Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei a oferit prin intermediul Senatului Stiintific, in cadrul EUROINVENT 2018 - cel mai mare salon de inventii din Europa de Sud-Est desfasurat la Iasi- pentru al treilea an consecutiv, bursa de 10.000 de lei, cercetatoarei Mihaela Petric, pentru un proiect inovator cu caracter interdisciplinar in domeniul medicinei. In esenta, proiectul propune noi compusi care pot fi in viitor candidati pentru noi medicamente anti-cancer.
Mihaela Petric si-a manifestat bucuria pentru interesul pe care Fundatia l-a acordat medicinei si evolutiei sale din punct de vedere stiintific, precizand ca bursa va aduce mari beneficii, atat pe plan national cat si pe plan international, mai ales prin posibilitatea brevetarii internationale a acestor compusi.
"Multumim Fundatiei pentru acordarea premiului de excelenta in cadrul evenimentului EUROINVENT 2018. Aceasta bursa este un sprijin esential in dezvoltarea proiectului, facilitand obtinerea materialelor necesare continuarii studiilor in domeniul medicinei, dar si realizarii de noi conexiuni interacademice in tara si strainatate. Proiectul - New aggregation-induced emission phosphorous clathrates as promising sensing systems for selective detection of volatile organic compounds - propune noi compusi fluorescenti din clasa iminofosforanilor cu capacitatea de a ingloba diferiti solventi organici, inclusiv apa, obtinandu-se astfel compusi de tip clatrat cu proprietati diferite. Iminofosforanii sunt cunoscuti in domeniul medicinei ca agenti citotoxici in diferite tipuri de cancer", a declarat Mihaela Petric.
Cercetatoarea a explicat ca acest proiect interdisciplinar implica participarea a patru institutii importante de cercetare si invatamant din Europa: Institutul de Chimie Timisoara al Academiei Romane (Mihaela Petric si Manuela Crisan), Universitatea din Milano si Institutul de Stiinta si Tehnologie Moleculara din Milano (Elena Cariati, Alessandra Forni, Daniele Marinotto, Stefania Righetto) si Institutul de Fizica Aplicata din Chisinau (Paulina Bourosh, Victor Kravtsov, Lilia Croitor).
"Acesti noi compusi au proprietati fluorescente in stare solida cristalina, dar si in solutie, atat la temperatura camerei cat si la temperaturi scazute. Proprietatile luminescente si activitatea biologica a acestor compusi pot conduce la dezvoltarea de noi candidati pentru medicamente anti-cancer", a mai precizat Mihaela Petric.
"Forumul Inventatorilor Romani EUROINVENT" este un eveniment european de elita in domeniul inovarii si cercetarii, singurul din Romania ce se desfasoara cu sprijinul IFIA (International Federation of Inventors' Associations) si WIIPA (World Inventions Intellectual Property Associations).
EUROINVENT promoveaza creativitatea romaneasca in context european si a celei europene in context international, prin expunerea contributiilor institutiilor academice, a institutelor de cercetare, dar si a inventatorilor individuali.
Mihaela Petric este angajata in cadrul Institutului de Chimie Timisoara al Academiei Romane din 2002, ocupand in prezent functia de cercetator stiintific III. A absolvit in 2001 Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, Sectia Tehnologia Substantelor Organice in cadrul Universitatii "Babes - Bolyai" din Cluj - Napoca, iar in 2002 a terminat studiile masterale in Domeniul Chimiei la Universitatea "Politehnica" din Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Este doctor in Chimie din octombrie 2011, sustinand teza de doctorat cu titlul "Contributii in domeniul chimiei si aplicatiile compusilor cu fosfor si azot in molecula", realizata in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie.
Pentru mai multe detalii:
Alexandru Filimon
0766 703 909
office@fundatiadanvoiculescu.ro
0 comentarii | 21 vizualizări | 22 mai 2018 |