Bunatatile alimentare facute dupa retete si metode traditionale, precum si creatiile unicat sau de serie mica, realizate cu multa maiestrie de catre artizanii locali, marca "Produs in Bistrita-Nasaud" castiga tot mai multa recunoastere si cerere, atat pe plan national, cat si international, iar Asociatia care le sustine si promoveaza este invitata in tot mai multe parteneriate si evenimente.
In a doua jumatate a lunii mai, reprezentatii Asociatiei au sarbatorit Ziua Costumului Popular, impreuna cu comunitatea romana din Landul Bavaria, Germania, acolo unde au semnat un parteneriariat cu Asociatia "Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg", in vederea dezvoltarii de proiecte si evenimente comune de promovare a produselor, valorilor si traditiilor locale, conform misiunii celor doua Asociatii in tara si peste hotare.
Gustul bucatelor de la bunica, sanatoase si savuroase, precum si creatiile unicat, realizate manual de mesterii populari si artizanii locali, marca "Produs in Bistrita-Nasaud", au devenit apreciate, recunoscute si cerute pe multe din pietele nationale si internationale. Spre bucuria Asociatiei, aceasta este solicitata la diverse evenimente in judet, in tara si peste hotare, incercand sa acopere toate solicitarile.
In urma cu cateva zile, reprezentantii organizatiei au participat, alaturi de personalitati publice din Romania si Germania - Dorin Popa - Consul in cadrul Consulatului general al Romaniei la Munchen, Sandra Pralong - Consilier de Stat in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii din afara Granitelor, Thorsten Brehm si Diana Liberova, consilieri la Primaria Nurnberg, Petre Movila, deputat in Parlamentul Romaniei, Arif Tasdelen - deputat in Parlamentul Landului Bavaria, reprezentanti ai diferitelor organizatii ale romanilor din diaspora -, la Forumul de constituire a Centrului Cultural Roman de Ajutor si Intergrare - CRAI, initiat de doamna Ionela van Rees-Zota, Presedinta Asociatiei Dacia din Nurnberg. In cadrul evenimentului, au fost organizate: un stand cu produse realizate de membrii Asociatiei, expozitia de fotografie Ziua Costumului Popular, Nasaud 2016 - 2017, realizate de artistul fotograf Maria Stefanescu, si o expozitie de costume populare. Directorul executiv al "Produs in Bistrita-Nasaud", doamna Elena-Maria Barbos a prezentat activitatea si proiectele Asociatiei, a initiat contacte cu diferite entitati si personalitati publice si, impreuna cu artistul popular Virginia Linul, doctor in etnografie, membru de marca al Asociatiei, a impartasit emotiile traite in urma cu un an la Nasaud, cand judetul nostru a inregistrat doua recorduri mondiale Guinness: cea mai mare multime de oameni imbracati in costum popular (9643 persoane) si cel mai mare dans popular romanesc (9506 persoane). In plus, Virginia Linul a subliniat importanta costumului popular si a Zilei care il celebreaza, pentru identitatea culturala a romanilor. Punctul central al intalnirii bilaterale de la Nurnberg l-a constituit semnarea acordului de parteneriat intre Asociatiile "Produs in Bistrita-Nasaud" si "Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg", a carei presedinta, doamna Alina Schreglmann, originara din Bistrita-Nasaud si o mare iubitoare a creatiilor/ produselor, valorilor si traditiilor noastre, a fost aleasa de curand, vicepresedinte al Federatiei Romanilor de Pretutindeni. In baza acestui parteneriat, cele doua organizatii vor dezvolta proiecte si eveniment comune, menite sa contribuie la promovarea produselor, valorilor, traditiilor romanesti si la pastrarea identitatii nationale a romanilor din afara granitelor.
Tot in cursul lunii mai, pe langa deja traditionalul Targ "Produs in Bistrita-Nasaud" de sambata, de la Biserica Evenghelica, Asociatia a participat la: Campania "Alege oaia", Zilele orasului Nasaud, Noaptea alba a Muzeelor la Complexul Muzeal BN, Zilele Targumuresene si Sarbatoarea Strabunilor de la Cormaia.
0 comentarii | 91 vizualizări | 01 iunie 2018 |