Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Un arhitect si un jurist al Ordinului Arhitectilor Transilvania vor avea program zilnic cu publicul

Calitate, constanta, comunicare, relationare. Acestea sunt cuvintele de ordine pentru obiectivele propuse pentru urmatorii patru ani de noul presedinte al Filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania (OART), doamna arh. Daniela Maier, vicepresedinte al OART in perioada 2010-2018 (doua mandate). Aceasta a subliniat necesitatea unei mai bune comunicari din toate punctele de vedere: intern- cu arhitectii, si extern- atat cu presa si cu opinia publica in general, cat si cu (potentialii) clienti/beneficiari ai serviciilor de arhitectura. Prima decizie luata de noul Consiliu Teritorial a vizat tocmai acest aspect:

"De luna viitoare (iunie), juristul Filialei poate fi consultat, de luni pana joi, intre orele 15.00-16.00, la sediul OART. De asemenea, colegii nostri, dar si orice persoana interesata de activitatea OART si a arhitectilor in general, sau chiar un beneficiar interesat de un sfat din partea unui arhitect, vor putea sta de vorba, la fel, de luni pana joi, cu un membru al Consiliului Teritorial, la sediul Ordinului (Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10, Cluj-Napoca), dupa un program ce va fi anuntat in cel mai scurt timp pe site-ul filialei. Aceeasi regula se va aplica si pentru judetele Bistrita si Salaj, unde vor exista puncte de intalnire cu acesti consilieri OART", a anuntat Daniela Maier dupa prima sedinta a Consiliului Teritorial, care a avut loc vineri, 11 mai.

 

Noua conducere a OART isi doreste, de altfel, sa puna mai mare accent si pe problemele din celelelate judete membre ale Filialei, in afara de Cluj, astfel ca a decis sa creeze doua noi posturi de vicepresedinti, dedicati judetelor Bistrita si Salaj, in care le-a numit pe doamnele arhitecte Monica Ratiu, respectiv Corina Caraba.

 

Calitatea in arhitectura, prioritate in noul mandat

Din punct de vedere al relatiei cu administratia locala, Consiliul Teritorial isi doreste o eficientizare a acesteia, in sensul unei implicari constante a Ordinului in tot ceea ce inseamna strategia oraselor si proiectele de dezvoltare urbana ale oraselor membre OART.

"Crezul meu si al colegilor alaturi de care fac echipa este ca arhitectura NU este un lux, ci o necesitate, o nevoie a comunitatii pe care noi suntem aici sa o implinim, fara a face insa rabat de la calitate, principii estetice si deontologice. Adica nu "cu orice pret", asa cum, poate, unii s-au obisnuit pana acum. Vreau sa continui initiativa predecesorilor mei, sa eliminam din practica semnatura de complezenta", a precizat Daniela Maier.

 

Szabolcs Guttmann, in continuare in conducerea OART

Ordinul Arhitectilor din Romania- Filiala Transilvania (OART) si-a ales saptamana trecuta, la Cluj-Napoca, noua conducere, pentru mandatul 2018-2022. Presedintele, membrii Consiliului Teritorial, ai comisiilor de disciplina si cenzorii s-au ales pe 5 mai, in cadrul Conferintei Teritoriale. Vicepresedintii si presedintele Comisiei de Disciplina au fost alesi in prima sedinta a Consiliului Teritorial, care a avut loc in 11 mai.

Astfel, viepresedinte pentru legislatie a fost numit fostul presedinte al Filialei, dl. arh. Szabolcs Guttmann, vicepresedinte pe domeniul comunicarii a fost numita doamna arh. Daniela Tecau, iar vicepresedinte pentru stagiatura si educatie a ramas dl. arhitect Dan Domsa. Ca si in mandatele anterioare, trezorierul filialei este dl. arh. Marcel Crisan.

Presedintele Comisiei de Disciplina a fost numit arh. Nicolae Mirisan, iar comisia de cenzori are un nou presedinte, in persoana doamnei arh. Cornelia Trocaru.

 

Despre Daniela Maier

Arhitectul Daniela Maier, fosta vicepresedinte pe imagine al OART timp de doua mandate: 2010-2014 si 2014-2018, a organizat si coordonat doua editii ale Bienalei de Arhitectura Transilvania- in 2015 si 2017.

Noul presedinte al OART este si initiatorul Scenei Urbane, o serie de proiecte publice aparute in 2012 in Cluj-Napoca. Scena Urbana foloseste arta, activitatile sportive, ateliere si interventii de landart pentru exemplificarea potentialului cultural si educational al spatiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

 

Semnalul Scenei a fost dat acum 6 ani, cand zona cu fortificatii si cladiri de garnizoana de pe Cetatuie au fost (re)aduse in atentia publicului si a autoritatilor locale prin instalatii de landart,  spectacole de teatru si dans, expozitii de arhitectura, programe pentru copii, tururi  ghidate, ateliere de film si fotografie.

 

De atunci, Scena Urbana a crescut, fie ca au fost evenimente proprii de "interventie" in spatii indragite ale orasului- Gradina Botanica (2013), Gara si Piata Garii (2014), strada Mihail Kogalniceanu- prin Point of View in 2014 si impresionantul concert din fata UBB, "Haide "U" pe Scena Urbana" in 2017, Somesul- caruia i-au fost dedicate ParCURS Urban si River Reflections, Cimitirul Central- concert de opera in noaptea de Luminatie, sub numele de Requiem (2015) si Ave Maria (2016, 2017); fie prin implicarea in evenimentele organizate de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, precum Zilele Clujului, Seri de Vara Clujene (Seri de Vara in alte timpuri), Targul de Craciun, etc.

 

0 comentarii7 vizualizări14 mai 2018




rss 2.0
rss 2.0