Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
"Doua roti si-o farfurie" sau cum sa imparti bucuria cu ceilalti.

Comuna Josenii Birgaului este situata intr-o zona fermecatoare, de munte, la granita dintre Bucovina si Transilvania, aproape de pasul Tihuta. Fiind o asezare veche, atestata de la 1390, are potential turistic, mai ales pe partea de natura, trasee, peisaje etc. Acest potential nu  a fost valorificat asa cum merita, calatorii care trec prin aceasta zona fiind uimiti de frumusetea ei.

Se doreste amenajarea unui traseu cicloturistic (destinat atat parcurgerii cu bicileta, cat si mersului pe jos) de aproximativ 8 km. Tema principala - retete vechi birgauane.

Membrii clubului Impact Aripi in Vazduh de la Scoala Gimnaziala Josenii Bargaului au marcat acest traseu impreuna cu mebrii Salvamont Bistrta, la unele marcaje vor aplica o pagina de reteta (cu mai putine sau mai multe calorii, in functie de greutatea traseului) pentru ca la final de traseu, turistul sau biciclistul sa gaseasca "comoara" culinara sub forma unor retete detaliate "ascunse" intr-un butuc sau...vedem noi...  Se vrea astfel realizarea unui traseu profesionist care, in timp, sa faca parte din circuitul turistic al zonei, sa se lege cu alte trasee deja omologate national care sa atraga turisti, sportivi, oameni iubitori de natura, de miscare si de mancare traditionala romaneasca.

Fiind o zona rurala, locuitorii acesteia sunt preocupati de muncile zilnice, cresterea animalelor, cultivarea pamantului, iar exploatarea turistica a acesteia s-a facut ocazional, de catre cateva pensiuni. Oamenii care vin aici nu au un traseu de plimbare, se orienteaza spre drumul la Colibita unde este un lac de acumulare inconjurat de cabane si pensiuni  (la distanta de 20 de km de Joseni) si atat. Efectele sunt de durata, potentialul turistic al zonei nu este  nu valorificat asa cum trebuie iar comuna pierde, economic vorbind. Zona pe care dorim sa o valorizam are un pitoresc aparte, de nivel mediu ca dificultate si se intinde pe drumuri de pamant.

Proiectul de vuluntariat in serviciul comunitatii se vrea a fi in folosul a 200 de elevi ai Scolii Gimnaziale Josenii Birgaului, a 30 de profesori si, de ce nu, a celor 4000 de locuitori ai comunei Josenii Birgaului.

 Ce rezultate preconizam? Un traseu turistic si de biciclete cu posibilitatea de prelungire in viitor

o colectie de retete traditionale specifice zonei pusa, on-line, la dispozitia a 4000 de locuitori ai comunei si o competitie sportiva anuala finalizata cu o masa campeneasca in care se vor savura acele retete birgauane.

 In concluzie, vrem ca informatiile referitoare la proiectul "Doua roti si-o farfurie" sa ajunga la publicul larg din zona, dar si din tara pentru ca ni se pare un proiect care uneste oamenii prin pasiuni comune (calatoria si arta culinara). Totodata, este o actiune prietenoasa cu mediul, non poluanta, iar resursele de fauna si flora pot fi valorificate.

 Va asteptam joi, 17 mai 2018, de la orele 14.00 sa parcurgem, pe jos mai intii, minunatul traseu "Dupa Deal"!

 

Cu prietenie,

Liderii Impact, Veronica Balan si Adriana Tabara alaturi de cei 25 de copii ai clubului nostru care stiu ce inseamna serviciul in folosul comunitatii.

 

0 comentarii3493 vizualizări17 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0