG. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri Cluj, cu sustinerea Institutului Cultural Francez Cluj, Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Camerei de Comert Britanico-Romane si a Centrului Cultural German Cluj-Napoca.
La editia din acest an participa 20 de ONG-uri, printre care: Asociatia Autism Transilvania, Prison Fellowhip Romania, Asociatia Derzelas, Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia de Caritate Herald, Asociatia Little People, sau Serviciul de Ajutor Maltez in Romania. In prima parte a zilei, vor exista cateva dezbateri legate de provocarile carora ONG-urile trebuie sa le faca fata. La acestea vor participa speakeri precum Remus Lucut, CIO al Asociatiei Europa Digitala. Astfel, participantii vor afla despre cum pot dezvolta capacitatile de promovare si aplicare la granturile SEE, granturile Google, redirectionarea impozitului de 2% sau depre donatii prin PayPal.
Programul prezentarilor este urmatorul:
11:00 - 11:40 Radu Mititean, avocat si presedinte Clubul de Cicloturism Napoca- tema prezentarii: "ABC Juridic Pentru Ong-uri. Actele Normative - Arhitectura si Interpretare"
11:40 - 12:15 Remus Lucut, CIO Europa Digitala- "Programul Web-ONG si aplicatia Grant ONG"
12:30 - 13:00 Kai Brand-Jacobsen, Director executiv PATRIR- "Importanta implicarii in socitatea civila"
13:05 - 13:35 Ovidiu Moldovan, Sef serviciu finantari nerambursabile Municipiul Cluj-Napoca - "Autoritate finantatoare a activitatilor culturale"
Prezentarile se vor fi tine la parterul Iulius Mall, langa magazinul Sephora.
Tombola pentru cei care doneaza pentru ONG-uri
Defasurat sub sloganul "Cautam super eroi!", aceasta editie a Forumului ONG doreste sa incurajeze un dialog intre cetateni de toate varstele si ONG-uri, despre activitatile de voluntariat prin care aceste organizatii pot avea impact asupra comunitatii locale. De asemenea, sunt asteptati si cei care vor sa afle mai multe despre cum se pot implica in societatea civila. Obiectivele generale sunt: mediatizarea proiectelor si actiunilor ONG-urilor in randul angajatilor firmelor din Cluj, dar si a publicului larg, crearea unui context de intalnire intre firme, ONG-uri si cetateni, promovarea valorilor francofone de multiculturalism, toleranta si solidaritate, precum si integrarea comunitatii internationale in societatea civila, prin actiuni de voluntariat.
Pentru a intari aceste mesaje, in cadrul Targului va fi organizata si o tombola pentru public: oricine doneaza mimim 10 lei, are sansa de a castiga unul dintre cele 10 premii (cosuri cu produse Yves Roches) puse la bataie de partenerii evenimentului. Fondurile stranse vor fi directionate, la finalul zilei, catre un ONG participant la Forum.
Romanii au tot mai multa incredere in ONG-uri
Nivelul de incredere a romanilor in organizatiile neguvernamentale a crescut foarte mult in ultimii ani, cu un trend de apropiere de media Uniunii Europene. Implicarea cetatenilor in societatea civila este mult imbunatatita, iar numarul de activitati filantropice si de voluntariat a crescut foarte mult fata de acum 7 ani.
Potrivit unei cercetari de tip Omnibus, realizata de IMAS la comanda FDSC - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in 2016 (Romania 2017, sectorul neguvernamental. profil, tendinte, provocari), sondajele Eurobarometru din perioada 2001 - 2005 arata o crestere in medie, pentru ansamblul UE, a increderii de la 56% la 66% in 2005. In Romania, trendul a fost aproximativ constant pana in 2011, cu valori in jur de 30%, avand apoi o crestere pana la 51%, in datele din 2016.
Desi destul de putine persoane au putut numi un ONG, aproape jumatate dintre romani sunt sau au fost membri in asociatii. Ceea ce este interesant este ca Transilvania pare sa fie zona in care se concentreaza cele mai multe ONG-uri. Potrivit aceleiasi cercetari, "aproape jumatate dintre respondenti (46%) isi declara apartenenta la cel putin o organizatie, iar aceste persoane sunt de regula mai in varsta, din Transilvania si cu status social ridicat".
"Ne punem toate fortele in dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale, a unui sector asociativ puternic si conectat la realitate, capabil sa participe eficient la eforturile de dezvoltare a comunitatii locale. Daca prima editie a venit ca o intrebare, aceasta a treia editie e, cred eu, un raspuns necesar, intr-o societate civila foarte activa la Cluj, in conditiile in care aceste proiecte imbunatatesc continuu calitatea vietii si dezvoltarea economica prin actiunile lor, dar si luand in calcul o realitate destul de grea pentru aceste ONG-uri, si anume lipsa fondurilor pentru (mai) multe proiecte", spune Pascal Fesneau, membru in Consiliul de Administratie al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.
SPONSORI: : Energom, Pfeiffer Vacuum, E.ON Romania, Iulius Mall.
PARTENERI: Yves Rocher, Europa Digitala
PARTENERI MEDIA: AllAboutJobs, BistritaNews, Ciulea.ro, Clujul de Buzunar, ClujU, Clujescu.ro, Cluj Today, Dispersie, eClujeanul, I Like Cluj, NapocaFM, Presa Locala, Radio Cluj, Transilvania Reporter, TVR, Zile si Nopti.
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o retea de peste 60 de firme si persoane francofone cu functii de decizie in intreprinderi, institutii si organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt sa contribuie la dezvoltarea economica in regiunea Cluj si sa faciliteze ocuparea fortei de munca in Transilvania.
Media Kit:
Fotografii de anul trecut gasiti AICI: http://bit.ly/2x8aDGt
Filmul editiei de anul trecut: http://bit.ly/2gkpsyE
Mai multe informatii despre editia de anul acesta gasiti in evenimentul Facebook dedicat.
Contacte:
Organizare:
Ana-Maria Hacman - 0721.710.338, ana.hacman@cfac.ro
Comunicator intern:
Alexandra Bran - 0746.376.576, alexandra.bran@cfac.ro
Media:
Anca Dinu - 0722.870.000, anca.dinu123@gmail.com
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2919 vizualizări | 25 octombrie 2017 |