
Pietonalul a prins viata si culoare de la primele ore ale diminetii si asa va ramane pana in 2 septembrie. Motivul? Targul viu de mestesuguri si artizanat "Produs in Bistrita-Nasaud", organizat in cadrul Targului Mare al Bistritei.
Mesterii populari si artizanii locali s-au "intors acasa", in inima orasului, dupa patru luni in care au fost deliciul celor mai importante Festivaluri si evenimente de profil din Transilvania: Zilele Targumuresene, Festivalul Medias - Cetate Medievala, Targul Produs de Cluj, Festivalul Celtic Transilvania, Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula, Zilele Municipiului Turda etc.
Produse unicat, realizate manual, demonstratii de maiestrie si ateliere de mestesugit pe viu, va asteapta timp de 10 zile pe Pietonal.
Un farmec aparte il au creatiile continand simboluri si elemente din istoria si cultura Bistritei, pregatite in mod special pentru sarbatoarea orasului.
"In aprilie 1353 Bistrita isi castiga dreptul de organizare a targului mare, dupa modelul targului de la Buda. Targul organizat pe o perioada de doua saptamani (24 august - 7 septembrie) asigura venituri importante si consolida vocatia comerciala a patricienilor din Bistrita." (http://cetateabistrita.ro/ro/istorie-si-cultura)
Din 2015, municipalitatea a reinviat traditia Targului Mare, redenumind astfel Zilele Bistritei, iar Targul viu de mestesuguri si artizanat "Produs in Bistrita-Nasaud", se potriveste mai mult ca oricare dintre evenimentele din programul sarbatorii, cu modelul de acum aproape 700 de ani.
Mesterii si artizanii locali revin, asadar, la Bistrita dupa o serie de evenimente organizate in tara, la care Asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud" a participat in calitate de partener. Pe langa abundenta de creativitate, culoare, traditie si arta, continuta in fiecare produs lucrat cu pasiune si pricepere, o sueta cu creatorii de minunatii, generatori de zambete neconditionate si imposibil de controlat sunt surse de energie pentru toata saptamana. Mai mult, la aceasta editie, artizanii isi dovedesc maiestria pe viu, iar parintii au sansa de a petrece momente unice alaturi de copii in cadrul atelierelor de creatie, chiar pe Pietonal: pictura, confectionare bijuterii, impletituri din papura, confectionare de figurine din pluta si multe altele. Inscrierile se fac direct la standuri.
Me;te;ugarilor li se alatura sambata, producatorii locali, la Piata Gastronomica de la Biserica Evanghelica, cu bunatati traditionale, naturale: paine artizanala, placinte, cornulete, cozonac, toate coapte la foc cu lemne, branzeturi naturale de la poalele Muntilor Calimani, paste artizanale dupa reteta bunicii, dulceturi si siropuri naturale din Pasul Tihuta, prajituri de casa, uleiuri presate la rece de floarea soarelui, dovleac si miez de nuca, miere si produse apicole, legume proaspete si naturale.
Contact:
Elena-Maria Barbos - director executiv,
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2821 vizualizări | 25 august 2018 |