Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
"Discover the river" - proiect independent de amenajare a falezei raului Bistrita.

Asociatia "Armonia" Bistrita anunta lansarea proiectulului  "Discover the river" -amenajarea unei zone a falezei raului Bistrita. Se doresete a fi un proiect pe termen lung, care provoaca si testeaza ideile comunitatii, propunandu-si sa contribuie la apropierea bistritenilor de raul lor, prin valorizarea potentialului acestuia si evidentierea rolului pe care l-ar putea juca in dezvoltarea orasului. Se intentioneaza ca de la an la an, in functie de resurse, sa se intervina asupra unui alt tronson de rau, incercand sa se gaseasca, prin concurs poate, sau prin testarea ideilor creative ale comunitatii, ideile bune de amenajare a falezei raului Bistrita, consultand comunitatea si implicand riveranii, locuitori de toate varstele, agenti economici, organizatii si institutii, in animarea zonei.

 

Ca proiect de mediu, "Discover the river" are in vedere desfasurarea urmatoarele activitati:

 "Povestile de pe vale"- promovarea actiunilor de igienizare si intretinere a malurilor raului Bistrita, incercari de transformare a falezei raului Bistrita intr-un loc prietenos bistritenilor. Pentru acest an, o editie pilot, care-si propune in primul rand construirea unui cadru, a unei platforme de intalnire pentru cei interesati de faleza Bistritei si de povestile, din trecut si de viitor ale cursului de apa ce trece prin municipiul Bistrita.

 Preocuparea principala "Discover the river", are in vedere realizarea unor amenajari temporare pe portiunea dintre podul Jelnei si podul Budacului, prin amplasarea unui numar de  aproximativ 10-15 bancute fixe, pentru agrement, pe malul stang al raului si realizarea unor evenimente pe malurile apei. Vor avea loc dezbateri privind nevoile de amenajare a cursului raului, proiectii de filme de scurt metraj, muzica, activitati sportive (alergat, biciclete, motociclete, sah, orientare sportiva, radio-amator, pescuit, etc). Se intentioneaza a fi dezbatute diverse proiecte legate de tematica revigorarii falezei raului Bistrita, ca loc de agrement si dezvoltare durabila a orasului. Se doreste, de asemnea readucerea la lumina a unor povestii a raului Bistrita, prin marturii si amintiri stranse de la riverani.

       "Un mal, mai prietenos"- o perspectiva a proiectului, care-si propune realizarea unor module - grilaje din lemn, ce vor fi imbinate pentru a se realiza alei si zone de sedere pe malurile raului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor in conditii de siguranta.

      "Picnicul de pe vale"- o masa a bunei vecinatati intre bistritenii care locuiesc de-a lungul cursului raului Bistrita, promovand in acelasi timp un stil de viata sanatos si o buna relatie cu mediul. Un program cultural si educativ pentru o dimineata/o zi petrecuta in aer liber, impreuna adulti, copii si tineri, alaturi de prieteni, vecini si cunoscuti.

    "(Re)deseneaza faleza Bistritei"- o activitate prin care se doreste aducerea falezei raului Bistrita in atentia celor mai tineri locuitori ai orasului, implicarea acestora in remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Tinerii "arhitecti" si "peisagisti" bistriteni isi vor scrie/desena parerile pe o plansa cu imaginea portiunii de faleza tocmai explorate, care va fi apoi expusa, in cadrul unei expozitii, in zona verde de pe malul drept al raului.

Scopul proiectului "Discover the river"  il constituie atragerea atentiei asupra falezei raului Bistrita, declansarea unei reflectii asupra rolului sau si cresterea unei dorinte comunitare de apropriere a raului de viata comunitatii. Proiectul va include dezbateri despre cele mai bune moduri de punere in valoare a falezei, diferite evenimente, pentru bistritenii de toate varstele.

 Asteptam propunerile, sugestiile si exprimarea intentiei de sustinere a proiectului pe adresa de email armonia.bistrita@gmail.com , sau completand acest formular https://goo.gl/forms/D1u6RhZ2OlhwNzaA3

 

 

 

1 comentariu2793 vizualizări19 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0