Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
3500 de copii au participat vara aceasta la Ateliere Sotron, sustinute de peste 600 de profesori-voluntari.

Peste 600 de profesori de invatamant prescolar au sustinut vara aceasta, pe baza de voluntariat, modulul educational cei-a adus la gradinita, in timpul vacantei, pe copiii de varsta prescolaracare provin din familii defavorizate. In total, peste 3500 de copii din 250 de comunitati sarace din 32 de judeteau explorat in perioada iulie - august, timp de 12zile, universul fascinant al invatarii prin joc, experimente si, mai ales, prin intermediul cartilor ilustrate. 

Atelierele au fost precedate, ca in fiecare an, de traininguri regionalesustinute de echipa OvidiuRo si de profesorii-formatori, parte din ComunitateaProfesorilor pentru Educatie Timpurie, initiata de asociatie. In total, 18 traininguri au fost sustinute in tot atatea judete[1] la inceputul verii, avand ca scop diseminarea Ghidului de Implementare aAtelierului de Vara, cu accent pe invatareacentratapecopil, pedezvoltarealimbajului, a comunicarii si a premiselorcitirii si scrierii.

"An de an,Atelierele de Vara au, inprimulrand, un impact major asupraacelorcopii care nu au parte de experiente de invatarepetimpulverii. Apoi, sunto oportunitatepentrunoi si pentruprofesori, deopotriva, de a ne intalni, de a invataunii de la altii si de a transmitemaidepartepracticiadecvateeducatieitimpurii, undeAutonomia si Explorareasuntcuvinte-cheie.Pescurt, Ateliereleau insemnatresurseeducationalevaloroase care ajungingradinitedefavorizate, profesoriformatipentrudezvoltareacompetentelorcheie de comunicare, colaborare cu parintiisi Prima Cartepentruacasapentrucopii." declara Maria Gheorghiu, CofondatorAsociatia OvidiuRo. 

Fiecareechipa de profesori care a sustinut un Atelier de Varaincomunitateasaoriintr-o altacomunitate, defavorizata, a primit de la OvidiuRo un kit de resurseeducationaleconstandinnumeroasecartiilustrate de fictiune si non-fictiune, un kit de stiinte si experimente, numeroasefise de lucru (individuale si pentrugrupa) precum si cate o carte pentruacasa, pentrufiecarecopil. OvidiuRo aasigurat, de asemenea, contravaloareagustariizilnicepetoataperioadaatelierului.

Proiectul a fost implementat cu suportul Fundatiei Carrefour si al Carrefour Romania - investitori pe termen lung in programele OvidiuRo ce incurajeaza accesul la educatie de calitate pentru cei mai saraci copii din Romania.

"Sustinemfiecareprofesor de invatamantprescolar care lucreaza cu copiidefavorizati si estedeschissa se dezvolteprofesional, care vreasatransmitamaideparteceeaceinvata si, nu inultimulrand, estedispussainvesteascatimp si energie - cacitotul se intamplapebaza de voluntariat. Cautamcatmaimultiprofesoripasionati si dedicati, pentruca din toamnaaceastacontinuamcu acelasiset de interventii,pe care le-am incorporatintr-un concept ambitios: vremsaaducem, pana la finalulanului, 200 de GradiBiblioteciingradiniterurale si urbane underesurselelipsesc si sadaruim 40.000 de carticopiilor care nu au nicio carte acasa." continua Maria Gheorghiu. 

 

 Pentruinformatiisuplimentare: Larisa Dumitru, telefon: 0728 778 821, e-mail: larisa.dumitru@ovid.ro.

DespreAsociatia OvidiuRo

MisiuneaAsociatiei OvidiuRo este ca fiecarecopilsaracsabeneficieze de educatietimpurie de CALITATE si sadevina, astfel, un membruactiv al societatiiromanesti.

 

Eficacitatea programului-pilot FiecareCopilinGradinita a determinatParlamentulRomanieisatransformemecanismul central al acestuiain program national, invigoareincepand cu februarie 2016. 

 

Ca AgentiepentruEducatieTimpurie, OvidiuRo mobilizeazaresursepublice si private pentru a asiguraeducatieprescolara de calitatepentruceimaisaracicopii din Romania. Focusul OvidiuRo estesaoferematerialeeducationale de ceamaibunacalitate, saformezeprofesoriipentru a valorificaacesteresurse si saajute comunitatiledefavorizatesaformezenoigrupe de gradinitapentru ca niciuncopil de varstaprescolarasa nu fie respins din cauza"lipsei de spatiu".

In 2017, prindezvoltarea de Centre pentruEducatie de Calitate si Literatie  in zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinitgradinitele din mediul rural sa le oferecopiiloracces la un vocabular divers si la lumeafascinanta a cartilor de fictiune si non-fictiune. Anultrecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din invatamantulprescolar, focusulsesiunilor de formarefiindmetodele de invatarecentratepecopil si celepentrudezvoltarealiteratiei.

OvidiuRo isipropune ca in 2018 saformeze 1000 de profesori din mediidefavorizate, sadezvolteCentre pentruliteratieingradinitelerurale si sadistribuiezeci de mii de cartipentruacasacopiilor din celemaisaracecomunitatirurale din tara.

 

 


[1]Judetele: Alba, Bistrita, Brasov, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Valcea si Vrancea.

0 comentarii3346 vizualizări13 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0